Ilinca pierduse banii și îi era frică să se întoarcă acasă. Mama o trimisese după spasmalgon și, în farmacie, nu-i găsi. Se scotoci prin toate buzunarele de la blugi și de la bluză și toate erau goale.

- Ce, fetițo, ți-ai pierdut banii? o întrebă farmacista.

- Da.

- Îmi pare rău, dar fără bani nu-ți pot vinde nimic.

Fetița a ieșit necăjită din farmacie, lăsând în urma ei urme pe podeaua proaspăt spălată, spre nemulțumirea femeii de serviciu care stătea cu teul în mână. Îi era frică să se întoarcă acasă și a luat-o orbește înăuntru. Data trecută, mama a bătut-o fără milă. 

Trecea pe lângă o biserică în care nu intrase niciodată și s-a oprit. Prin ușa deschisă răzbăteau voci melodioase. Nu știa că în biserică se mai și cântă. Mama îi spusese altceva. Îi spusese că preotul îi fură pe oameni.

Auzi și niște voci clinchetitoare de copii. Îi văzu prin ușa deschisă și curiozitatea o împinse și pe ea înăuntru. Niciodată nu mai intrase într-o biserică. Vecinii lor de vizavi care se înjurau fără oprire acum stăteau calmi unul lângă altul, cu lumânări aprinse în mâini.

Totul i se păru atât de frumos. Oamenii din jurul ei au căzut în genunchi și s-a așezat și ea în genunchi. Toți îl ascultau pe preot, care avea o voce atât de blândă, nu cum își imaginase ea. Apoi oamenii din biserică s-au sculat în picioare și s-a sculat și ea.

 Deodată, își băgă mâna în buzunarul de la bluză, în care și-o mai băgase de zeci de ori în farmacie și în stradă, căutând banii, și degetele ei se loviră de câteva bancnote. Erau banii pe care-i credea pierduți.

De zeci de ori i-a căutat acolo și doar acum i-a găsit. Nu-i venea să-și creadă ochilor, căci asta însemna că se putea întoarce acasă. A ieșit în fugă din biserică. Farmacia mai era deschisă. 

Mama n-a certat-o că a lipsit atâta. Pentru prima dată în ultimele luni n-a certat-o. Nici mama cu tata nu se certau și asta o miră și mai tare, căci, de regulă, ei răcneau fără oprire unul la altul. Acum stăteau cufundați în fotolii și se uitau la un film. 

A mers în camera ei și s-a întors cu fața spre locul unde se afla biserica și începu să-și facă cruce.