Anul ăsta parcă toți încearcă să se laude cu brazii lor, să facă petrecerea cea mai tare de Crăciun. Zici că nu e vorba de Nașterea Domnului, ci de măsurarea buzunarelor și a căptușelilor sacourilor, pe unde te miri ce mai poți băga și scoate. Nu e tare de mirare, că după sărbători se apropie și alegerile, deci politicienii au grijă de cadouri, de grăsimea slăninii de pe porc.

Cu dirijorul furtului miliardului, Ilan Șor, deja ne-am obișnuit. El îi dă cu chefuri, cu artificii – totul ca să-l voteze pensionarele lui din Orhei. Unii mai și mor la sărbătorile lui, cum s-a întâmplat anul ăsta. Nu degeaba cuvântul praznic e polisemantic la noi. Dar, așa cum s-a mai scris, bolfosul primar de Orhei e doar un experiment: să vedem cât suportă moldovenii, să vedem dacă se bucură de atenții de la omul care se presupune că a jefuit toată țara și i-a dat o bombonică unei babe. După Orhei, Șor s-a apucat și de sate, iar recent a redeschis un kolhoz în „comuna de vis” Jora de Mijloc.

Probabil după ce a văzut că lui Șor îi merge bine, că experimentul a reușit cu moldovenii din postura câinelor lui Pavlov, și oligarhul-șef, Plahotniuc și-a amintit că și el are raionul lui – Nisporeni. Zapând la telecomandă, am rămas ieri cu gura căscată când am văzut ce inaugarare de Crăciun a tras ieri la Nisporeni: trupe de moși, tobogane, patinoar, artificii. Mi s-a părut că târgul de Crăciun al guvernului e o nimica toată față de petrecerea raională. Ce să mai vorbim de PMAN... Vreți distracție, mergeți la Nisporeni. 

Experimentul de Nisporeni ține de ceva vreme, nu e primul chef acolo, cum și la Orhei Șor se distrează aducând cântăreți buhăiți din Rusia. Pe vremuri și Renato Usatâi se distra la fel în Bălți, la Karaoke, pe când încă nu-l căuta Interpolul. Poate că măcar de sărbători ar trebui să-l lase să se întoarcă, ca și bălțenii să se distreze.

Oligarhii se distrează la scară mică, în raioanele lor. Moldova încă nu-i raionul lor, deși ei și-ar dori să fie. Numai Dodon n-are nici sat, nici raion – dar așa e când te împrumuți de la părinți și de la socri. Și, oricum, i-ar fi cam frică să nu se apuce oamenii din Sadova să cânte Treceți batalioane române Carpații, dacă ar încerca să organizeze ceva.

Iar noi, din celelalte raioane, inclusiv din municipiul Chișinău, îl vom aștepta pe Moș Crăciun, nu pe moș oligarh. Ce să faci dacă ei nu se nasc în tot raionul? Nașterea Domnului nu e nici campanie electorală și nici o treabă de kolhoz, dar ai cu cine vorbi după zeci de ani de ateism științific? 

Crăciun fericit!