Dimineață, după ce a ieșit din casă și a închis poarta, Maria Munteanu a văzut că după ea s-a luat un milițian transnistrean.

Și-a întors capul. Se ținea coadă după ea. Și atunci a iuțit pașii, dar distanța dintre ei rămânea aceeași. A început să alerge.

A început să alerge și milițianul. Femeia și milițianul alergau pe o uliță din satul Varnița. Femeia îi simțea răsuflarea în ceafă. Milițianul transnistrean era la o întindere de braț în spatele ei și încerca s-o prindă de mână. Femeia o cârni brusc pe ulița din stânga ei, fugind spre primărie și strigând:

- Ajutor!

- Ajutor!

Cât ai clipi din ochi, au înconjurat-o o mână de consăteni. 

- Ce s-a întâmplat?

- Mă urmărește, le-a spus ea arătându-le spre milițian și oamenii l-au pus pe fugă. Până l-au scos din sat.

Maria Munteanu mergea în satul vecin, la soră-sa. A ieșit din Varnița și a urcat dealul.

La întoarcere, o mașină a milițienilor transnistreni era parcată de-a curmezișul drumului. Cozoroacele roșii roiau în jurul dubei. Opreau oamenii. Au oprit-o și pe Maria.

- Actele la control, i-au strigat, dar femeia s-a făcut că nu-i aude și a sărit gardul lui nea Tudor și în sat a intrat străbătându-i grădina.

În fața magazinului, se îmbulzea un ciopor de oameni, foarte nemulțumiți că la intrarea în Varnița a apărut ad-hoc un post vamal. Discutau ce să facă. Ziceau să se ducă și să-i alunge pe transnistreni. Maria a intrat în magazin să-și cumpere o pâine. Când a ieșit, vorbea polițistul din sat.

- Eu nu am să merg cu voi. Pentru că dacă o să mă vadă pe mine, o să aibă un motiv ca să cheme întăriri. Dar o să fiu prin preajmă.

- Să mergem, le-a zis vânzătorul în timp ce închidea magazinul. S-a dus și Maria cu ei. 

Intersecția de la ieșirea din Varnița era pustie. Milițienii s-au cărat când au văzut că se întunecă afară. 

- Mâine se vor întoarce, a zis cineva.

- Și ce o să facem atunci?

- Acum ne împrăștiem, dar mâine, când o să se crape de ziuă, să veniți aici. 

Maria a mers acasă. Ion, soțul ei, a ajuns primul, cu toate că venise tocmai de la Chișinău, unde a mers să dea niște investigații medicale. Îl durea inima și Maria nu i-a povestit nimic.

NOTĂ AUTOR: Parantezele deschise de mine au un caracter de ficțiune și trebuie abordate ca atare