Zilele astea, când în Moldova e cod galben de vânt puternic, putem observa cu toții și alt fenomen grav: dansul pungilor din plastic prin aer. E un happening în care gunoiul e artistul care improvizează cu noi, publicul – creatorul gunoiului.

Zilele astea, când în Moldova e cod galben de vânt puternic, putem observa cu toții și alt fenomen grav: dansul pungilor din plastic prin aer. E un happening în care gunoiul e artistul care improvizează cu noi, publicul – creatorul gunoiului.

În Chișinău situația e sub control, gunoiul se colectează zilnic și privindu-i pe oamenii care au grijă de curățenia orașului, muncind la greu, te gândești că pe lângă capacitatea maximă de producători de gunoi, chișinăuienii nu prea sunt responsabili. Mai bine zis, în general sunt iresponsabili cu mediul înconjurător (care începe de la ușa apartamentului, că după ea deja mulți depozitează gunoiul pentru mai târziu). 

Nici proprietarii magazinelor nu ne prea ajută. Deși guvernul a aprobat o lege prin care treptat trebuie să fie excluse pungile din plastic, nu prea se simte schimbarea. Peste tot ți se întind pungi, mai groase, mai puțin groase, de unică folosință. În cel mai bun caz ele ajung la gunoi, iar de acolo, de obicei, își iau zborul. 1 ianuarie n-a însemnat nimic în acest sens, chiar dacă atunci ar fi trebuit să dispară pungile din plastic cu sau fără mâner cu grosimea de 50 de microni. Mai mult, pungile cu Arcul de Trimf și calendar ar putea deveni o nouă stemă a Chișinăului. Nu întâmplător artistul Ghenadie Popescu a făcut o lucrare din astfel de pungi cu vreo 10 ani în urmă.

Problemele gunoiului din Chișinău par însă minore față de catastrofa ecologică din localitățile rurale. În 2017 doar 6% din gunoiul de la sate era colectat. Nu cred că lucrurile s-au schimbat prea mult de atunci. Din contra: și Bălțiul s-a alăturat satelor în care nu există servicii de salubrizare. Sunt raioane întregi în care în localitățile rurale nimeni nu se ocupă de gunoi, râpele, iazurile, lutăriile, străzile devenind focare de infecție. Pe acolo doar din când în când apar inspectorii de mediu, ca să pună amenzi celor care dau foc frunzelor, în loc să forțeze primarii să întreprindă ceva.

Puțini știu însă că și Uniunea Europeană obligă Moldova să întreprindă acțiuni pentru salubrizarea spațiului și eliminarea deșeurilor. E firesc, nimeni nu-și dorește o bombă ecologică.

Săptămâna trecută, cabinetul de miniștri a aprobat o lege prin care guvernul va avea competențe extinse în domeniul managementului deșeurilor. Sper ca asta să însemne ceva, nu să rămână doar o hârtie semnată și uitată. Inițiativa a venit din timpul campaniei electorale, când premierul Pavel Filip a observat problema pe viu, în teritoriu. Eu demult scriam că primarii ar trebui obligați prin lege să aibă grijă de colectarea gunoiului în localitățile unde sunt aleși, nu doar să producă gunoaie și să adune din “ce mai chică”.