Asasinarea oribilă și sordidă a jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, de către o echipă de membri în serviciile secrete saudite, ca și dezmembrarea sa ulterioară, după ce a fost sugrumat, a creat reacții tectonice la nivel global și indignare majoră la nivelul mediilor jurnalistice și organizațiile de apărare a libertății presei mondiale.

Există, însă, părți ale afacerii Khashoggi necunoscute publicului care au sau nu legătură cu crima oribilă, complet nejustificată, dar care trebuie considerate de publicul larg.
 
E motivul pentru care am dorit să aducem în prim plan câteva din subteranele activităților familiei Khashoggi. Vorbim despre una dintre cele mai cunoscute și bogate familii din Regatul saudit, care nu e legată direct de familia regală. Mai mult, familia Khashoggi nu a avut afaceri cu construcții, precum familia Bin Laden, ci a fost implicată în mod substanțial în comerțul cu arme și chiar traficul de arme în zone de conflict. Într-adevăr, Jamal Khashoggi este nimeni altul decât nepotul multimiliardarului Adna Khashoggi, un vânzător de arme implicat în scandalul Iran- Contras, cel care a făcut afaceri cu Imelda Marcos, văduva dictatorului filipinez Ferdinand Marcos.
 
În plus, Jamal Khashoggi a fost vărul lui Dodi al Fayed, prietenul/soțul/partenerul Prințesei Diana, care a murit împreună cu ea într-un pasaj din Paris, acolo unde erau vânați de paparazzi. Jamal Khashoggi a fost crescut în Arabia Saudită și educat aici sau și-a luat o licență de business administration la Indiana State University în SUA, în 1982. Legătura sa cu familia este una constantă și neîntreruptă, fără a putea spune sau proba ce s-a întâmplat după moartea bunicului său.
 
Adnan Khashoggi a murit la 7 iunie 2017, la 82 de ani, având o avere din vânzări de arme cotată la 2,4 miliarde de lire sterline. Acesta are o legătură de afaceri și cu actualul președinte american, Donald Trump, căruia i-a vândut iahtul său, cel mai mare din lume la acea oră. Pe parcursul vieții, și-a angajat o echipă de protecție, iar bodyguardul său personal era poreclit Mr Kill. Adnan Khashoggi a trăit extravagant și a profitat din plin de tânăr de poziția tatălui său, care a fost doctorul curții regelui Ibn Saud al Arabiei Saudite. El a s-a implicat în comerțul cu arme al familiei saudite încă din anii ’60-’70.
 
Adnan Khashoggi a făcut afaceri cu Lockheed Martin dar și cu firmele britanice Marconi și Westland Helicopters. Pe măsură ce a devenit mai cunoscut, procentele sale de intermediere au crescut, ajungând la 15% din valoarea tranzacțiilor. Și vorbim despre partea cunoscută și legală a tranzacțiilor, deși familia Khashoggi a fost întotdeauna suspectată de implicarea în afaceri cu arme în zonele de conflict, dar și în aprovizionarea cu arme a unor actori rău famați precum Frăția Musulmană și chiar unele organizații teroriste. Azi zvonuri neconfirmate vorbesc despre furnizări de echipamente și arme către ISIS în Siria și Irak, care ar fi fost tranzacționate de către omul de afaceri saudit. În scandalul Iran-Contra, din anii 1980, Khashoggi a fost intermediarul afacerii între Oliver North, care reprezenta Casa Albă, și Iran. A fost implicat, deci în complotul vânzării de arme în Iran contra eliberării ostaticilor din Ambasada SUA după Revoluția Islamică din 1979, banii plătiți ajungând la susținerea gherilelor de dreapta Contras din Nicaragua.
 
Tot Khashogii a fost, în anii ’80 de partea Franței în afacerea cu arme masivă numită al-Yamamah, în care se afla în competiție cu Margaret Theacher, premierul de atunci al Marii Britanii, care-și dorea afacerea pentru țara sa. Londra a câștigat în 1994 afacerea de mai multe miliarde de dolari de la guvernul saudit prin mituirea membrilor guvernului și familiei regale. Acuzațiile au fost abandonate în 2006, cu sprijinul guvernului Blair, care a spus că nu e în interesul național continuarea investigării afacerii, în timp ce BAE Systems a afirmat că ar pierde faza a treia a afacerii dacă investigația continuă.
 
Adnan Khashoggi, a fost arestat în Elveția, la hotelul Schweizerhof din Berna, în 1989, și a fost căutat de către guvernul SUA în legătură cu conspirația legată de scoaterea averilor familiei Marcos din Filipine, după căderea regimului. Acuzațiile din procesul de extrădare din Elveția au fost cele de racket, consirație, obstrucționarea justiției, fraudă bancară. A fost ținut în închisoare timp de trei luni.
 
În 1990, un juriu federal l-a achitat și pe el, și pe văduva Imelda Marcos de acuzații.
 
Deși nu sunt cunoscute pe de-a-ntregul afacerile din ultimii ani ale familiei Khashoggi, implicarea lui Adnan în relațiile cu serviciile saudite, cu cele americane și britanice, de-a lungul timpului, par să arate și protecția de care s-a bucurat. În plus, postura critică a nepotului său, ajuns editorialist la New Washington Post, față de familia regală saudită, cu precădere la adresa prințului succesor Muhammad bin Sultan al Saud, poate ascunde și interesul marilor multimiliardari saudiți, inclusiv membri ai extinsei familii regale, arestați pentru corupție în urmă cu un an, după preluarea marii părți a puterii de către bin Sultan, după care au fost închiși în hoteluri până au achitat cauțiuni enorme egale cu sumele fraudate, adică unii chiar și miliarde de dolari. De aici ar proveni criticismul său, real, sincer, dar și dirijat și bine stipendiat al lui Jamal Khashoggi față de Arabia Saudită. Fără ca aceste elemente să explice sau să nuanțeze crima oribilă săvârșită, ele pot spune multe despre relațiile de dată relativ recentă ale familiei Khashoggi cu Frația Musulmană și Turcia, motiv pentru care rivalitatea cu familia regală din Arabia Saudită ar putea să fi dus și la o operațiune specială de extragere a sa din consulat către Ryad, care s-a încheiat prost prin executarea sa pe loc și dezmembrarea sordidă a cadavrului în bucăți, pentru a șterge urmele crimei.