Jocul, mai degrabă prostesc decât absurd cum era la început, al politicienilor aleși pare să nu aibă limite. Cum s-ar zice, salariul vine, iar ei freacă menta la întâlniri stupide la care nu rezolvă nimic pentru că vor cât nu pot duce. Pe lângă faptul că-și plâng de milă pe la ceaiuri, cocteiluri și invitații reciproce, politicienii aleși își bat joc acum fără să se gândească la alegătorii lor.

La întrebarea: de ce i-am ales?, răspunsul lor ar fi: să umblăm la întâlniri și pe sub garduri (tot la întâlniri). Promisiunile lor nu înseamnă nimic, sau ba da, au însemnat o treaptă pentru a pune mâna pe putere și cam atât. Ce fac ei cu puterea? O plimbă pe la televiziuni, dacă tot le au.

Alexandru Slusari, vicepreședintele Platformei „Demnitate și Adevăr”, a declarat ieri că blocul ACUM are nevoie de funcția de speaker pentru cel mult două zile: „Țara are nevoie de președintele Parlamentului de la ACUM ca garanția aprobării actelor legislative importante pentru prima lovitura impotriva acestui regim. Cert este că fracțiunile noastre sunt gata să voteze pentru speakerul de la PSRM după votarea, promulgarea și publicarea primului pachet antioligarhic. Imediat după asta președintele Parlamentului își depune demisia. Vom avea speakerul pentru maximum 2 zile”.

Pe lângă faptul că această declarație e despre cai verzi pe pereți (nu ai cum în maximul două zile să votezi, să promulgi și să publici un pachet de legi), e și despre respectul față de alegători. Păi ei te-au votat ca să fii două zile la putere, apoi să continui cu tânjala? Te-au votat ca să bei ceai cu socialiștii? Și pentru socialiști e valabilă întrebarea, deși electoratul lor răspunde mai degrabă la mirosul bancnotei de 100 de lei.

Chiar dacă blocul ACUM insistă pe pachetul de legi de dezoligarhizare, de parcă tot farmecul și puterea lor ar fi acolo (în compunerea cu notă de trecere – în nici un caz pentru olimpiadă), această treabă miroase tare a romantism foarte târziu. Să zicem că se votează pachetul, speakerul lor își cere demisia, vine Zina Karabina în loc. Perfect! Păi și pe cine vor pune socialiștii în locul lui Botnari, Russu, Armașu,  Harunjen, Zumbreanu? Ei cred că socialiștii și democrații vor alerga cu limba la călcâi ca să-i pună în funcții pe membrii blocului ACUM? Sau că alegătorii se vor încălzi cu anularea sistemului mixt de vot și cu declarația de stat capturat?

Nici măcar romanticii târzii nu aveau atâta încredere că visele lor se vor împlini atât de simplu și de armonios.