Federația Rusă nu mai poate fi oprită, parcă de nimeni, în goana sa după ceea ce vrea ea sa fie o supremație militară și strategică. Deși au existat numeroase avertismente, deși toată lumea vorbește despre imposibilitatea de a mai tolera evoluțiile, pe toate meridianele, zi de zi, se acumulează probe fără dubiu față de agresiunea Rusiei lui Putin împotriva lumii.

Că e vorba despre vânzări de armament în Siria sau transfer de tehnologie interzisă, proliferare nucleară sau balistică în Coreea de Nord, că e vorba despre vânzări de arme în zone de război, în favoarea unui preferat susținut precum Al Assad, că e vorba despre război informațional, despre atacuri cibernetice masive sau țintite, Rusia e peste tot, tot mai vizibilă.

Rusia expusă și probată public ca agresor, pe toate meridianele

Mai grave sunt subminarea tuturor acordurilor și bazei de încredere din perioada Războiului Rece și trecerea la subminarea tuturor tratatelor existente. Numai anexarea Crimeii, agresiunea militară din Estul Ucrainei și formula războiului hibrid cu omuleți verzi și voluntari, mercenari, paramilitari și trupe regulate recrutate în jurul Rusiei și aiurea prin lume, a dus la încălcarea Tratatului de la Helsinki, 1975, a Chartei de la Paris pentru o Nouă Europă, 1990-1991, Helsinki 2 și a fundamentelor creării OSCE, a actelor fondatoare ale CSI și tuturor organizațiilor din spațiul post-sovietic, în timp ce modificarea prin forță armată a frontierelor anulează și ultimele rămășițe ale Tratatului Forțelor Convenționale în Europa.

Mai nou, și Tratatele de control a armelor nucleare, și instituțiile ce supraveghează armele chimice sunt sub atacul Federației Ruse. Săptămâna s-a încheiat cu o condamnare extrem de dură, ca niciodată după Războiul Rece, a Rusiei pentru tentativa de a compromite Organizația de Neproliferare a Armelor Chimice și laboratoarele aferente din Elveția și Olanda, pentru a compromite și expune cum și ce s-a dovedit despre atacul cu gaz Noviciok în cazul Skripal, despre dopajul general al echipei olimpice ruse la Jocurile Olimpice și despre utilizarea armelor chimice în Siria, arme de proveniență rusă. De la statele vizate la cele implicate în arestarea celor 4 agenți GRU și expulzarea lor (aveau documente diplomatice) la NATO, SUA, Canada, Noua Zeelandă, Australia, la numeroasele state europene, toată condamnarea pentru aceste fapte e unanimă și plasează Rusia între agresori de diferite potențiale în terțe spații și în postura de stat paria al lumii și al comunității internaționale, izolând-o și anunțând noi valuri de sancțiuni.

Rusia este de-a dreptul șocată, deși bravează în continuare, face glumițe și binecunoscutele ironii ieftine destinate pieței interne. Și acest lucru dovedește absența unor argumente puternice și credibile de contracarare a tot ceea ce probează capacitățile de investigație occidentale în spațiul virtual, în zona electronică și direct, pe teren. În absența unor date, a unei negări credibile pe argumente și fapte, în lipsa cunoașterii a ceea ce dețin în detaliu occidentalii, Rusia prefer să ceară probele pe masă - deci expunerea surselor -, deși știe că nu va primi niciodată așa ceva și reacționează infantil și penibil în războiul său cu lumea întreagă.

Astfel, în cazul recent expusului caz de atac cibernetic în Olanda, Rusia a reacționat la nivelul purtătoarei de cuvânt a MAE susținând că e vorba despre “un cocktail diabolic de parfumuri”, de alegații visate de cineva cu o “imaginație bogată”. Secretarul de stat al MAE rus, Serghei Ryabkov, vorbește despre alegații din partea Occidentului într-o campanie susținută anti-rusească, pentru a defini și portretiza Moscova drept inamic și a-i știrbi reputația, în timp ce acuzațiile împotriva Rusiei “nu mai cunosc nicio limită”. Iar la arestarea în Norvegia a spionului probat Mikhail Bochkaryov, la 21 septembrie, Moscova a spus că e un staffer din parlamentul rus și a cerut abandonarea “acuzațiilor absurde”. Nicio referire la fapte, la argumente, la lucruri concrete, doar retorică goală a celui prins cu mâța în sac.

