Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a venit în Moldova exact ca într-un pașalâc. Nu e prea clar cine e pașa de la conducere, nici nu prea contează, i-am putea spune Dodon-Plahotniuc și nu am greși prea mult.

Centrul blocat cum nu a mai fost, întâlniri cu Dodon, Filip, Plahotniuc, Candu, Vlah. Erdogan și-a adus și două elicoptere, că în Moldova sunt doar elicoptere de la SMURD, ca să-l ducă pe Dodon în Găgăuzia la cină. Găgăuzii l-au întâmpinat cu un cântec care-i poartă numele și descrie activitatea politică a liderului turc,

Irina Vlah a declarat zi liberă în Găgăuzia și Comratul a fost împânzit cu portretele lui Erdogan. Cred că și președintele turc s-a emoționat, iar de emoții a recunoscut că a dăruit MAI-ului două mașini turcești TOMA pentru dispersarea protestatarilor. În afară de Turcia, aceste mașini sparg mitingurile și protestele din Azerbaidjan, Libia, Zimbabwe. Vorba publicitarilor: acum și în Moldova! 

După ce Erdogan a băgat bani în renovarea Președinției, se arată interesat și de Circ. În schimb, o firmă turcească (la sediul căreia a fost Dodon în Istanbul) a primit proiectul construcției Arenei Chișinău. Dacă la început se vorbea de investiții străine în Arenă, acum se ignoră acest aspect, până la urmă noi o vom plăti. 

Înțeleg că orice șef de stat trebuie primit bine când vine în Moldova, dar cu Erdogan s-a exagerat. Nici nu mai amintesc de profesorii turci capturați în Moldova și trimiși în închisorile din Turcia, că deja dăruirea mașinilor TOMA pare cinică, dacă nu de-a dreptul sadică. Erdogan dă bani pentru grașii noștri, nu pentru noi. Asta e diferența dintre liderii europeni și un conducător căruia nu îi e pe plac democrația. Politicienii noștri sunt extaziați de astfel de vizite și de astfel de mentalități. Pentru ei Erdogan e un model.

Cineva scria zilele astea pe o rețea de socializare că la câți bani a investit România în Moldova, ar trebui să întâmpinăm fiecare român mai ceva ca pe Erdogan. Dar nu e așa. România investește în bibliotecile noastre, în grădinițe, în Muzeul Național de Artă Contemporană, în cultură etc.

Nici în grași, nici în tehnică de terorizare a protestatarilor nu bagă bani românii și europenii. Lor nu le punem covoare roșii, iar lui Erdogan – da. Cred că nu a mai rămas mult până vom aplauda mașinile turcești TOMA când vor slobozi în noi apă și gaze.