Prin 2009 m-am mirat când am văzut pe mai multe garduri și ziduri din centrul Chişinăului, în jurul Văii Morilor, inscripţia cu spray: „NATO, von iz Moldavii!” Moldova n-avea chiar nici o treabă atunci cu NATO. Avea o treabă serioasă cu Voronin, cu armata rusă din Transnistria, cu altele. Un pic mai târziu, când au apărut alte inscripţii, mult mai numeroase, totul mi-a fost clar. Chişinăul s-a umplut cu SPACE şi SKOROSTI, sub care era (şi încă mai e) adresa de skype sau numărul de telefon. E limpede: cineva s-a drogat în aşa hal, că visa NATO în Chişinău. Şi nu doar visa, ci se împotrivea, lupta ca revoluţionarii. Sau ca Don Quijote cu morile de vânt, apropo de Valea Morilor.

Cam aceeaşi reacţie stupidă au avut acum politicienii stângişti - mai corect de fapt ar fi să spunem nostalgicii sovietici şi putiniştii, că stânga totuşi e altceva. Li s-au alăturat şi bocitoarele de pe facebook: începe războiul în Moldova, bombe atomice, terorişti, sepuku! Zici că nu e vorba de Moldova, în care Transnistria e ocupată de armata rusă, ci de Elveţia, în care e pace şi armonie şi dintr-odată şi-au cumpărat bombă atomică, cu care să ameninţe vecinii pacifişti.

Toate lamentările lui Dodon, Usatâi, Voronin, başkana Vlah şi tovarăşii lor s-au pornit odată cu semnarea de către premierul Filip şi secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a unui acord prin care la Chişinău va fi deschis un birou NATO. Deşi nostalgicii sovietici îşi rup cămaşa de pe piept de furie, un astfel de birou există şi în Rusia, şi în Ucraina şi nu e vorba de o bază militară, ci de un birou cu funcţionari civili. Cât despre mult trâmbiţata neutralitate a Moldovei – ea a fost încălcată demult, şi nu de noi. Manevrele armatei ruse din Tiraspol şi de la Nistru ne intimidează repetat în fiecare an. Mai mult, cum bine a spus premierul Filip: avem atâtea pesticide expirate în Moldova, că trebuie să le scoatem cu NATO!

Şi parlamentul, şi preşedintele Timofti au ratificat acordul cu NATO. Dodon s-a trezit (sau nu) în faţa faptului împlinit. Na-ţ-o, Dodon, birou NATO la Chişinău. Dacă lucrurile vor continua în aceeaşi direcţie, cei 4 ani la preşedinţie ai lui Dodon pot fi fructuoşi. El şi tovarăşii săi nu trebuie să facă nimic. Eventual să păzească în continuare tancurile sovietice de Anatol Şalaru, care vrea să la ducă la muzeu.