E deja o tradiție că la Uniunea Scriitorilor din Moldova se organizează Anul Literar – un eveniment în care scriitorii prezintă cărțile propuse pentru premii. În general nu prea ai cum să știi tot ce s-a publicat într-un an, din mai multe motive.

Pe de o parte unii aleg să-și editeze cărțile la tipografii, fără difuzare, iar pe de altă parte mulți scriitori publică în România și se știe că volumele circulă mai greu de pe un mal pe altul al Prutului,  din cauză că politicienii noștri văd cultura cumva ca pe o „treabă” secundară, neimportantă a statului. Să recunoaștem și faptul că editurile moldovenești sunt sărace și incapabile să intre în competiție cu cele de top din România.

În acest context, Anul Literar e mai mult decât un eveniment literar, e ceva necesar pentru a fi cât de cât la curent cu ce se întâmplă în cultura noastră. Miercuri, Sala cu cămin a Uniunii Scriitorilor a fost prea mică pentru Anul Literar 2018, astfel că mai mulți spectatori au stat în picioare.

Ceea ce m-a bucurat desigur, pentru că literatura nu e un palton vechi, mâncat de molii, la păstrare într-un dulap, deși atât presa, cât și cei de la putere (care se succed, dar nu se schimbă) o ignoră și încep să cred că nu neapărat pentru că asta ar fi intenția lor (vezi cozile la depus flori la busturile lui Eminescu și Vieru – unde toți se înghesuie), ci pentru că sunt incapabili să o înțeleagă. Cu alte cuvinte, nu le-a prea plăcut școala (nu mai zic de bibliotecă sau librărie) și asta se vede.

În deschidere, Arcadie Suceveanu a vorbit despre importanța festivalurilor literare (puține la noi, dar din fericire

 scriitorii basarabeni nu sunt neglijați în România), despre revistele literare.

La Anul Literar 2018, câțiva scriitori au prezentat volumele apărute în 2018, pe genuri: Maria Pilchin a vorbit despre proză; Mircea V. Ciobanu despre poezie; Adrian Ciubotaru – critică, eseu, publicistică; Ianoș Țurcanu – literatură pentru copii și Dumitru Crudu – debuturi. Pe mine m-a prins evenimentul și din cauza abordărilor diferite: Maria Pilchin și Adrian Ciubotaru (căruia i-a prezentat referatul Moni Stănilă) au ales metoda sobră a analizei; Mircea V. Ciobanu n-a judecat, în schimb ne-a dat mostre din cărțile propuse și a ieșit un adevărat poem dadaist pe care îmi pare rău că nu l-am filmat.

Dumitru Crudu a prezentat volumele de debut fără însemnări, dar cu cărțile în față; Ianoș Țurcanu a vorbit despre volumele reușite pentru copii, apoi a făcut observații critice unor scriitori care mai bine și-ar fi păstrat manuscrisele pentru familie. Am aflat lucruri noi despre cărți pe care le citisem, de exemplu

Câinele de bronz al Emanuelei Iurkin se traduce în franceză.

După discuții, președintele USM, Arcadie Suceveanu, ne-a anunțat că Gala Premiilor va avea loc în iunie. Avem timp până atunci să citim și din cărțile pe care n-am apucat să le vedem, dar care ne-au trezit interesul. Și să mergem la evenimente literare. Vineri, pe 29 martie, îl vom putea asculta pe Alexandru Bordian citind din romanul său de debut, Casa Inglesi (Ed. Paralela 45, București), la cenaclul Republica.