Pe 2 aprilie, scriitorul Ion Gheorghiță ar fi împlinit 80 de ani. Normal ar fi trebuit să-i sărbătorim ziua, alături de el, nu să-l comemorăm, a spus Vladimir Beșleagă la medalionul literar „Ion Gheorghiță – 80 de ani de la naștere”, organizat de Uniunea Scriitorilor din Moldova şi Muzeul Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu”.

Arcadie Suceveanu, Vasile Malanețchi, Vladimir Beșleagă, Ion Ciocanu, Ion Țâbuleac, Ana Bantoș, Ioan Mânăscurtă și alți scriitori, în prezența familiei, și-au amintit de Ion Gheorghiță atât ca scriitor, cât și ca personalitate importantă a renașterii noastre naționale. Recunosc că n-am știut despre Ion Gheorghiță din perspectiva prezentată la Uniunea Scriitorilor. Cum a spus Ioan Mânăscurtă: după război s-au inventat mulți eroi, dar îi uităm pe oamenii cu adevărat importanți care au pornit Mișcarea de Renaștere Națională și s-au jertfit pentru ea. 

Ion Gheorghiță a fost omul care a dus primele revendicări ale scriitorilor moldoveni la Moscova, în perioada perestroicii. Scriitorii au menționat că acest lucru nu era un fleac, că puteai cădea din tren pe drum sau să ți se întâmple altceva, cum au mai pățit-o și alții în acea perioadă. De altfel, Ion Gheorghiță și-a terminat viața tragic, fiind ucis în 1991 în preajma casei sale de persoane necunoscute. Poliția n-a găsit asasinii, deși să omori un om în oraș fără să fii văzut, fără să lași urme e mai degrabă subiect de film cu James Bond, decât un caz de neelucidat. Vladimir Beșleagă a spus că scrie de mai mult timp la o piesă despre martirii noștri, printre personajele ei fiind și Ion Gheorghiță.

Ultimul volum din poezia lui Ion Gheorghiță a fost publicat acum 10 ani. E mare păcat că uităm atât de ușor scriitorii, că nu știm să-i prețuim. Și când te gândești că în 1978 Ion Gheorghiță își scria autobiografia cu grafie latină (am văzut-o printre documentele pe care ni le-a prezentat directorul Muzeului Literaturii, Vasile Malanețchi). M-am bucurat că președintele Uniunii Scriitorilor a declarat că va avea grijă ca anul viitor în colecția Primăvara Europeană e Poeților să apară un volum antologic de-al lui Ion Gheorghiță. Ne simțim jigniți că scriitorii din România nu ne cunosc scriitorii din Moldova, dar adevărul e că nici noi nu-i știm prea bine și de multe ori anii așază ceața peste multe cărți valoroase care au văzut lumina doar în grafie chirilică.

Mă bucur de aceste medalioane organizate de Uniunea Scriitorilor, unde de multe ori auzi istoria nescrisă, dar trăită. Istoria se și falsifică, dacă o ignori. Absurd mi s-a părut, de exemplu, faptul că placa memorială din casa unde a trăit Ion Gheorghiță a fost pusă la loc (după ce a fost scoasă de angajații unui magazin care au construit o anexă!) de moldoveniști antiromâni ca Urmașii lui Ștefan și Voievod. Lui Ion Gheorghiță cu siguranță nu i-ar fi plăcut asta.