Editura bucureșteană Art are o frumoasă colecție care se numește Prima dată. În ea au intrat mai multe antologii de proză scurtă: Primii mei blugi, Prima mea dezamăgire în dragoste, Prima mea beție, Primul meu fum, Prima mea călătorie în străinătate, Primul meu job, Primul meu porno, Prima mea carte și Prima dată. Aceste antologii sunt compuse din prozele autorilor români contemporani și cuprind un teritoriu mai vast, din care fiecare cititor își poate alege (cel puțin) o temă care îl interesează mai mult.

Deși seria Prima dată s-a închis, alegerile parlamentare actuale din Moldova ar fi un subiect potrivit pentru o astfel de antologie. S-ar putea numi Primul meu mixt. Dar cum în Moldova piața editorială e la fel ca restul – adică la pământ – e desigur un subiect fără finalitate, adică nu va apărea o astfel de antologie, deși probabil că aceste alegeri ne vor obseda. Pentru că acum vom vota pentru prima oară așa.

Nu voi mai vorbi despre sistemul mixt de votare: cel puțin acum e prea târziu. Bun, rău, va trebui să votăm după acest sistem, chiar dacă Moldova a primit avertizări de la Comisia de la Veneția că nu avem o democrație stabilă pentru schimbarea regulilor de joc și experimente. Sistemul mixt de vot are mai multe noutăți pentru alegători, dar, partea proastă – necunoscute.

Pe lângă alegerile parlamentare, cu lista partidelor și candidații pe circumscripții, cetățenii sunt rugați să participe și la un referendum consultativ, dar s-ar putea ca momeala să fie prea neatrăgătoare: deja toți au remarcat cuvântul “consultativ”. Și clipurile video, create și din bani europeni, pentru „instigare la vot” și responsabilizare, au lămurit prea puțin și nu nu au punctat unde trebuie. În clipurile respective alegătorul se trezește ba gândac, ba în balegă. Mama, când a văzut un astfel de video în care un tip trage fața de masă stricând toată vesela, a zis: ce porcărie! Au spart sticla degeaba! Cam asta e reacția normală: la agresivitate răspunzi cu agresivitate, nu cu responsabilitate civică.

Mai e o “mică” problemă, despre care scrisesem în alt text: nici măcar politicienii, „catindații”, nu sunt pregătiți pentru unele circumscripții uninominale. În astfel de cazuri nu ai ce alege, din păcate.

Cam atât deocamdată despre primul meu mixt. Luni vom putea povesti mai multe, cu amănunte. Sper ca atunci să fim mai optimiști, să ne trezim în Europa, nu în “Evraziiskii soiuz”.

PS: Dacă sunteți cititorii noștri și mergeți la vot, poate încercați să câștigați una dintre cele trei tablete oferite de Deschide.md. Mai bine o tabletă decât multe pastile!