A XVII-a ediție a Colocviului Național Zilele Poeziei „Iustin Panța” de la Sibiu a fost una specială. Organizatorii, revista Euphorion, prin Dumitru Chioaru, Rita Chirian și Bogdan Federeac, au invitat un grup mare de scriitori basarabeni, care să acopere cam tot ce se scrie acum în Basarabia.

La colocviu au fost invitați tinerii de la atelierul de scriere creativă „Vlad Ioviță” și cei de la cenaclul Republica (e adevărat că tinerii scriitori nu se împart între atelier și cenaclu, o bună parte dintre ei frecventându-le pe ambele). Astfel, la Sibiu a fost o echipă compusă din Leo Butnaru, Ion Buzu, Artur Cojocaru, Rodica Gotca, Iulia Iaroslavschi, Irina Nechit, Dan Negară, Anastasia Palii, Nicolae Popa, Moni Stănilă, Veronica Ștefăneț, Victor Țvetov, Mihail Vakulovski, subsemnatul, scriitori locali și ieșeanul Cătălin M. Ștefan, clujeanul Alex Ciorogar, bucureșteanca Andreea Lupu și actrița Lerida Buchholtzer. 

Au fost două zile minunate la Sibiu, vorba lui Henry Miller. Organizatorii au avut grijă să nu ne lipsească nimic, evenimentele fiind urmate de mese cu bucate ardelenești la Casa Frieda, acolo unde discuțiile continuau (lejer). Mi s-a părut foarte bună ideea de-a chema și scriitori foarte tineri din Basarabia, e mai mult decât o încurajare, e un mod de-a le arăta că fac parte din literatura română. În contextul Anului Centenar, care e un an comemorativ pentru basarabeni, pentru că am rămas pe dinafara granițelor României, astfel de gesturi contează enorm, ca să dispară sentimentul de abandon.

La colocviu au avut loc mai multe dezbateri despre poezie, câteva serii de lecturi, prezentarea atelierului „Vlad Ioviță” și a cenaclului Republica, lansarea revistei Euphorion, dar și acordarea premiilor colocviului. Și la premii am fost răsfățați, scriitorul Leo Butnaru luând Premiul Euphorion pentru întreaga operă și activitate literară. Premiului Național pentru debut în poezie „Iustin Panța”, la care au fost nominalizați Dan Dediu cu 4,5 litri de sânge, miliardar (Casa de Editură Max Blecher, 2017), Onisimus Lang cu Sfidarea stafidelor (Casa de Editură Max Blecher, 2018) și Andreea Lupu cu Instituția (Editura Paralela 45, 2017) a mers la Andreea Lupu, un bun motiv pentru a-l pomeni destul de des, cu drag, pe Cosmin Perța.

Ne-am despărțit de Sibiu deja nostalgici, nu fără să vizităm zidul minunat al lui Dan Perjovschi și fără să mergem în pub-ul Național, despre care am auzit o grămadă de povești, inclusiv cu Iustin Panța. La plecare, nea Titi, proprietarul Naționalului, ne-a cântat la acordeon. Cum să nu-ți pară rău să pleci? Acum așteptăm următorul număr al revistei Euphorion, dedicat de asemenea literaturii din Basarabia. Mulțumim, Sibiu!

PS: Până ne vom întoarce, sunt sigur că toți participanții se vor uita cu drag la fotografiile din Sibiu și la momentele filmate. Mulțumim actriței Lerida Buchholtzer pentru o lectură consistentă din poemele postume ale lui Iustin Panța.