De 10 ani, Misiunea Socială Diaconia, în preajma sărbătorilor pascale, de Sâmbăta Floriilor, organizează campania Masa Bucuriei. Pentru că noi nu prea avem încredere în general în cei care adună bani (e clar de ce), această campanie constă din strângerea de alimente neperisabile cu care vor fi hrăniți un an întreg mai mulți bătrâni și săraci. Dacă acum 10 ani campania Masa Bucuriei se desfășura doar în Chișinău, acum are loc în 20 de localități. Mâine, 20 aprilie, în mai multe supermarketuri din țară, voluntarii Misiunii Sociale Diaconia vor colecta în containere special amenajate produse alimentare.

Cine sunt oamenii ajutați? Într-o postare din 4 aprilie, pe pagina misiunii, îi vedem descriși ca într-un reportaj: "15:30, Parcul Serghei Lazo şi un rând de 160 de oameni

Soarta bătrânilor care vin la Cantina Mobilă este una asemănătoare: au o pensie mizeră, majoritatea sunt bolnavi şi se simt uitați de către cei din jur. Bucuriile lor sunt puţine, mai ales că nu toţi au pe cineva care să le fie aproape şi care să le uşureze bătrâneţile. Şi dacă-i au, sunt şi mai nefericiţi pentru că, spun bătrânii, le impun şi lor povara sărăciei.

Într-o atare stare am găsit-o pe mătuşa Elena, o bătrânică de 75 ani. O perioadă îndelungată ea a fost țintuită la pat, a învins boala cu uşurinţă, însă sărăcia nu. Acest lucru nu o împiedică însă să facă ce ştie mai bine – să împletească. Mătuşa Elena este cunoscută de către beneficiarii de la Cantină, ca o meşteriţă iscusită.

Vine aici şi îşi mai împarte din bucurii, nevoie şi mai discută cu cineva, "că tare e greu să fii singur pe pământ", spune bătrâna.

„Sărăcie lucie" aşa numeşte ea situaţia în care se află acum. A muncit o viaţă poştăriţă, ştie mii de adrese şi a împărţit multe scrisori şi veşti bune, sau mai puţin bune, dar care cu siguranţă ajungeau la destinaţie. Pentru această muncă, deloc uşoară, statul a răsplătit-o cu o pensie de 1200 de lei.
Dar ce faci cu 1200 de lei?"

Acești oameni chiar au nevoie de ajutor. Și Masa Bucuriei este probabil în continuare cel mai eficient mod de a-i sprijini. Deși ideea campaniei a fost deja preluată și de alții, Misiunea Socială Diaconia inspiră cea mai mare încredere, căci vedem pe parcursul întregului an cum oamenii săraci sunt hrăniți, nu doar în Chișinău. Fiind o misiune a Mitropoliei Basarabiei, vedem cum fiecare farfurie o umple pe alta. Și după 20 aprilie oamenii donează pentru săraci, nevoiași, copii orfani.

Pe pagina Misiunii Sociale Diaconia puteți vedea detalii despre campanie, dar și alte modalități de-a ajuta bătrânii, în cazul în care nu sunteți sâmbătă în Chișinău. Doamne ajută!