Kremlinul profită de alegerile din Ucraina și Republica Moldova pentru a le subordona din nou, consideră analiștii de securitate americani.

În secțiunea „Rusia și vecinii săi”, dintr-un raport de informații, prezentat marți în Senatul SUA, sunt analizate uneltirile Moscovei împotriva republicilor ex-sovietice și a statelor din fostul bloc comunist.

China și Rusia, principaleleamenințări

În spațiul post-sovietic obiectivul numărul 1 pentru Kremlin, se arată în documentul comunității americane de inteligență, dedicat amenințărilor mondiale, este Ucraina. Însă acest fapt nu diminuează, ci din contra, crește pericolul ce planează asupra Chișinăului, iar în ceea ce urmează veți vedea de ce.

În cadrul unor audieri publice din Congres, Dan Coats, directorul comunității naționale de informații  (DNI), Gina Haspel, şefa Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), Christopher Wray, directorul poliţiei federale (FBI), Christopher Wray și  generalul Paul Nakasone, șeful Agenţiei de Securitate  Naţională  (NSA), şi-au prezentat evaluările anuale cu privire la cele mai critice ameninţări la adresa SUA, a Occidentului și a lumii în general. Ei și-au argumentat poziția, pornind de la un raport comun al serviciilor americane de informații a cărui variantă publică fusese difuzată săptămâna trecută.

Rusia și China prezintă principalele primejdii. Asta pentru că, potrivit lui Dan Coats, aceste două țări caută să-și extindă influența globală. Dar nu orișicum. Nu din interes sportiv, ci în dauna SUA și a aliaților acestora.

Relația dintre Kremlin și Beijing, arată raportul Strategiei Naționale de Inteligență, este mai strânsă în prezent decât a fost în ultimele decenii, ceea ce poate să crească impactul lor asupra evoluțiilor mondiale. Spionajul și atacurile cibernetice constituie arma preferată a celor două puteri la ora actuală.

Patru state inamice

În total, potrivit documentului comunității naționale de inteligență, astăzi există patru țări inamice capabile să aducă serioase prejudicii SUA și aliaților occidentali. „China, Rusia, Iranul și Coreea de Nord, a declarat Dan Coats în Senat, declanșează tot mai multe operațiuni cibernetice pentru a intimida, a subtiliza informații, a influența cetățenii și a pune în pericol infrastructura strategică”.

În opinia sa, adversarii Statelor Unite sunt, la ora actuală, în căutarea unor căi de ingerință în scrutinul prezidențial american din 2020. Ei își completează arsenalul războiului hibrid cu procedee și tehnici noi, menite să provoace tensiuni sociale și rasiale în SUA, subminând astfel încrederea americanilor în autorități.

Eliminarea lui Poroșenko

O țintă specială  a Moscovei în momentul de față, subliniază raportul Strategiei Naționale de Inteligență, este Ucraina. Concret vorbind,  Kremlinul urmărește  înlăturarea lui Petro Poroșenko de la putere cu orice preț.

Iată de ce Putin încearcă să influențeze masiv alegerile prezidențiale din martie. El dorește să instaleze  în Ucraina o nouă conducere care să fie, dacă nu prietenoasă ori binevoitoare față de Rusia, cel puțin mai flexibilă și deci mai comodă decât cea actuală.

Deși schimbarea puterii politice de la Kiev este un obiectiv definitoriu pentru Kremlin, nici Chișinăul nu-i scapă din vedere. Alegerile parlamentare din Republica Moldova vor fi supuse unui bombardament psihologic la fel ca și cele prezidențiale din Ucraina.

Rusia contra PDM

Potrivit analiștilor de informații din SUA, la Chișinău, o coaliție în frunte cu Partidul Democrat va încerca și de acum încolo să limiteze influența Rusiei în zonă și să continue apropierea de UE. De aceea, Moscova își propune înlocuirea actualei guvernări din Republica Moldova cu una filorusă.

E la mintea oricui că presiunea Kremlinului asupra Kievului este mai mare decât asupra Chișinăului. Dacă rușii nu reușesc instalarea la Kiev a unei forțe loiale, uneltirile lor împotriva Republicii Moldova nu vor mai avea niciun rost.

