Au trecut nouă zile de când două femei de 36 și de 81 de ani au fost lovite brutal cu pumnii în piept pe strada Alecu Russo de către un bărbat. Agresorul le-a lovit din senin, fără să existe vreo ceartă sau măcar dialog, apoi și-a văzut de drum. Nimeni n-a intervenit (dar e adevărat că nu se văd bărbați în filmarea unei camere de supraveghere). O altă bătrână s-a ascuns între copacii de pe marginea drumului, când agresorul a trecut pe lângă ea. 

Când e vorba de Moldova, noi suntem foarte mândri de ospitalitatea noastră. Adevărul e că nu suntem ospitalieri, ci suntem mai degrabă brutali, reticenți și agresivi când vedem străini. Ne lăudăm cu ceea ce nu avem. Păi dacă există astfel de cazuri în care două femei sunt bătute ziua în amiaza mare pe stradă în Chișinău, despre ce fel de ospitalitate vorbim? Mai degrabă putem spune ceva despre alt cuvânt din sloganul turistic: mister, dar un mister porcesc, un necunoscut întunecat pentru toată lumea civilizată.

Camera de supraveghere surprinde o porțiune mică de stradă, dar îmi vine greu să cred că prin preajmă n-au fost bărbați sau oricine care să dea măcar un telefon la poliție sau să cheme bodyguarzii din magazinele vecine. Nu e un caz singular, e destul să ne uităm la emisiunile zilnice despre infracțiunile din Moldova ca să ne îngrozim. În timp ce femeile sunt bătute, trecătorii își văd de drum, asta ar însemna ospitalitatea și tradițiile noastre. Și dacă pe vremuri politicienii s-ar fi rușinat dacă erau surprinși cu amenințări verbale sau fizice, din cauza lipsei de educație și a culturii, acum și lor parcă li se pare normal, nimeni nu se sfiește când dă dovadă de un comportament necivilizat, că cei agresați “merită”. „Merită” femeile, “merită” jurnaliștii, “merită” susținătorii altor partide, cu toții “merităm”.

E bizară și tăcerea poliției. Mai bine zis – inacțiunea. Deși bărbatul e surprins în imagini video, el n-a fost găsit. Cred că e vorba mai degrabă de nepăsarea polițiștilor, iaca au fost bătute o bătrână și o femeie fără funcții înalte. Dacă același lucru s-ar fi întâmplat cu vreun funcționar sau politician, deja am fi avut interviuri cu agresorul. Probabil bărbatul bătăuș este bolnav mintal, că altfel nu se poate înțelege comportamentul lui. Dar și în acest caz poliția ar trebui să-l caute și să-l bage la balamuc. Altfel spațiul nostru public devine balamuc.

Sper ca polițiștii să se trezească și să-și facă treaba. Dar și noi ar trebui să ne spălăm cu apă rece pe față și să nu rămânem indiferenți la ce se întâmplă în jur.