Anul acesta am avut (unii încă mai au) sărbători de iarnă speciale. Au trecut deja pe la noi colindătorii și urătorii, m-am bucurat să văd că nu au dispărut, deși semne erau. Pe politicieni sărbătorile i-au prins în campanie electorală, astfel că ne-au urau și ei: Plahotniuc cu moși albaștri la Nisporeni, Șor cu Stas Mihailov la Orhei și după posibilități (eh, miliardul...) la Bălți și Comrat, restul pe sub brazi.

Cei de la guvernare s-au apucat de treabă: astfel că de Crăciun muncitorii erau puși să lucreze de zor la trotuarele de pe strada Ion Creangă, să îngrașe porcul ghidându-se după alegeri, nu după sărbători. Plahotniuc a lăsat să se scurgă un video în care cânta manele, mă gândesc că nu întâmplător, oligarhul de gheață probabil vrea să devină în ochii alegătorilor mai uman, mai vulnerabil, chiar dacă  Costică Țuțu îl aplaudă.  

Nu știu ce să zic, cred că atunci când politicienii încep să ureze și să se gudure poate fi plăcut, mai ales că între timp îți repară șoselele și trotuarele, aproape că îți vine să le dorești alegeri continue. Însă ar fi bine dacă ar fi doar urările, dar de alegeri apar și urârile – mesajele de ură față de contracandidați. Deocamdată să-i lăsăm în pace cu urâtul lor, vom avea timp să-i ascultăm și să-i analizăm până pe 24 februarie, dar și după.

La Antonești, unde am fost de Revelion, au fost mulți urători, deși nu au venit în cete mari, cu căruța, cum s-a întâmplat în alți ani. Au fost urători mai rușinoși, unii dintre ei m-au rugat să nu le fac poze și să nu-i filmez. La un moment dat au venit trei fete (mi-a luat ceva timp să-mi dau seama că-s fete) cu mustăți și barbă, au urat frumos, dar nu au vrut nici măcar să le fac poze. E bine și fără poze, cu condiția să vină!

Au venit urători și colindători și la Chișinău. De Crăciun pe stil nou, ne-a colindat o fată însoțită de mama ei.

Și redacția Deschide.md nu a rămas neurată. Mai mult, colindătorii noștri au venit cu Capra (în câteva exemplare) și cu Ursul. S-a întâmplat acest lucru după dezvelirea plăcii memoriale dedicate regizorului Victor Bucătaru. Când toată redacția era la un loc (lucru care se întâmplă mai rar), directorul portalului ne-a surpins, aducând cei mai faini colindători și urători pe care i-am văzut în Moldova. Luați pe nepregătite, am putut să-i filmăm doar cu telefonul. Cam așa a fost:

Sper să-mi rămână 2018 în amintire cu acești colindători minunați. Și sper și 2019 să fie la fel, să fim surprinși numai de lucruri bune și să ignorăm răul, urâtul de lângă noi.