Versul din titlul de mai sus este din manualul școlii sovietice care urma să spele creierul elevilor. Se vede că scopul pedagogiei totalitare a fost atins.

Flirtul între joacă și trădare

Pionierii de altădată au crescut mari între timp. S-au făcut oameni politici și încearcă astăzi să mențină direcția europeană a Republicii Moldova cu sprijinul lui Putin și al cleptocraților săi care conduc în prezent Rusia.  

Flirtul aparent naiv și platonic al blocului ACUM cu o grupare pro-Kremlin s-a soldat cu propunerea formațiunii politice, conduse de Maia Sandu, de a se căsători, politicește vorbind, cu Partidul Socialiștilor. Ceea ce părea să fie o chichiță, a devenit realitate politică 

Miercuri, Consiliul Politic Național al PAS, cu 46 de voturi „pentru” și 1 „contra” din 47 de membri prezenți, a acceptat să o voteze pe Zinaida Greceanîi în funcţia de președinte al Parlamentului. Decizia a fost luată fără asentimentul Platformei DA. 

Indiferent ce atitudine va adopta formațiunea lui Andrei Năstase și făcând abstracție de pașii următori ai PSRM, Maia Sandu și compania au trecut o linie roșie care le va fi fatală. Sunt lucruri în viața politică și în cea privată care nu trebuie făcute în niciun caz chiar și în numele celui mai nobil scop. 

În pat cu dușmanul

Nu poți să te culci cu Jack Spintecătorul ca să scapi de părinții posesivi. Nu trebuie să intri în bârlogul ursului flămând pentru a lupta pentru drepturile animalelor. 

Oricât de rău ar fi Plahotniuc, este inadmisibil să plătești pentru a te debarasa de el cu readucerea benevolă a Republicii Moldova pe orbita Rusiei. Asta-i ca și cum Bucureștiul ar fi căzut de acord la începutul anilor 2000 să renunțe la integrarea în UE și NATO în schimbul reunirii Basarabiei cu România.   

Nu ai cum să dansezi cu diavolul fără să-ți vinzi sufletul. Rusia nu-i doar puterea care a ocupat acest pământ românesc în repetate rânduri. E o mare autocrație sub sancțiuni occidentale. 

Regimul Putin poartă un război hibrid împotriva democrațiilor liberale pentru a le dezbina și a le perverti. Pentru a compromite sistemul politic pluralist. Pentru a submina societățile deschise.

Sfânta simplitate!

Și mai grav este faptul că Rusia este condusă la ora actuală de o clică coruptă. De o plutocrație avidă care se îmbogățește pe spinarea poporului prin jefuirea patrimoniului național.

Deunăzi, Congresul SUA a obligat comunitatea de intelligence să culeagă informații despre averile președintelui Putin și ale camarilei sale. În decizia luată de legislatorii americani se arată că atât șeful statului rus, cât și „politbiroul” său tâlhăresc propria țară, spălând banii furații prin băncile și așa-zisele paradisuri fiscale din Occident.

Și acum vine Maia Sandu și ne spune că Putin este bine intenționat. Că ne poate ajuta să scăpăm de oligarhul autohton pentru a construi un stat curat după modelul european. Sfânta simplitate! 

O guvernare a blocului ACUM cu PSRM l-ar înlocui pe Plahotniuc cu Rotenberg, Kovalciuk, Timcenko, Deripaska, Cemezov, Secin, Prigojin. Știți cine sunt toți aceștia? Foștii prieteni din copilărie, foștii colegi din KGB, foștii bucătari și paznici ai președintelui Putin care au ajuns astăzi cei mai bogați oameni ai planetei care taie și spânzură în Rusia. 

Vrea Maia Sandu să aducă în locul oligarhului Plahotniuc zece super-oligarhi ruși? Spasibo, niet!

Au ignorat recomandările lui Johannes Hahn

Lucrurile trebuie schimbate în Republica Moldova, firește. Dar gradual și nu cu orice preț. Nu plătind cu o nouă vasalitate față de Moscova. 

De altfel, același lucru a fost sugerat și de comisarul european Johannes Hahn. El a spus cu ocazia ultimei sale vizite la Chișinău că în politică trebuie să faci și concesii. Să fii rezonabil. De aceea, a optat pentru formarea unei majorități parlamentare și a unui guvern stabil. 

„În democrație este firesc să fie format un guvern de coaliție, ceea ce presupune ca fiecare partid să cedeze ceva din ceea ce a promis în campanie electorală”, a spus comisarul european înainte de a pleca de la Chișinău. PAS, făcând cârdășie cu PSRM, a scuipat de fapt pe recomandările UE și a adoptat scenariul lui Dmitri Kozak. 

Spre deosebire de Johannes Hahn, vicepremierul rus a propus o guvernare provizorie care ar schimba sistemul electoral și ar adopta poate și alte câteva legi. Practic, el cu bună știință a cântat în strună blocului ACUM care de trei luni de zile repetă obsesiv că își dorește doar o guvernare scurtă, de „câteva zile”. Și nu întâmplător. 

Profitând de candoarea și credulitatea politică a PAS și PPDA, Kozak n-a făcut decât să le întindă un măr ispititor, dar otrăvit. Și PAS miercuri a mușcat momeala.  

Un exod iminent

Ce efecte va avea acest derapaj? Dezastruoase. E începutul sfârșitului pentru cariera politică a Maiei Sandu și a tovarășilor ei de drum. 

Niciun partid proeuropean nu poate suporta o reeditare a trădării lui Iu. Roșca de la mijlocul anilor 2000. Atâta doar că situația PAS este mai complicată în 2019 decât a PPCD în 2005. 

Roșca a făcut o alianță ascunsă cu Voronin în perioada când președintele comunist se distanțase de Rusia după nesemnarea Memorandumului Kozak. Totuși, în ciuda acestor circumstanțe atenuante, din PPCD s-a ales praful.

PAS, dimpotrivă, anunță o alianță fățișă cu socialiștii. În plus, PSRM este aliatul lui Putin chiar în momentul când Rusia s-a pomenit izolată și proscrisă pe plan internațional. 

Electoratul proeuropean nu are cum suporta mariajul PAS cu Rusia. Nu va fi uitată nici cochetarea lui Andrei Năstase cu Moscova. 

Vom asista, mai devreme sau mai târziu, la un exod al alegătorilor blocului ACUM. Viitoarele alegeri, indiferent când se vor desfășura, vor avea alți favoriți în dreapta scenei politice.