În Timișoara, până pe 20 noiembrie, e în plină desfășurare proiectul MAD(E) IN ROMANIA. E un proiect grandios, ambițios și spectaculos (scuzați-mi rima) pentru că adună împreună foarte mulți artiști din diferite domenii, care, timp de o lună, organizează în Timișoara expoziții, lansări de carte, conferințe, tururi ghidate ale orașului, spectacole de teatru și film.

Am prins lansarea proiectului fiind la FILTM (Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara) și am rămas impresionat de atunci cum în același oraș au loc atât de multe evenimente importante concomitent. Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii în 2021 și vreau să spun că acest lucru se simte, mai mult, am avut deja impresia că acum Timișoara e Capitală Europeană a Culturii și nu știu ce ar putea oferi din acest punct de vedere în 2021, pentru că timișorenii primesc acum o porție zdravănă de cultură.

Ce e MAD(E) IN ROMANIA? E mai mult decât un festival, cuprinde atât de multe, că mi-e mai simplu să citez din prezentarea de pe site: “MAD(E) IN ROMANIA, produs de Asociația Culturală Contrasens din Timișoara, este un proiect – manifest cu o dimensiune politică și socială declarată, construit în jurul energiei acumulate în proteste și dintr-o stare de protest cronicizată. Proiectul aduce împreună 28 de artiști angajați social și politic, ilustratori și creatori-activiști de afișe recunoscuți pentru discursul lor critic, împreună cu 6 regizori de film și producțiile lor angajate critic și 16 cercetători în arte vizuale și discipline adiacente. Artiștii invitați, lista incluzând nume de referință pentru arta românească și mondială, și-au asumat conceptul curatorial pe care l-am propus și s-au identificat cu demersul nostru artistic angajat etic, politic și social – Arta ca praxis politic”.

Pe scurt, dacă mergeți în timpul proiectului la Timișoara, aveți șanse să-i întâlniți pe stradă sau prin galerii pe Dan Perjovschi, Ion Barbu, grupul MindBomb, Ana Kun, Mircea Toma, Mihai Șora, Pavel Brăila, Alexandru Condrache etc. – artiști foarte diferiți, dar care au schimbat și continuă să schimbe percepția atât asupra artei, cât și asupra protestelor, mișcărilor civice.

Ca Timișoara să fie și mai frumoasă, l-am prins în oraș și pe scriitorul Cosmin Perța, care avusese o lansare de carte cu Ruxandra Cesereanu în librăria La Două Bufnițe. Tot La Două Bufnițe, Tatiana Țâbuleac și-a lansat ultimul roman a doua zi. Să mai adaug că am fost la un concert Luna Amară? Da, știu, pare prea mult pentru două zile jumătate, cât am stat în capitala Banatului. Curatoarea proiectului, Dana Sarmeș, s-a arătat interesată să aducă și la Chișinău câteva expoziții. Sper să se întâmple acest lucru, am avea nevoie. Mulțumesc Timișoara, a fost MAD în sensul bun!