Ambiguitatea ce se vroia constructivă a opoziției pro-europene a intrat în epoca clarificărilor. Târziu, în al doisprezecelea ceas, dar e bine și așa. Oricum trebuia să avem un răspuns concret la întrebarea cum candidează PAS și PPDA la alegeri, ce tip de alianță/coaliție fac și cum reușesc să adune și pe alții în jurul steagului poziției lor pro-europene.

După cum am scris în repetate rânduri în analizele noastre, o formulă de coaliție formal înregistrată, în care să fie incluși pro-europenii, pro-românii și unioniștii trebuia să existe. Dar să vedem ce urmează și cum arată în finală rezultatele la urne, la 24 februarie.

Pentru moment, ambiguitatea se menține încă. La ora la care scriu aceste rânduri, e neclar încă dacă avem o alianță înregistrată formal sau cum candidează împreună cele două partide. Avem doar declarațiile celor doi lideri, și acelea contradictorii. Oricum, Marea Coaliție a Dreptei Pro-europene nu mai există, formula propusă lasă în afară și partidele unioniste (cu precădere PUN) și partidele pro-românești (PL, PLDM) și acceptă, în cel mai bun caz(declarația Maiei Sandu)candidați individuali care trec de furcile caudine ale selecției, filtrelor de integritate și de bonitate ale PAS.

Astfel, Maia Sandu, spune că, dacă vor pe listele blocului PAS-PPDA, candidații și reprezentanții altor partide vor trebui să treacă prin filtrele de integritate. Declarațiile au fost făcute în emisiunea „Punctul pe azi” de la TVR Moldova, după ce liberalii au chemat miercuri seara PAS, PPDA și PLDM la masa negocierilor. Fostul candidat prezidențial a mai spus că blocul electoral pentru alegerile parlamentare va fi semnat doar de două formațiuni politice – PAS și Partidul Platforma DA, care se va numi „ACUM". Totuși, în listă s-ar putea regăsi persoane din alte partide.

„În continuare suntem deschiși pentru alte partide politice, care au potențiali candidați onești și care se bucură de încrederea cetățenilor....PLDM și alte partide sunt binevenite cu potențiali candidați. Nu contează formalitatea cine semnează, cum semnează. Contează cine intră în această listă. Se lucrează la definitivarea listelor. Ține de activitatea parlamentului curat, o inițiativă independentă. Cei care și-au exprimat dorința de a concura pentru a ajunge în echipa noastră au depus dosarele, încă nu au fost anunțate rezultatele. Și, nu în ultimul rând, urmează să lucreze comisia de meritocrație. Am transmis și eu dosarul, am completat chestionarul.

În același timp, Președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, susține că platforma creată împreună cu Partidul Acțiune și Solidaritate în perspectiva alegerilor parlamentare, nu poate să-și asume candidații altor partide anti-oligarhice. „De exemplu, cum nu am avut nicio garanție de la comuniștii care au plecat la PDM, nu am nicio garanție față de oameni care astăzi se găsesc în PCRM, iar mâine pot pleca la PDM”, spune liderul PPDA.

De asemenea, Andrei Năstase spune că nu acceptă candidați independenți pe care să-i sprijine platforma. „Cine își asumă dezideratele, obiectivele, principiile PPDA, PAS și acestui bloc, acela va fi susținut de această entitate. Pentru că în spatele a tot felul de independenți, cum a fost Silvia Radu, s-au ascuns tot felul de interese ale lui Plahotniuc, ale PDM-ului. Noi vom merge strict pe această formulă”, a afirmat politicianul.

Sunt câteva neclarități care domnesc, iar ambiguitatea nu garantează nici soluții coerente, nici perspective avantajoase. Mai întâi despre noua platformă(sau coaliție, sau alianță) care e forma juridică și dacă e timp pentru înregistrarea noului actor format în alegeri. Apoi sunt sau nu primiți candidații independenți, sau din alte partide pe această platformă? Sunt pro-românii sau unioniștii primiți aici? Sau PUN, PL și PLDM vor trebui să candideze independent pentru a-și prezerva existența și după alegeri? Nu mai vorbim despre utilizarea resurselor PLDM în viitoarea campanie electorală și, în general, cu ce resurse se va face aceasta în absența unor asemenea fonduri, limitate, dar palpabile?

De fapt, PAS și PPDA nu au eliminat prin absorbție sau preluare într-un singur vehicul electoral restul partidelor. Și aștept să văd alți candidați electorali care vor mânca din voturile pro-europenilor. Apoi blocul nu și-a asumat tot spectrul politic, chiar dacă Andrei Năstase susține că pe liste nu vor fi numai candidați de dreapta ci vor putea să vină și cei de stânga în alianță(nu știu ce zice PPE despre această interpretare a regulilor și ideologiei familiei europene). Deci văd o verticalitate și strictă aliniere a unor grupuri - sigur măcar două, pe liste, nicidecum o formulă de unitate ce nu are timp să se constituie prin fuziune. Și da, cel mai probabil controlul și relația strictă cu viitorii deputați în cazul fiecărui lider al celor două partide a fost preferată unei formule de câștig maxim.

O singură observație ar fi de făcut: alegerile se fac pentru a le câștiga și a conduce țara, respectiv pentru a realiza o majoritate. Cu cine înțelege să se alieze actuala platformă după alegeri? Nu cumva ne îndreptăm direct spre alegeri anticipate la scurt timp după actualul exercițiu din 24 februarie și spre instabilitate de perspectivă? Da, înțeleg, e un bun exercițiu de fixare a unor puncte de plecare pentru orice formulă de negociere și reașezare după prima rundă electorală. Atrageri de susțineri noi și clarificarea spectrului politic poate fi un obiectiv. Dar este acesta real realizabil? Sau creează premizele ca prognozele lui Dodon pentru o posibilă majoritate să fie mai probabile decât aspirațiile actulelor partide pro-europene?

Nu există răspunsuri certe. Doar judecata istoriei și acțiuni politice care se judecă prin finalitate. Formula finală a unei majorități după instabilitatea cronică ce se anunță în lunile ce vor urma alegerilor din 24 februarie va fi definitorie pentru alegerea politică făcută de către cei doi lideri. Ca și funcționalitatea platformei în doi după momentul electoral.