Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea, declarând că tandemul electoral Maia Sandu – Andrei Năstase se va destrăma după 24 februarie 2019.

Se divizează în trei

 Potrivit fruntașului PAS, din  alianța opoziției proeuropene  se vor desprinde  două sau poate chiar trei fracțiuni parlamentare. Afirmațiile sale l-au luat prin surprindere pe Andrei Năstase. Răspunzând în platoul unei dezbateri televizate la întrebarea liderului PNL, Vitalia Pavlicenco, dacă este sau nu adevărat că blocul ACUM se va desface după alegeri,  el a creat impresia că nu știe nimic despre  mărturisirile făcute de Mihai Popșoi.

Liderul Platformei DA, în stilu-i  caracteristic, s-a zborșit la preopinenta sa, care încerca să se dumirească ce se întâmplă în principala formațiune a opoziției pro-europene  și a negat vehement că ACUM s-ar fragmenta după  votul de la 24 februarie. Numai că dezvăluirile lui Popșoi nu par întâmplătoare. Ele vin să confirme și o sugestie oferită anterior de Maia Sandu, potrivit căreia partidul său va căuta să își mențină identitatea  în perioada postelectorală.

Am putea trece. totuși, peste acest puseu de schizofrenie politică , dacă nu ieșea la rampă fostul ambasador Alexei Tulbure, ideologul blocului ACUM, suspectat de legături cu serviciile secrete ale Rusiei. Acum câteva zile, acesta a publicat un articol în care îndeamnă ca toate partidele de opoziție, și cele  pro-europene, și cele filoruse, să se unească provizoriu  după scrutin pentru a-l răsturna pe Vlad Plahotniuc și a se debarasa de guvernarea Partidului Democrat.

Îndemn la o lovitură de stat

Este consternant modul în care Tulbure propune  să scape de PDM. El nu dorește o coaliție de durată între PAS, Platforma DA, PSRM și partidul lui Renato Usatîi. Ideologul ACUM vrea doar o coabitare ad-hoc între ele pentru a curăța instituțiile statului de influența lui Plahotniuc.  Altfel spus, fără proceduri constituționale, fără  justiție, doar prin lovituri revoluționare.

Asta  îmi amintește de lovitura de stat  din Muntenegru, organizată de GRU chiar în ziua alegerilor din această țară. Despre pericolul repetării scenariului de la Podgorica am atenționat într-un editorial anterior.

Unde mai pui că Alexei Tulbure nu-i doar un ex-ambasador, ci și un promotor fervent al națiunii civice moldovenești, o idee românofobă, promovată cu o încrâncenare demnă de o cauză mai bună de unele elemente stângiste din Ministerul German de Externe. De-a lungul ultimilor ani s-au organizat seminare și s-au sponsorizat  cercetări menite să  probeze că Republica Moldova nu este cel de-al doilea stat românesc, ci un  conglomerat multietnic.

Discipolii fostului cancelar social-democrat Gerhard Schroeder , actualmente prieten la cataramă cu Putin și membru în boardul monopolurilor  ruse  Gazprom și Rosneft, finanțează de ani buni proiecte vizând suprimarea unionismului în Basarabia  și întronarea unui stat cosmopolit, format pe clișeele lăsate de stăpânirea țaristă și ocupația sovietică.  Printre  persoanele de la Chișinău angrenate în această făcătură antinațională se numără și Alexei Tulbure.

Este limpede că modelul  de ”națiune politică” urmează să înglobeze partidele  filoruse aflate în solda Kremlinului, la care trebuie să adere și proeuropenii neunioniști. Acum vă dați seama de ce Sliusari și ceilalți militanți ai Platformei DA fugăreau unioniștii din Piața Marii Adunări Naționale?

Renato Usatîi, finanțatorul protestelor

Capac la toate a pus Renato Usatîi  care a dezvăluit deunăzi că a finanțat protestele organizate de Andrei Năstase  în 2015-2016. Afirmațiile acestui personaj controversat trebuie tratate cu prudență, desigur. Numai că implicarea financiară a primarului fugar de la Bălți nu-i un mare secret. Despre asta a mai scris mass-media.

Mai mult decât atât. Pe internet circulă o interesantă conversație telefonică pe care o poartă Renato Usatîi.  El  spune că Andrei Năstase, după scrutin va colabora discret  cu partidele filoruse pentru a sabota crearea unei majorități pro-occidentale. Pe membrii Platformei DA, adepți ai cursului european,  Usatîi îi numește ”debili” și sugerează ca aceștia să fie struniți după anunțarea rezultatelor votului pentru a nu-i lăsa să compromită combinația pe care o pun la cale.

Ce trebuie să înțelegem din toate acestea? Din două una. Ori  blocul ACUM se destramă pentru a îngreuna crearea unei alianțe pro-europene după alegeri, ori Maia Sandiu a aflat că Andrei Năstase o va abandona după alegeri și caută să i-o ia înainte.

Așa o fi sau altfel, lucrurile se complică serios. Se confirmă suspiciunile de odinioară, că ACUM a fost conceput  ca un vehicul electoral pentru a sminti alegătorii pro-europeni, nu pentru a  emana după alegeri o guvernare pro-românească și pro-occidentală.

Se vede astfel cu ochiul liber că planul diabolic al Moscovei, de subminare a cauzei europene în Republica Moldova, în multe privințe, a reușit. Îi mai rămâne puțin ca să-și atingă scopul final și anume să  împiedice crearea unei majorități pro-europene la Chișinău și să aducă la guvernare marionetele lui Putin.