Săptămâna aceasta are loc la Chișinău cel mai mare festival literar din Moldova: “Primăvara Europeană a Poeților”. Desigur că poate nu are anvergura festivalurilor mari din România sau din Europa, dar a ajuns deja la ediția a IX-a și, ca în fiecare an, a adus publicului scriitori importanți nu doar din România, ci și din străinătate. În perioada 7-9 mai, chișinăuienii îi pot vedea și auzi pe scriitorii: Farid Huseyn (Azerbaidjan), Andy Fierens (Belgia), Linda Maria Baros, Yekta (Franța), Christian W. Schenk (Germania), Luba Feldsher (Israel), Magda Cârneci, Eugen Suciu, Daniel Corbu, Valeriu Stancu, Stere Bucovală, George Terziu, Mircea Dan Duță (România) și pe Evgheni Stepanov (Rusia). Desigur că la acești scriitori se adaugă și scriitorii din Moldova, de la cei consacrați la cei mai tineri.

Festivalul Internațional „Primăvara Europeană a Poeților”, organizat de Uniunea Scriitorilor din Moldova, i-a avut parteneri la organizare pe Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Institutul Cultural Român, Muzeul Național de Artă al Moldovei, Congresul Azerilor din Republica Moldova, Ambasada Azerbaidjanului la Chișinău, Flanders Literature, Biblioteca Municipală "Onisifor Ghibu",
Mileștii Mici. I-am menționat pe toți ca să vă dați seama aproximativ câtă lume muncește pentru ca noi să-i putem vedea și asculta pe scriitorii veniți la Chișinău.

După deschiderea festivalului la Muzeul Național de Artă, scriitorii au avut ieri întâlniri cu elevii și studenții, la mai multe licee, universități și biblioteci. La Uniunea Scriitorilor au avut loc lansări de carte ale invitaților, urmate de primul Podium poetic și de Youth challenge (provocarea tinerilor), cu participarea tinerilor poeți de la Atelierul Vlad Ioviță și cei de la Cenaclul Republica.

Dacă încă n-ați ajuns la festival, astăzi de la 16.00 va avea loc lansarea colecțiilor de poezie „Primăvara Poeților” și „Cartea Poeziei” (Editura „ARC”), de la 17.00 are loc al doilea Podium poetic, iar de la 19.00 va avea loc Festivitatea de premiere.

Anul trecut Festivalul Internațional „Primăvara Europeană a Poeților” a fost anunțat de un preeveniment, de lectura poetului belgian Michaël Vandebril la cenaclul Republica. Și anul acesta s-a menținut tradiția cu lectura la Republica a unui invitat al festivalului. Doar că acum Republica va avea loc după închiderea oficială a festivalului, sâmbătă, de la 17.00, la Biblioteca Onisifor Ghibu. De data aceasta ne vom întâlni cu cunoscutul poet și performer belgian Andy Fierens.