Noutatea care a zguduit lumea-ntreagă săptămâna trecută a fost incendiul dezastruos de la Paris. A ars în întregime acoperișul celei mai celebre catedrale din lume, Notre-Dame de Paris. Bineînțeles că putea fi mult mai rău, mai ales dacă focul cuprindea clopotnițele... Din fericire, pompierii au făcut totul ca focul să nu se extindă, iar structura a rezistat și stă și azi în picioare.

A ars „pădurea” (așa i se spunea șarpantei de lemn, extrem de sofisticate) care ținea acoperișul... Toate bârnele și dulapurile erau făcute din arbori unici. Și chiar dacă structura datează din secolul 19 (când a fost reconstruită), a fost folosit pe larg și lemnul de la origine, din sec. XIII! Pentru a reface șarpanta (3000 m²) vor fi nevoie de 1300 de stejari! Un industriaș în ale lemnului declara în noaptea incendiului că Franța nu are atâția copaci...

Ar fi multe de spus despre această tragedie, în special despre reacțiile atât în Franța cât și acele câte veneau de peste tot... Iarăși teorii complotiste, iarăși „sfârşituri de civilizaţie”... Iarăși „pedeapsa lui Dumnezeu”... Dar polobocul deșert sună de obicei mai tare. Eu am văzut colegii mei a doua zi la birou. Am văzut persoane afectate și lacrimi în ochii unora de la care nu m-aș fi așteptat vreodată.

Notre-Dame nu este la prima încercare. Acest pojar e poate una din cele mai teribile, dar cu certitudine catedrala va fi reconstruită. Și nu ar fi rău dacă această reconstrucție ar deveni ceva mai mult decât o simplă edificare de acoperiș, ci un veritabil avânt de re-solidificare europeană. Europa în general și Parisul în particular nu sunt la primul „sfărşit de civilizaţie”. Se întâmplă regulat, o dată la 30-50 de ani de când stă pe fața pământului. Numai că Europa și Parisul sunt bine-mersi în picioare și nu o duc chiar rău din moment ce toți „inamicii Europei”, inclusiv acei de la noi, se înghesuie la porțile ei și fac tot posibilul să ajungă... la Paris! Inclusiv deputații PSRM.

SOCIALIŞTII CAUTĂ KM 0 Nu credeam că este posibil așa ceva: toți deputații socialiști, in corpore!, au fost la Moscova! Halucinant! Asta deja e casă de nebuni... Între timp, ACUM se tot screme să se înțeleagă cu... socialiștii! Acum, când până și Băsescu a început a aiuri, zicând că e mai bine să te înțelegi cu socialiștii, am să vă zic de ce o „înţelegere” cu PSRM nu poate fi posibilă. În ordinea descrescândă ca importanță şi greutate de argument.

  1. E o chestie de ADN colectiv: Cu chestii fundamentale, identitare, nu te joci. Totul de aici începe. E poate cel mai important lucru, primordial! Ținând cont de trecutul nostru, până și simbolistica socialistă ori comunistă ar trebui interzisă definitiv, iar orice folosire a ei ar trebui pedepsită și condamnată precum svastica nazistă în Germania! Mi-ar lua prea mult timp să explic, dar atât cât vor mai fâlfâi drapele cu steluțe roșii și străluci secere cu ciocane, nimic nu se va urni din loc. Nici cu un mm! Este un trecut care ne ține la fel precum capcanele de bitum preistorice ţineau dinozauri și mamuți. Și asta nu e o chestie de stângă sau dreaptă ideologică. E o chestie de terapie națională! Asta e mai degrabă filozofie, back-bone!
  2. E o chestie de securitate naţională: Rusia este o țară care ne-a răpit o bucată din teritoriu și care ne amenință în continuu, subminând statalitatea însăși a Republicii Moldova. Rusia este o țară care a anexat un teritoriu și e în război cu țara vecină. Ceea ce fac socialiștii la noi în orice altă țară sănătoasă se cheamă „înaltă trădare”. A-i aduce la putere înseamnă complicitate. Asta ține de tot ce e drept național, internațional.
  3. Înţelegerea cu socialiştii înseamnă moartea definitivă a blocului ACUM. Asta deja e știință politică pură. 2+2=4. Partidele politice nu sunt structuri tocmai libere în acțiuni și alegeri. Scopul lor este acapararea puterii politice în baza unui program sau ideologii pe care partidul trebuie să le respecte cu sfințenie. Într-un fel, partidul își crează o identitate cu care se identifică alegătorul și acesta din urmă, grație acestei identificări, îl aduce la putere. Dacă partidul refuză puterea, el moare (exemplul cel mai recent: PL și ezitările electorale din 2014), căci alegătorul nu poate să-i ierte efortul consimțit pentru a ajunge la această identificare. Dacă partidul nu respectă ideologia – el moare (exemplul cel mai flagrant din istoria noastră: PPCD și votul pentru PCRM), căci alegătorul se simte trădat identitar. Moartea poate fi imediată (precum a PPCD-ului), sau mai lentă (precum a PL-ului), dar inevitabilă. Și ACUM este exact în această situație. Ori ei merg și crează guvern cu PDM, adica iau atâta putere cât este posibil, ori mor.