Spre comparație, în cealaltă parte avem cercetări amânunțite, identificarea substanței în cazul Skripal, refacerea filmului, identificarea autorilor (a căror extrădare s-a cerut), a celor care i-au sprijinit (expulzați de la misiunea diplomatică în Marea Britanie), ba chiar probarea apartenenței la GRU a unuia, cu identitatea reală, al doilea urmând să fie expus în săptămâna în curs, iar un al treilea participant la atac a fost deja identificat. Marea Britanie și Olanda au acuzat Rusia de atac la Organizația de neproliferare a Armelor Chimice (OPCW), SUA au acuzat Rusia de hackingul la laboratoarele anti-dopping, la Westinghouse Electric Co, o companie de energie nucleară care oferă combustibil nuclear și designuri de centrale nucleare, acuzație suprapusă și cu implicarea în alegerile din 2016 în SUA. Cu probe, dovezi, detalii.

Olanda a dat publicității copiile pașapoartelor celor 4 hackeri ofițeri GRU, Alexey Minin, Oleg Sotnikov, Evgenii Serebriakov și Aleksei Morenets, SUA a acuzat și alți trei ofiețeri GRU din centrală implicați în atac, Londra a probat că GRU, serviciul de informații militare rus, e în spatele BadRabbit și al atacului de la World Anti-Doping Agency din 2017, în spatele atacului la U.S. Democratic National Committee (DNC) din 2016 și al furtului de mailuri de la o stație britanică de televiziune din 2015, în timp ce SUA și UK au probat asocierea GRU cu hackerii din grupurile numite APT 28, Fancy Bear, Sofacy, Pawnstorm, Sednit, CyberCaliphate, Cyber Berkut și Voodoo Bear, fiecare cu lista sa de atacuri și agresiuni de război cibernetic și informațional. Iar aici Rusia nu a avut niciodată nicio replică.

Rusia a încălcat tratatul INF, al forțelor cu rază medie în Europa, la granița României

Rusia a depășit liniile roșii ale acordurilor publice și nepublice pe controlul armamentelor în zonele de război și la zona de contact din Flancul Estic, inclusiv în proximitatea României. Astfel, ultimele anunțuri publice și transporturi de arme probate prin satelit și alte surse deschise arată o efervescență deosebită a Moscovei în a da foc lumii numai și numai pentru a se băga în seamă, pentru a-și construi poziții de negociere solide în terțe spații și pentru a negocia ulterior avantaje politice, cu precădere ieșirea sa din izolarea globală în care se află.

Însă Rusia lui Putin, cu atât mai puțin diplomația condusă de Serghei Lavrov, nu s-au așteptat niciodată la reacția unanimă și atât de dură a întregii lumi împotriva acestor încălcări flagrante. Mai mult, tot mai multe voci vorbesc despre faptul că Rusia nu va fi lăsată nesancționată în acest caz, iar sancțiunile neprecizate acoperă un spectru larg, de la sancțiuni economice generale, pe diferite domenii, pe liste de făptași, la amplasarea unor capabilități de descurajare noi și nemaivăzute, la relansarea SUA în cursa înarmărilor propusă azi de către Rusia – care nu a învățat nimic de la întâmplările Uniunii Sovietice, care a mai pierdut o asemenea cursă înainte de a se prăbuși și de a se dezintegra ca actor. Un singur lucru nu va fi utilizat, atacul preventiv militar pe teritoriul rus, utilizându-se, în schimb, suma armelor de constrângere pe care le deține diplomația și instrumentul militar și strategic global, cu preponderență al SUA.

Prima veste șocantă a venit din Orientul Mijlociu, din zona de conflict din Siria, acolo unde Rusia a livrat sisteme S300, încălcând tratate și acorduri bilaterale cu Israelul. Rusia susține că-și apără propriile trupe de pe teren cu aceste capabilități livrate Siriei, dovedită deja ca fiind nepregătită și superficială, ba chiar periculoasă pentru trupele ruse atunci când a doborât, acum 10 zile, un avion militar de transport deasupra Mediteranei, când susținea că trage asupra avioanelor de luptă israeliene care s-ar fi aflat în aceeași zonă. Israelul a anunțat clar că nu va renunța la strategiile sale nici în acest caz, ținta fiind trupele iraniene și milițiile șiite de pe teren care-l sprijină pe Assad și transferă arme către Hezbollahul libanez. Atacurile vor continua și în noile condiții.

