Corupție politică cum mai rar ți-e dat să vezi. Dodon confirmă singur și nesilit de nimeni că a fost mituit de Putin.

A luat șpagă

E un caz insolit, de bună seamă. O infracțiune de corupție la nivel înalt, de regulă, este foarte dificil de probat.

Nimeni nu se pervertește în văzul lumii. Afacerile oneroase se fac preponderent pe ascuns. Demnitarii nu recunosc nici în sala de judecată că au luat sau au dat mită. Probele împotriva lor se obțin foarte greu.

Ca să-i demaște pe corupți, procurorii și poliția muncesc în sudoarea frunții. Anchetatorii  caută documente compromițătoare, interceptează conversațiile telefonice ș.a.m.d.

Președintele Republicii Moldova servește însă justiției dovezi pe tavă. Mărturisește  senin că a luat șpagă de la liderul de la Kremlin. Și nu o singură dată.

Se autodenunță

Se pare că Dodon nu prea își dă seama ce face. Se autodenunță din ignoranță, pesemne.  Sau poate că de vină este obișnuința lui de a se corupe.

Neștiința sau năravul nu sunt însă o scuză în jurisprudență. Nici la noi, nici peste hotare. Nici în prezent, nici în trecut.

Ignoranța acum două secole le juca festa indigenilor din Vestul sălbatic care erau spânzurați pentru scalpare. Ieșind din junglă, ei nu știau că legea Statelor Unite le interzice de a jupui pielea de pe capul dușmanului învins pentru a o păstra ca trofeu de luptă.

Obișnuința care, după cum bine se știe, este a doua natură a omului, l-a dat de sminteală pe Șura Balaganov, pungașul din romanul „Vițelul de aur” de Ilf și Petrov. Deși se pricopsise cu 100 de mii de ruble care i-ar fi ajuns să huzurească toată viața, dintr-un impuls de moment, dictat de o veche deprindere, a furat în înghesuiala din autobuz un portmoneu cu 10 ruble și astfel a pierdut tot ce avea.   

Stupizenia sau necunoașterea legii nu te absolvă de vină. Nu are nicio scuză, bineînțeles, și Igor Dodon.

Un „gest frumos” cât o mită

Președintele Republicii Moldova  s-a dat de gol în urma ultimei sale vizite la Moscova, unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin. Cum din cauza ceții zborurile de pe aeroporturile din capitala Rusiei fuseseră suspendate, Dodon a revenit acasă cu un avion oferit gratuit de liderul de la Kremlin.

Mass-media de la Chișinău a scris că aparatul de zbor ar fi aparținut companiei ruse Gazprom. Nu contează cine e proprietarul avionului. O întreprindere comercială sau guvernul rus. Și într-un caz, și în altul, Dodon a comis un delict.

Șeful statului se laudă cu emfază că Moscova „a hotărât să ofere delegației noastre posibilitatea să revenim cu un avion pus la dispoziție de Federația Rusă. E un gest frumos. Un an în urmă un asemenea gest a venit din partea dlui Lukașenko”.

Și de parcă asta nu era destul, el recunoaște că nu a plătit costul călătoriei de la Moscova la Chișinău. „Biletul e în jur de 2.000 de lei. În delegație am fost 12 persoane. Noi nu am achitat nimic (sic!). Este o apreciere a relațiilor bune. O apreciere a conducerii Federației Ruse. Acesta nu e avionul lui Putin. Cu avionul lui Putin am revenit o dată, când a fost Summitul CSI, mi se pare”.

Are antecedente

Așa am aflat că Dodon are antecedente care cad sub incidența Codului Penal. Omul acceptă cadouri pe unde apucă.

Mândrindu-se că a revenit acasă pe gratis de la Moscova cu un avion al Federației Ruse, președintele  admite de fapt că a comis un act de corupție pasivă. Indiferent cui aparține aparatul de zbor, guvernului rus sau companiei Gazprom, el a săvârșit o faptă ilicită, întrucât a acceptat un favor care îl obliga la recunoștință față de un alt stat sau față de un agent economic.

Ce spune legea? Luarea de mită este fapta funcționarului care, fățiș sau pe ocolite, pretinde ori primește bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge.

Cadourile date de un demnitar altui demnitar, indiferent de valoarea lor, constituie un conflict de interese, deoarece, vrând-nevrând, îl îndatorează pe cel care a acceptat donația în fața celui care i-a oferit-o. Astfel de daruri pot include lucruri non-tangibile, precum transportul sau cazarea.

Potrivit Convenției penale privind corupția a Consiliului Europei, corupția pasivă a agenților publici naționali se produce în cazul în care unul dintre ei solicită sau primește, „direct sau indirect, orice avantaj necuvenit pentru el însuşi sau pentru oricine altcineva”. Atare fapte sunt considerate abuzuri din oficiu, deoarece îl silesc pe demnitar să fie recunoscător pentru binefacerea primită.

Cazul Tanaka

Politicienii din mai multe țări au fost inculpați și chiar aspru sancționați pentru infracțiuni asemănătoare cu cea pe care a comis-o Dodon. Fostul președinte american Bill Clinton, de exemplu,  fusese supus unei anchete a FBI-ului numai pentru că acceptase să locuiască în vacanță cu familia într-o vilă a amicului său.

Un imens scandal de corupție pe plan internațional, provocat de celebrul concern transnațional Lockheed, izbucnise la finele anilor 1970. Tărăboiul în jurul acestui caz a avut grave repercusiuni politice, economice şi juridice asupra situației din SUA, Germania, Italia, Olanda şi Japonia. Lockheed mituia înalți demnitari în schimbul unor comenzi pentru avioanele sale de luptă F-16 Starfighter.

Dintre toate ţările implicate în această afacere dubioasă, Japonia a fost cea mai afectată la nivelul elitelor politice. Premierul acestei țări, Kakuei Tanaka, s-a văzut constrâns să demisioneze, iar ulterior a înfundat pușcăria.

Nu s-a demonstrat niciodată că șeful guvernului de la Tokio ar fi luat bani. S-a știut doar că primul-ministru japonez, aidoma președintelui moldovean, a călătorit în câteva rânduri pe gratis cu aparatele de transport civil L-1011 Tristar ale companiei  Lockheed. De îndată ce tranzacția fusese grabnic finalizată, concernul respectiv a vândut cu succes câteva zeci de avioane.

Pentru ce a făcut, și Dodon este pasibil de pedeapsa cu închisoarea pentru corupție politică. Favorurile pe care le acceptă cu regularitate de la Putin explică întru totul obediența sa suspectă față de Rusia, impresia pe care o lasă că ar fi nu președintele Republicii Moldova, ci agentul secret al Kremlinului la Chișinău.