Incredibil, dar adevărat! Înalt Prea Sfințitul Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și „al Întregii Moldove” s-a rugat lui Dumnezeu să nu-l ierte pe Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu pentru că acordă autocefalie Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Fără drept de apel 

Așa-zisa Biserică Ortodoxă din Moldova, aflată sub jurisdicția Patriarhiei de la Moscova, a intrat în războiul dezlănțuit împotriva marii majorități a Creștinătății de Răsărit. De partea rușilor, bineînțeles. 

Deunăzi, Mitropolitul Chișinăului a condamnat în termeni duri decizia Patriarhiei Ecumenice de a demara procesul de oferire a autocefaliei Ortodoxiei ucrainene. Mai mult. El a mărturisit într-un interviu televizat că „s-a rugat lui Dumnezeu să nu îi ierte ( sic) pe cei responsabili de această situație”. Nici mai mult, nici mai puțin.

Cu alte cuvinte, ÎPS Vladimir a rostit evlavios litanii și, pesemne, a dat acatiste, ca Patriarhului Bartolomeu și tuturor membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice să nu li se ofere niciodată dezlegare de păcate. Așijderea președintelui ucrainean Petro Poroșenko, enoriașilor celor două biserici ucrainene considerate necanonice până mai ieri, deputaților Radei și tuturor ucrainenilor care de ani buni cer autocefalie. 

Toți aceștia sunt proscriși, în opinia Mitropolitului Chișinăului, care îl roagă pe Dumnezeu, vorbind în termeni laici, să-i condamne la pedeapsa capitală fără drept de apel. 

Dumnezeu nu este rus

Sună fioros și un pic anecdotic. Se vede că ÎPS Vladimir tratează actul religios și relaționarea sa cu Cerurile de așa manieră de parcă Dumnezeu ar fi rus. Sau sluga lui Putin.  

Aroganță și tupeu fără margini. Dar atacul lui Vladimir asupra Bisericii - Mamă de la Constantinopol nu se reduce la atât. 

Mass-media de la Chișinău a trecut mult prea ușor peste ședința Sinodului de la Minsk al Bisericii Ortodoxe Ruse (BORu) din luna octombrie la care, potrivit site-lui oficial al Bisericii Ortodoxe din Moldova (BOM), a participat și Mitropolitul Chișinăului „în calitate de membru permanent”. 

Și cum BORu, în cadrul acestei reuniuni din capitala Bielorusiei, a sistat comuniunea euharistică cu Patriarhia Ecumenică, rezultă că  ÎPS Vladimir a votat și el, împreună cu alți membri al Sinodului,  pentru întreruperea tuturor legăturilor cu Biserica-Mamă a Constantinopolului. 

Asta e grav. Și nu doar pentru că Mitropolitul Chișinăului implică BOM într-un război religios declanșat de Biserica Ortodoxă Rusă împotriva întregii Creștinătăți Răsăritene. 

E și factorul politic în joc. Patriarhul Kiril al Rusiei și BORu sunt instrumente ale politicii Kremlinului și arme ale războiului hibrid pe care îl poartă Putin împotriva Ucrainei, Republicii Moldova, Țărilor Baltice, democrațiilor occidentale. 

În aceste condiții, Mitropolia Chișinăului și „a întregii Moldove” își dă arama pe față. Se demască definitiv ca o structură străină aflată în serviciul Kremlinului. Unde mai pui că implicarea ei în procesele politice și campaniile electorale de partea unor grupări rusofile este de pomină. 

Apele se despart

Oricum, apele se despart. Prin declarația sa, Mitropolitul Vladimir, vrând-nevrând,  nu face decât să grăbească revenirea la normalitate a Ortodoxiei din Basarabia. 

Este limpede că Mitropolia Chișinăului și a „Întregii Moldove”  nu este Biserica Ortodoxă din Moldova, după cum pretinde. Nu are dreptul canonic să se autointituleze astfel. În mod normal, aceasta ar urma să se numească Biserica Ortodoxă Rusă din Moldova. 

În Ucraina, de altfel, este în curs de pregătire un proiect de lege care, în urma acordării tomosului de autocefalie, va impune redenumirea Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhatului de la Moscova în Biserica Ortodoxă Rusă în Ucraina. Același lucru va trebui făcut și la noi. 

Dacă BORu, Mitropolitul Vladimir și politicienii proruși de la Chișinău speră că BOM va rămâne o enclavă rusească cu etichetă moldovenească între bisericile autocefale ale României și Ucrainei, ei se înșală. Republica Moldova nu va fi niciodată Cuba Europei după cum își dorea cândva comunistul Vladimir Voronin.

Basarabia este spațiul canonic al Ortodoxiei Române. Acesta este un fapt istoric indubitabil, iar prin recunoașterea autocefaliei Bisericii Ucrainene, Patriarhia Constantinopolului creează un precedent valabil și pentru Moldova de la est de Prut.