Dar atacul cel mai consistent vizează încălcarea Tratatului INF din 1987 - Tratatului forțelor cu rază medie din Europa - încălcare acuzată de joi de către Secretarul Apărării al SUA, Jim Mattis, după dezvoltarea rachetelor sol-sol și sol-aer Novator 9M729, cu rază de acțiune între 500 km și 5.500 km. Violarea ostantativă a Tratatului este inacceptabilă, potrivit lui Mattis, care a anunțat reacții directe, deși nu a precizat natura lor. Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, după nenumărate avertismente față de încălcarea tratatului INF de către Moscova, a făcut direct acuzația, susținând poziția SUA. Reacția vine la câteva zile după ce ambasadorul SUA la NATO a avertizat că Rusia trebuie să oprească dezvoltarea rachetelor de croazieră interzise, în caz contrar Statele Unite vor căuta să le distrugă înainte ca acestea să devină operaționale. Kay Bailey Hutchison a revenit și a spus că e vorba de soluții diplomatice și de descurajare, nu de atac preventiv militar la adresa amplasamentelor acestor rachete sau a bazelor lor de producție din Rusia.

Rusia a avut doar două tipuri de reacții. Mai întâi a spus că nu încalcă regulile, că rachetele sale nu depășesc 500 km ca rază de acțiune. Apoi au spus că e vorba despre o replică la încălcarea de către SUA a Tratatului INF prin amplasarea bazei de lansatoare anti-rachetă de la Deveselu. În fine, Ministerul rus de Externe a reacționat susținând că sunt periculoase comentariile lui Hutchison.

Și generalul Curtis Scaparrotti, șeful U.S. European Command și Comandantul Suprem Aliat din Europa – SACEUR, a declarat că “vom lua și noi măsurile necesare pentru a ne asigura că nu avem goluri în postura NATO de apărare și descurajare credibilă”. După Strategia de Apărare de la începutul anului, care vizează Rusia și China, SUA au ridicat mănușa și au acceptat cursa înarmărilor propusă de către Rusia, care investește majoritatea resurselor sale în militarizare și producere de capabilități noi. Pentagonul a anunțat într-un document de politică emis în februarie că, pentru a răspunde violărilor tratatelor de către Rusia, va revizui propriile sale opțiuni pentru sisteme de rachete convenționale, lansate de la sol, cu rază medie.

Perspectivele nu sunt deloc simple, deoarece ieșirea formală a SUA, dacă o fac, din Tratatul armelor cu rază medie de acțiune (INF) presupune mai întâi un spațiu de amplasare a acestor capabilități în Europa sau, oricum, în proximitatea Rusiei, lucru greu de opținut politic. Pe de altă parte, Rusia își poate oricând permite să amplaseze sute de astfel de rachete cu rază medie chiar pe teritoriul său, în Crimeea ocupată sau în Kaliningrad, amenințând Europa, cu precădere flancul Estic, inclusiv România. Iar o asemenea perspectivă poate duce la relansarea dezbaterilor privind apărarea strategică și în statele Flancului Estic al NATO, la frontiera NATO și UE, inclusiv în România, cu consecințe greu de anticipat.

După ce a negociat ani de zile un număr mare de acorduri și garanții doar pentru a găzdui elementele scutului anti-rachetă de la Deveselu, fără încărcătură explozibilă, ci cu tehnologia spulberării la impact, e puțin probabil ca România să poată aborda subiectul amplasării rachetelor cu rază medie prea lesne și prea repede, ceea ce indică dificultățile oricărui stat din regiune de a o face. Totuși, sub presiune și sub amenințarea rachetelor nucleare ruse îndreptate asupra lor, există posibilitatea ca subiectul să fie, totuși, abordat de către statele din flanc, în viitor.

Tratatul START și reînnoirea acestuia în 2021 - sub atac

Rusia dărâmă, unul după altul, acordurile de control a armamentelor nucleare, chimice și convenționale, subminând aplicarea acestora și echilibrul armelor nucleare în lume, totul în dorința de a-și crea avantaje strategice directe, pe termen scurt. Ultima nebunie este punerea sub semnul întrebării a Acordul Start, legat de forțele nucleare strategice ale lumii și echilibrul terorii. START - Strategic Arm Reduction Treaty, sau tratatul de reducere a armelor strategice - a fost renegociat în forma sa actuala ca Start 3 sau Noul Start, în februarie 2011, și urmează a fi rediscutat în 2021. Însă negocierile au început deja, ca și pretențiile, ambițiile și dorința de a schimba situația existentă.

Rusia lui Putin insistă peste tot că ea respectă toate tratatele, că nu e un stat revizionist și că respectă propriile angajamente. Proba clară că nu e așa rezultă din faptul că banalul Tratat al Forțelor Convenționale în Europa a fost denunțat în 2006, fără să fi fost aplicat vreodată în varianta sa adaptată din 1999, de la Istanbul. Tratatul INF, al forțelor cu rază medie de acțiune, este încălcat metodic de Rusia chiar în această perioadă, iar reacțiile de sancționare și acuzele au ajuns unanime, publice și directe. Agresiunea informațională, cibernetică, încălcarea regulilor directe de comportament în arena internațională au făcut din Rusia un stat paria, izolat, sancționat și respins de comunitatea internațională.

