Dmitrii Kozak, actualul vicepreședinte rus, reprezentant special al președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Republica Moldova, este chiar autorul scandalosului Plan sau Memorandum Kozak pentru Moldova din 2003. Chiar dacă personajul s-ar putea să dispară cu timpul din memoria colectivă, Planul Kozak va rămâne totdeauna ca un reper cel puțin pentru cetățenii moldoveni. Pentru că el presupunea, pe scurt, o federalizare a țării cu includerea separatiștilor transnistreni și staționarea trupelor rusești în Moldova până în 2023. Chiar dacă suntem deja în 2019 și trupele rusești nu au plecat din regiunea separatistă, un astfel de plan l-a deranjat până și președintele de atunci, comunistul Vladimir Voronin.

Numirea lui Dmitri Kozak ca reprezentant  special al președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Republica Moldova a stârnit un mini-scandal, dar a fost rapid uitat, printre altele și pentru că îl înlocuia pe șovinul Dmitri Rogozin. Și, într-adevăr, după Rogozin ce poate fi mai rău?

Cu un comportament mai diplomat decât Rogozin (nici nu e foarte greu), Kozak știe să se gândească la ale lui pe termen lung și s-ar putea să nu-și fi uitat planul de federalizare a Moldovei. Mai ales că e cunoscut și cu porecla Pisica de Cheshire pentru zâmbetul său viclean.

Dmitri Kozak a venit în Moldova în aceeași perioadă cu Comisarul european, Johannes Hahn și reprezentantul Departamentului de Stat al SUA, Bradley Breden. Mesajul e foarte clar: Rusia e încă foarte prezentă la noi și își face jocul, deși Kozak a declarat că țara lui nu se implică în alegerile de aici. Cine-i mai crede pe politicienii ruși?

Cum era de așteptat, socialiștii s-au lăudat cu aducerea lui Kozak. Dar și partidele declarate pro-europene, adică PD, PDA și PAS, deși mai pe sub garduri, dar s-au dus la discuții cu oficialul rus. Blocul ACUM, la propriu pe sub garduri, pentru că locul și timpul întâlnirii a fost schimbat. E interesant că la Kozak a mers conducerea blocului, deși Octavian Țâcu, dând din casă, a declarat într-o emisiune că trebuia să meargă eșalonul 2: „Hahn, în timpul discuțiilor cu blocul ACUM, a spus că prezența liderilor la întâlnirea cu Dmitrii Kozak este nedorită. Asta a fost sugestia lui, pentru că se știe foarte bine cine este Dmitrii Kozak. Ce s-a întâmplat după asta este foarte curios, pentru că noi ne-am despărțit la blocul ACUM, discutând că va merge eșalonul 2. Așa s-a discutat. Acum vedem că la Reședința lui Dodon, deși era vorba de Parlament. Este curios ce s-a întâmplat între timp...” 

Nu atât plecarea, ca la strelkă, a blocului ACUM la o întâlnire cu Kozak a fost deranjantă, ci neglijarea sfatului Comisarului european. Păi ce fel de bloc pro-european mai e și ACUM?

Kozak a venit în Moldova cu avionul cocainei, cel care a trasportat acum doi ani 400 kg de cocaină la sediul ambasadei ruse din Argentina. Nu cred că întâmplător. Unde rămâne „cocaina” lui Kozak? Probabil că vom afla curând. Nu e exclus să fie la masa de negocieri PSRM – ACUM.