Ziua de joi i-a împăcat într-un fel pe Igor Dodon și Mihai Ghimpu. Liderul PL i-a făcut pe placul președintelui socialist, refuzând să voteze introducerea în Constituție a clauzei privind integrarea europeană, iar acesta s-a arătat mulțumit, jubilând că nici parlamentarii pro-occidentali nu mai susțin cauza UE.

Și-au făcut harakiri

Șeful statului a găsit timp să comenteze pe rețelele sociale eșuarea votului pentru amendarea Legii Supreme, chit că îl însoțea pe președintele Turciei Recep Erdogan care efectua o vizită în Republica Moldova. Satisfacția lui Dodon de pe urma acestui fiasco din Legislativ venea într-un fel să compenseze propria sa scăpătare în fața lui Erdogan care i-a dat peste nas, sugerându-i că doar România este în drept să ceară sabia lui Ștefan cel Mare care se păstrează în Palatul Topkapi. 

În treacăt fie spus, în Republica Moldova există deja o replică a sabiei lui Ştefan cel Mare. Erdogan poate că a uitat, dar el i-a oferit deja în 2012 lui Vlad Filat o copie a ei, expusă la ora actuală la Cetatea Soroca. 

Asupra picanteriilor din jurul președintelui turc în Republica Moldova voi reveni ceva mai la vale. Acum însă țin să-mi iau rămas bun de la omul politic Mihai Ghimpu care, punând piedică tentativei de a securiza cauza democrației în Republica Moldova prin introducerea în Constituție a sintagmei „integrare europeană”, tocmai și-a făcut harakiri politic și și-a îngropat de viu propriul partid. 

Un act suicidal au comis și liberal-democrații lui Tudor Deliu care de asemenea nu au dorit să sprijine modificarea Constituției.  Și PL, și PLDM vor intra în istorie ca două grupări renegate, pretins proeuropene, care au trădat cauza europeană și au netezit calea revanșei imperiale ruse. 

Joi, în Parlament a pierdut nu Candu, nu Plahotniuc, nu PDM, și nu PPE. A fost risipită o posibilitate rarisimă de a bate în cuie vectorul prooccidental și democratic al celui de-al doilea stat românesc. 

Nu justific refuzul PDM de a vota și sintagma „Limba română” la pachet cu „Integrarea europeană”. Numai că nu despre putere este vorba acum, ci despre opoziția proeuropeană care a dat cu piciorul unei șanse istorice. A supune integrarea europeană unor condiții e ca și cum ai refuza să aprinzi în biserică o lumânare pentru tata numai pentru că n-ai avut și a doua lumânare pentru a o aprinde pentru mama. 

Obstrucționarea cursului proeuropean este unul dintre obiectivele războiului hibrid pe care îl poartă Moscova împotriva Republicii Moldova. În aceste împrejurări, era nevoie de un consens național între adversarii politici, după cum s-a întâmplat în România, unde la 21 iunie 1995 fusese adoptată Declarația de la Snagov care atesta acordul forțelor politice față de strategia națională pentru pregătirea aderării României la Uniunea Europeană. La fel s-a întâmplat și la Chișinău în 2005, când puterea și opoziția și-au dat mâna în chestiunea transnistreană.

Au vândut pielea ursului din pădure

Curios este faptul că Mihai Ghimpu recunoaște că refuzul său de a vota pentru integrarea europeană a fost coordonat în prealabil cu PAS și PPDA care ar fi condiționat votul pentru integrarea europeană cu modificarea articolului 13 din Constituție. Ciudat, nu? De unde și până unde sunt acești povățuitori ai liberalilor mari luptători pentru limba română?

PAS și PPDA, care niciodată nu au purtat o campanie pentru modificarea articolului 13 din Constituție, dând senzația că nici nu le pasă de denumirea corectă a limbii, acum îl îndeamnă pe Ghimpu să fie intransigent. Să pună piciorul în prag. 

De aici și impresia că Maia Sandu și Andrei Năstase i-au dat niște speranțe deșarte lui Mihai Ghimpu în viitoarele alegeri. Se vede că i-au promis să-l includă, de exemplu, într-o listă națională comună pentru a putea intra în Parlament. 

Cu alte cuvinte, PAS și PPDA le-au vândut liberalilor și liberal-democraților pielea ursului din pădure. Nu se cunosc deocamdată datele problemei electorale. Nu se știe dacă opoziția parlamentară se va uni într-un bloc în viitoarea campanie pentru alegerile legislative. Pe urmă, în condițiile votului mixt, alianțele nu întotdeauna funcționează bine, ceea ce ridică întrebări în legătură cu posibilitatea unei liste comune a opoziției. 

Ca să nu mai spun că, după refuzul de a vota integrarea europeană, PL și PLDM riscă să se transforme într-un balast ordinar. Iar balastul, după cum se știe, este aruncat peste bord. 

De altfel, joi, PAS și PPDA nu s-au arătat nici de ochii lumii interesate de votul din Parlament. L-au ignorat cu desăvârșire, deși în mod normal ar fi trebuit să picheteze Parlamentul, să se solidarizeze cu PL și PLDM și să ceară ca integrarea europeană să fie votată la pachet cu modificarea articolului 13. Nu au făcut-o, și asta spune totul despre atitudinea lor și față de limba română, și față de cele două partide pretins proeuropene. 

S-au războit cu Erdogan

Opoziția extraparlamentară avea alte preocupări în ziua votului din Parlament. Se războia cu Recep Erdogan. Și până la un punct, conduita ei poate fi înțeleasă. Expulzarea profesorilor turci a fost un abuz  care urmează să fie anchetat. 

Există, de bună seamă, o derivă  spre autoritarism a președintelui Erdogan și acest fapt este regretabil. Nu-i motiv, totuși, de rupere a relațiilor diplomatice sau comerciale. Dacă ar fi așa, ar urma să ne dezicem și de schimburile economice cu China comunistă, bunăoară. 

În plus, nu prea am văzut ca cineva din opoziție să protesteze împotriva relațiilor cu Rusia. Vlad Filat, fostul șef de partid al Maiei Sandu, avea o slăbiciune pentru Vladimir Putin. Îi imita stilul ”macho”, aidoma liderului de la Kremlin, purta ceasul pe mâna dreaptă, s-a întâlnit cu președintele rus  în repetate rânduri și la Ialta, și la Moscova, și la Sankt-Petersburg, ca să nu mai vorbesc de soldații moldoveni pe care, la rugămintea Kremlinului, i-a trimis să defileze pe Piața Roșie alături de Armata Rusă. 

Or, Turcia nu-i Rusia. În ciuda autoritarismului lui Erdogan, țara sa păstrează, spre deosebire de Rusia, elemente ale democrației liberale și, în plus, este aliatul nostru din NATO.