Secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, se vede că suferă tare de grija Republicii Moldova. El a declarat deunăzi că SUA și UE, în cazul victoriei socialiștilor în alegerile parlamentare, ar putea organiza la Chișinău un „maidan” precum cel din Kiev.

Rusia amenință cu maidanul

Deși afirmațiile înaltului demnitar rus au fost relatate cu lux de amănunte, presei de la noi i-a scăpat caracterul insolit al acestora. Dacă învinge PSRM, a spus secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei într-un interviu pentru agenția TASS, nu este exclus că Occidentul va organiza partidele de dreapta pentru a crea un „maidan” moldovenesc la Chișinău și îi va împinge către încercarea de a-l demite pe președintele Dodon.

Și de parcă asta nu era destul, Nicolai Patrușev  s-a arătat preocupat  și de problema identitară.  El n-a ascuns că-i place poziția Partidului Socialiștilor care luptă „împotriva românizării Moldovei independente”.

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei a arătat cu degetul spre  Washington și Bruxelles, acuzându-i că ar vrea să obțină la Chișinău „un guvern și un parlament de orientare euro-atlantică”. Lui i se pare acest fapt inadmisibil în condițiile în care, potrivit sondajelor, PSRM „al președintelui Igor Dodon” este lider în opțiunile de vot ale cetățenilor.

Cavalerul Ordinului „Ștefan cel Mare”

Faptul că anume Nicolai Patrușev a ieșit la rampă pentru a susține cauza lui Dodon spune totul despre intențiile rușilor. Patrușev este brațul drept al președintelui Putin și coordonatorul tuturor serviciilor secrete din țara sa. În plus, cunoaște foarte bine Republica Moldova. 

Vreo doisprezece ani în urmă președintele comunist Vladimir Voronin l-a decorat pe directorul de atunci al FSB-ului, principalul serviciu de securitate al Rusiei, Nicolai Patrușev, cu Ordinul „Ștefan cel Mare”. Nici mai mult, nici mai puțin.

Șeful statului, fără a intra în amănunte, a mărturisit că i-a oferit această distincție pentru „sprijinul acordat  țării noastre”. O investigație jurnalistică pe care am efectuat-o atunci a demonstrat că Patrușev fusese implicat direct în pregătirea așa-zisului „Memorandum Kozak” care urma să conducă la o noua colonizare rusească a Republicii Moldova.

De altfel, secretarul Consiliului de Securitate de la Moscova  nu este singurul înalt oficial rus care  caută să influențeze deschis procesul electoral de la noi. Anterior, Ministerul rus de Externe declara că în cazul în care partidul învingător în alegerile din Republica Moldova nu va conveni Washingtonului, la Chișinău se va repeta maidanul ucrainean. 

Fără înconjur

Atare amenințări erau proferate, ce-i drept, și în trecutul deloc îndepărtat. Acum patru ani, înainte de alegerile parlamentare din noiembrie 2014, Rusia de asemenea îi menea Chișinăului un maidan ca la Kiev.

Atâta doar că  astfel de previziuni făcea doar presa de la Moscova. Putin și oamenii lui trăgeau sforile în culise, probabil, dar au evitat să se implice ostentativ în lupte partizane împotriva partidei pro-europene de la Chișinău. 

Iată că astăzi lucrurile iau o turnură primejdioasă. Pentru prima oară în ultimii ani, un înalt oficial rus apropiat de Putin nu numai că se amestecă fățiș în alegerile parlamentare, ci și aruncă mănușa caracterului românesc al Republicii Moldova. Prin acest gest, Kremlinul renunță de fapt la urzeala de tip hibrid împotriva noastră, arătând fără înconjur că dorește să suprime cursul european.

Sula în coasta Ucrainei

Ostilitatea netăinuită a Moscovei este simptomatică. După cum arătam anterior, Rusia adulmecă deja un succes electoral la Chișinău și aruncă în luptă toate resursele pe care le are în dotare pentru a-și atinge scopul.

Odată cu anexarea Crimeii și cu războiul din Donbass semnificația Republicii Moldova pentru fosta metropolă a crescut substanțial. În  actualele împrejurări, instalarea unui guvern filorus la Chișinău i-ar permite lui Putin să pună sula în coasta Ucrainei.

Privit din acest unghi, amenințarea cu maidanul dă fiori. Ori de câte ori înalții oficiali ruși au făcut atare predicții, consecințele au fost grave.

Oracolele Kremlinului

La începutul lui 2009,  bunăoară, Dmitri Rogozin i-a spus lui Voronin că Moscova nu uită trădarea sa din 2003, când a refuzat in extremis să semneze „Memorandumul Kozak”.  La puțin timp după aceasta, serviciile secrete ruse au deturnat manifestațiile populare de la 7 aprilie, fapt ce a condus la înghețarea relațiilor Chișinăului cu Bucureștiul și a provocat o criză politică.

În 2010, parcă din senin, Vladimir Putin, într-un interviu televizat, a declarat că în Republica Moldova este posibilă repetarea evenimentelor din Kârgâzstan, unde cu puțin timp înainte, în urma unor violențe sângeroase, fusese răsturnat guvernul legal de la Bișkek. Rebeliunea din această țară a fost regizată din umbră de serviciile de spionaj ale Rusiei.

Liderul de la Kremlin  n-a mințit, prevestind în Republica Moldova  o revoltă „ca în Kârgâzstan” . „Profețiile” sale s-au împlinit în anul 2015, când la Chișinău demonstrațiile antiguvernamentale, organizate de Platforma DA, erau  să arunce societatea în haos.

Nu-i exclus un puci rusesc

Oricum ai da-o, miroase a șantaj. Rușii parcă ne-ar spune nouă și Occidentului: dacă nu înving socialiștii la 24 februarie, vom aduce la Chișinău iadul pe pământ.

Nu-i exclus ca Moscova după alegeri să repete în Republica Moldova scenariul muntenegrean. Există  o sumedenie de similitudini între situația din cele două state.  Muntenegrul contează enorm în strategiile Kremlinului din Balcani. Republica Moldova, după cum am arătat mai sus, este o miză  a Rusiei în uneltirile ei împotriva Ucrainei.

Acum trei ani, chiar în ziua alegerilor parlamentare, serviciile de spionaj extern ale Rusiei au organizat o lovitură de stat la Podgorica pentru a-l înlătura de la putere pe premierul pro-occidental Milo Djukanovic. Din fericire, puciul rusesc a eșuat în Muntenegru. S-ar putea ca rușii să încerce a-și scoate pârleala la Chișinău

Atacurile MID-ului și cele ale lui Patrușev par să fie, vorbind în termeni militari, o pregătire de artilerie înaintea unei ofensive de proporții. Se impune precauție și maximă mobilizare. Și în ziua votului, dar mai cu seamă, imediat după alegeri. Revanșa rusă nu trebuie să treacă peste noi.