Moscova se bucură că nici un partid unionist n-a intrat în Parlamentul Republicii Moldova în urma alegerilor legislative de la 24 februarie. Regretă totodată  că este publicat poetul Radu Gyr și condamnă inaugurarea  la Chișinău a „Muzeului ocupației sovietice”

Nu vede bârna din ochiul său

Imaginați-vă un proxenet care se erijează în ipostaza de apărător al bunelor moravuri. Sau un baron al drogurilor care își dă aere de luptător pentru un mod sănătos de viață.

O țară plină de păcate, în care sunt persecutate unele minorități religioase, este limitată libertatea cuvântului, se încălcă drepturile fundamentale ale omului și lipsesc alegerile competitive, îi vorbește pe alții rău și nu vede bârna din ochiul său. Rusia, căci de ea este vorba, își arogă rolul de străjer al toleranței și nediscriminării în lume.

Ministerul Afacerilor Externe (MID) de la Moscova a publicat, în ajunul Zilei Victoriei, un raport cu privire la „eroizarea nazismului, propagarea nazismului și a altor practici care contribuie la escaladarea formelor de rasism, discriminare rasială și xenofobie”. Acest document prolix și pretențios vizează mai multe țări ale lumii.

Dă note de bună purtare

MID-ul  dă note de bună purtare Austriei, Australiei, Germaniei,  Italiei, Spaniei, Regatului Unit, SUA, României, Republicii Moldova, Ucrainei, Georgiei și altor peste 60 de state ale lumii. Unele țări sunt acuzate că nu ar respecta eroismul Armatei Roșii. Până și Uniunea Europeană în întregime este dojenită pentru faptul că ar neglija neonazismul și islamofobia.

Raportul MID a rezervat spații largi pentru critica României și Republicii Moldova. Ambele state sunt mustrate pentru recrudescența ”naționalismului” și ”unionismului”.

Rușii se arată deranjați de popularitatea  filosofului și teologului Mircea Vulcănescu. Sunt revoltați  că există străzi care poartă numele lui Ion Antonescu sau Radu Gyr. Denunță Republica Moldova pentru faptul că unele persoane care prestează servicii publice refuză să răspundă în limba rusă, echivalează unionismul cu nazismul  ș.a.m.d.

Amestec brutal

Toate acestea miroase a insinuare și amestec brutal în afacerile interne ale altor state. Trebuie să aibă obraz tare gros diplomația unei țări nedemocratice, fără alegeri libere și fără opoziție legală ca să arate cu degetul spre UE, spre țările membre sau asociate ale comunității europene, probozindu-le pentru  xenofobie și intoleranță.

Culmea neobrăzării este însă pretenția Rusiei lui Putin de a-și asuma rolul de santinelă a memoriei celui de-al Doilea Război Mondial, de gardian al victoriei asupra nazismului, de judecător unic și drept al hitlerismului etc. Stăpânii actuali ai Kremlinului și-au pierdut șirul, probabil, iluzionându-se că propaganda lor deșănțată a atrofiat capacitatea oamenilor de a ține minte evenimentele trecutului.

Moscova n-are niciun motiv să facă pe educatoarea inocentă. La finele anilor 1930, URSS a fost nu inamicul, ci aliatul Germaniei cu acte în regulă. Stalin și Hitler se întovărășiseră împotriva democrațiilor occidentale pentru a-și împărți sferele de influență în Europa.

O fascinație reciprocă

Este adevărat că cei doi dictatori urmăreau obiective finale diferite. Germania nazistă  dorea să-și  extindă prin expansiunea în Vest și Est spațiul vital. URSS spera să profite de prăbușirea Franței și altor țări democratice pentru a aprinde focul unei revoluției cominterniste.

Tot atât de adevărat însă este faptul că între regimul național-socialist de Berlin și cel bolșevic de la Moscova erau mai multe asemănări decât diferențe. Între Stalin și Hitler a existat o bizară fascinație reciprocă.

Nu e de mirare că parteneriatul strategic dintre  cei doi dictatori a atins punctul culminat în vara anului 1939, când Berlinul a oferit Moscovei un credit avantajos de 200 de milioane de mărci, iar URSS se angaja să crească livrările de petrol, metale neferoase și cereale pentru Germania. Kremlinul era cel mai util partener economic al Berlinului în acele timpuri sumbre, iar în scurt timp a devenit și un aliat politic prețios.

La  23 august 1939, miniștrii de externe Molotov și Ribbentrop semnează la Moscova  Pactul de neagresiune  prin care Uniunea Sovietică și Germania nazistă au decis practic să distrugă Polonia. Vehrmachtul și Armata Roșie au luptat cot la cot împotriva acestei țări, ștergând-o  de pe harta lumii și  declanșând astfel cel de-al Doilea Război Mondial.

Până și serviciile de securitate  și contraspionaj ale celor două țări – NKVD și Ghestapo – s-au împrietenit. Ele au creat un centru comun de combatere a sabotajului. NKVD, pentru a crește încrederea reciprocă, a extrădat Ghestapoului un grup de comuniști germani care, ca să scape de Hitler,  se refugiaseră anterior în URSS.

La 28 septembrie 1939, Moscova și Berlinul au încheiat un nou tratat despre prietenie și frontieră, al cărui protocol secret prevedea mai multe rapturi teritoriale. În baza acestei înțelegeri URSS a anexat țările Baltice și Basarabia.  

Inamicul de nevoie

Stalin a devenit inamicul lui Hitler de nevoie, când Germania nazistă la 22 iunie 1941 a atacat mișelește URSS. Rusia Sovietică a suferit o catastrofă militară în vara aceluiași an și era pe punctul să fie înfrântă în război fără sprijinul constant și consistent al Occidentului.

În anii 1941–1945 SUA, Anglia și Franța au furnizat Uniunii Sovietice 3 820 906 tone de alimente, 477 785 de mii de camioane și automobile,12 360 de avioane, 556 de corăbii și submarine, 14 033 de tunuri, 472 000 000 de proiectile, 2 317 694 tone de oțel, 2 541 008 tone de păcură,15 010 900 perechi de ghete militare, medicamente și alte ajutoare...

Astăzi însă Putin, aidoma lui Stalin, agită din noi demonii antioccidentali. Dansează periculos cu fantomele războiului, imitându-l pe Hitler ca în oglindă.

Ocuparea rusească a Crimeii în 2014 seamănă ca două picături de apă cu anexarea germană a regiunii Sudeților din 1938. Putin a plagiat până și argumentele folosite de Hitler pentru a justifica pretențiile naziste asupra teritoriului Cehoslovaciei.

Așa fiind, MID-ul degeaba se umflă-n pene, dând lecții altora. Nimeni în lume nu dă doi bani pe rapoartele lui.