Eu înțeleg că le este greu. Din cauza gândirii lor strategice strălucite politice, ei vor trebui să explice alegătorilor că sunt nevoiți să facă coaliție cu PDM. Dar pentru asta e nevoie de curaj și argumente puternice... Construindu-şi identitatea politică doar pe combaterea PDM-ului, blocul ACUM apare astăzi ca şi condamnat la moarte... În principiu, ei mai au o mică crăpătură prin care se pot strecura spre lumină din cavoul politic, dar... e nevoie de abilitate.

Apropo, ați remarcat că PDM nu face valuri? Tot ce fac acei de la ACUM și acei de la PSRM îi avantajează și îi fac mai puternici. Puteți să vă supărați oricât pe mine, dar 2+2 = 4. Încercați și 2x2 să vedeți dacă se schimbă ceva...

Acum, telegrafic, despre celelalte bucurii şi nevoi.

VICTOR CIOBANU – CAMPION EUROPEAN! Nu se întâmplă prea des să avem performanțe de asemenea nivel în sport. Victor Ciobanu a învins în finala categoriei de greutate de pană la 60 kg. La lupte greco-romane. La trântă, că-i mai sfântă!

MOLDOVA – LOCUL III Un alt loc printre fruntași... Fruntași la codași... Doar Kârgâzstan și Tadjikistan ne întrec la volumul de remitențe proporţial cu PIBul din țările Europei și Asiei centrale...

MOLDOVENII PLEACĂ DIN RUSIA Nu-i de azi și nu-i de ieri. Eu cunosc deja câteva persoane care au venit recent din Rusia la Paris. Cică numărul moldovenilor în Rusia a scăzut cu 200.000 în ultimii patru ani. Ar fi rămas doar 337.725. Cam departe de milion, nu-i așa, tovarăș Dodon?

ROMÂNIA HRĂNEŞTE TRANSNISTRIA România a cumpărat mărfuri de la separatiștii românofobi în valoare de 20 mln $, iar Rusia - doar de 19,5 mln. Moldova – 47,4 mln $. Ucraina – 31,9 mln $. Acum vă propun să răspundeți la așa o întrebare: cum soluţionezi definitiv conflictul transnistrean?

UNION FENOSA ABSORBITĂ DE GAURA NEAGRĂ Cică Union Fenosa a fost cumpărată. De o nebuloasă necunoscută. Căreia nici poză nu ai cum să-i faci. I se știe doar numele: Duet Private Equity Limited, cu sediul în Londra. Unde-unde ziceți că e sediul? Aaaa... Țările alea care critică Moldova pentru corupție și o evaluează, și îi dau note, și îi pun condiții, și îi taie finanțările... Doam’ ferește să credeți că disculp oarecum Moldova. Dimpotrivă...

20,5 MLN DE EURO PENTRU BIO Atâta alocă UE penru „dezvoltarea unei economii ecologice”. E bine. Duet Private Equity Limited, cu sediul în Londra, a plătit 141 de mln. pentru Union Fenosa.