Mai nou, Tratatul Start este sub semnul întrebării, ca urmare a repetatelor aventuri ale Rusiei. Disperată să obțină un avantaj strategic sau măcar o creștere tehnologică, deși investițiile sale în cercetare-dezvoltare sunt nerelevante, chiar rizibile, Rusia a dezgropat un proiect abandonat de SUA în anii 50, acela al avionului cu motor nuclear, care ar urma să călătorească practic fără escală în jurul lumii până la epuizarea combustibilului său. Un proiect ce produce și lansează radioactivitate în spațiul prin care trece, motiv pentru care a fost refuzat inițial. Dar pentru Rusia lui Putin e un motiv de laudă mai substanțial decât rachetele hipersonice anunțate înaintea realegerii lui Putin, la 14 martie, când a probat cu animație o armă ale cărei teste au fost ratate și ilustrarea pretențiilor era făcută cu exerciții care nu au avut niciodată loc, pentru o tehnologie nestăpânită încă decât în desenele animate.

Mai nou, pe aceeași dimensiune a Tratatului START, Rusia a mai făcut un pas: a relansat avionul Tu-22M3 Backfire, un bombardier strategic care a intrat în atenția SUA chiar din 2011, datorită relevanței sale ca armă strategică. Atunci, Rusia a reușit să scoată subiectul din Tratatul Start susținând că nu va avea tehnologia de realimentare la bord, astfel încât raza de acțiune a bombardierului strategic nu e cea lungă.

Ei bine, mai nou, agenția Interfax a anunțat, citând o “sursă informată” din armata rusă, că bombardierele rusești Tupolev Tu-22M3 Backfire vor fi echipate din nou cu capabilități de realimentare în aer, aruncând în aer înțelegerile anterioare din negocierile pentru Noul Tratat Start din 2011 dintre SUA și Rusia. Cele 100 de bombardiere strategice de acest tip nu au fost numărate la zestrea Rusiei, în ciuda presiunilor și demonstrațiilor SUA, pentru că Moscova a găsit această chichiță de a elimina sistemul de realimentare la bord care reduce substanțial raza de acțiune.

Compromisul acesta a fost de bun augur în 2011, deși atenția majoră era ocupată de elementele scutului anti-rachetă și de anti-rachete, pe care Rusia a insistat să le numere la arme strategice, deopotrivă și în egală măsură cu armele ofensive, chiar dacă nu erau purtătoare de explozibil și erau doar defensive, putând intercepta rachetele propriu-zise. Compromisul de atunci a fost să fie introduse aceste capabilități și referirea la anti-rachete, într-o formă soft, în preambulul Tratatului și nu în corpul său, pentru că partea rusă era convinsă de neapartenența tehnică a lor la zona rachetelor strategice, dar a vrut un element de câștig pe linie de imagine, decontabil către propriul public, chiar dacă nu avea relevanță reală. Miza pusă pe această componentă a acoperit alte teme arzătoare, cu precădere afacerea Backfire.

Reinstalarea formulei tehnice de realimentare din zbor pentru Tupolev-urile Backfire readuce raza de acțiune a acestora la nivelul planificat inițial și la nivelul bombardierelor strategice, deci subiecte ale limitărilor din Tratatul START.  Dacă avioanele redevin subiect de dispută despre cum numărăm capabilitățile strategice, reînnoirea tratatului START în 2021 devine o problemă majoră. Mai mult, reînnoirea acestui tratat este serios amenințată.

Disperarea de a prezenta arme și capabilități noi e determinată la Moscova și de retorica și dorințele lui Vladimir Putin, care nu s-a sfiit să declare public, chiar din martie, faptul că Rusia are o nouă panoplie de arme nucleare hiper-puternice, super-arme nucleare care îi asigură dobândirea superiorității militare depline, depășind substanțial realizările și capabilitățile SUA, potrivit declarației lui Putin în fața Parlamentului rus.

Combinate cu preeminența decidenților militari la Moscova, cu atacurile expuse ale serviciilor de informații militare ruse GRU pe toate meridianele, recursul la ignorarea regulilor, a angajamentelor, aruncarea în aer a tratatelor sau ocolirea lor, toate împing spre o lume în care Rusia se joacă cu focul, optând pentru proliferare inconștientă, lansarea unei noi curse a înarmărilor și o bătălie pentru supremație militară, deși este un pitic tehnologic și subiect al devalizării tuturor produselor sale de către atacurile cibernetice chineze, care fură tot ce pot tehnologic de la ruși, așa cum încearcă să o facă concomitent de la germani, americani, japonezi sau sud-coreeni.