Fără Ucraina, Kremlinul pierde nu doar șansa de a reface imperiul de altădată, ci și istoria sa pretins milenară. Odată cu înființarea la Kiev a Bisericii Ortodoxe independente de Patriarhatul de la Moscova, kneazul Vladimir, care acum o mie de ani a creștinat slavii de răsărit, aparține nu Rusiei, ci Ucrainei.

Kremlinul profită de vulnerabilitățile vecinului său din vest, speculând corupția, sărăcia, neîncrederea oamenilor în elitele politice și fragilitatea instituțiilor publice. Dacă Putin câștigă în Ucraina, Republica  Moldova nu-i exclus să fie o pradă ușoară. Asta este clar. Dacă însă îi scapă Ucraina, Rusia pierde definitiv și Republica Moldova.

Este normal deci că Ucrainei în aceste condiții i s-a rezervat partea leului în secțiunea „Rusia și vecinii săi” a raportului Strategiei Naționale de Inteligență. Asta însă deloc nu înseamnă că Moscova nu se  amestecă deja în procesul electoral din Republica Moldova pentru a vicia rezultatele scrutinului de la 24 februarie. Deși acțiunile ei de la Chișinău au o semnificație preponderent colaterală în comparație cu cele de la Kiev, pericolul lor nu trebuie subestimat. 

Cine le întinde nervii oamenilor?

Rusia nu renunță la încercările de a-și extinde influența în fostele țări sovietice, se spune în documentul prezentat de  Dan Coats, și va încerca să profite de alegerile din Ucraina și Republica Moldova pentru a le readuce în sfera sa de influență. Chiar dacă la Chișinău încă nimeni nu s-a dezmeticit și nu sună alarmă, Rusia face ravagii aici.

Putin, la ultima sa întâlnire cu Dodon,  a dovedit o  sinceritate dezarmantă. Liderul de la Kremlin a spus că își dorește o schimbare a puterii la Chișinău, confirmând astfel concluziile raportului american de informații privind Republica Moldova. Președintele rus le-a transmis astfel fanilor săi de la Chișinău să se mobilizeze.

Între timp, lucruri ciudate se întâmplă  în campania electorală. Mașini incendiate, semnături falsificate, politicieni agresați, violențe mimate, mulțimi adunate de Dodon în apărarea președinției ș. a. m. d. 

Un episod suspect este plângerea unor profesori care, în loc să profite de o nouă lege care le crește substanțial salariile, au primit luna trecut bani chiar mai puțin ca de obicei. Acest  fapt le-a întins nervii angajaților unor școli din republică. Premierul Pavel Filip spune că de vină sunt contabilii care nu au calculat corect salariile.

Metoda KGB-ului

Ceva însă nu se leagă. Este greu de crezut că întâmplător au greșit concomitent mai mulți contabili.  Și încă în plină campanie electorală.

Bănuiesc că la mijloc este o lucrătură mult prea îndrăzneață care urmărește să discrediteze guvernul  înainte de alegeri. Se întrezărește o veche metodă a KGB-ului care astfel organiza  prin ani ʼ70–ʼ80 ai secolului trecut lovituri de stat prin Africa și America de Sud. În Etiopia, de exemplu, comuniștii prosovietici au venit la putere după ce bugetarii  câteva luni de zile nu și-au putut ridica salariile, iar prin țară circulau zvonuri că banii i-a furat împăratul Haile Selassie I.

Cu toate că în ultimul timp s-au întreprins măsuri pentru a combate spionajul și propaganda Rusiei, oamenii lui Putin se simt la Chișinău în largul lor. Instituțiile statului sunt poluate cu persoane care, pe ascuns sau  chiar deschis, servesc fosta metropolă în detrimentul interesului național.

Nu este pentru prima oară când Moscova își  baga coada în alegerile de la noi, înclinând balanța în favoarea forțelor filoruse. Astăzi însă miza este mult mai mare. Se joacă de fapt nu doar cursul politic, ci înainte de toate războiul și pacea în zonă.

Raportul de informații, prezentat  în Senatul SUA, este un îndemn și pentru clasa politică, și pentru alegătorii din Republica Moldova să se trezească. Să-și apere votul și libertatea de a-și trasa destinul de sine stătător, fără amestecul „fratelui mai mare”.