O să ajungi departe e o vorbă pe care o folosesc mulți părinți și profesori când e vorba de vreun copil/ elev care pare talentat sau care muncește mult.

Probabil că și lui Dodon i s-au spus vorbele astea, chiar dacă destul de greu ți-l poți imagina învățând: de exemplu el mai degrabă inventează ceva (limba moldovenească, istoria statalistă, îi atribuie lui Ștefan cel Mare socialismul), decât să învețe ceea ce trebuie (limba română, istoria României etc.).

Dar nici cei care îl lăudau de mic probabil n-au mers până unde l-a adus viața: ca un Făt Frumos socialist acesta a încălecat un cal răpciugos și nu s-a oprit până n-a fost făcut ministru, apoi președinte de partid, a vrut să fie și primar, dar aici a fost învins și a trebuit să se mulțumească să fie doar președinte de țară. Un președinte nu chiar independent, că prea des merge pe la Moscova așteptând cu orele în anticamera lui Putin, dar asta e, oricum s-a autodepășit.

Cine și-ar fi imaginat cândva că Igoraș va ajunge pe Lună? Mai înțelegi că se plimbă pe la Moscova sau la Monaco cu avioanele lui Ilan Șor sau ale Gazpromului, că adună cu partidul lui socialist sume impresionante din Bahamas, dar chiar cosmonaut? Într-adevăr pionerii sovietici își doreau cu toții să devină cosmonauți sau tractoriști, tractoriști au ajuns mai mulți decât era cazul, dar cosmonaut a ajuns doar Igoraș. Acest lucru a fost posibil datorită lui Ivan Urgant, care l-a trimis pe Dodon pe Lună, să împartă teritoriul selenar, alături de un cosmonaut rus și de unul american: „Cel american își scoate arma, în timp ce cosmonautul rus își sună juristul. Dar de ce doar SUA și Rusia împart teritoriul de pe Lună, întreabă președintele R.Moldova, Igor Dodon".

Chiar așa, de ce americanii și rușii să nu-l întrebe și pe Dodon cum să împartă Luna? Mai ales că Igor Nikolaevici e prieten și cu Rogozin, alt mare cosmonaut, dar care, ce-i drept, ajunge în cosmos prin alte metode, mai lumești.

Devine tot mai clar, Dodon acum culege roada plimbărilor lui. Iar Dodon e o întrebare pe care rușii și-o pun tot mai des. Și dacă până acum jurnaliștii ruși "independenți" nu aveau voie să râdă de marele prieten al Rusiei, acum au verde la batjocură față de Dodon. Altfel nu poate fi explicat faptul că într-o săptămână el a fost ridiculizat la două importante canale ruseși, care îi cântau în strună până acum.

Văzând rezultatul creșterii lui Igoraș, mă gândesc că poate ar fi avut mai mult succes pe cealaltă cale: mai bine tractorist decât cosmonaut.