În dimineața aceasta, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru FESTIS, a avut loc prezentarea filmului documentar Parisul lui Matei, realizat de TVR Iași și un dialog al scriitorului Matei Vișniec cu publicul.

În 2015, o echipă TVR Iași, formată din jurnalista Andreea Știliuc și cameramanul Relu Tabără, a vizitat Parisul și l-a luat la pas împreună cu cel mai jucat dramaturg român contemporan. Matei Vișniec ne-a arătat o altă față a orașului, dragă lui, legată de românii care s-au stabilit acolo, dar și de oamenii de cultură parizieni.

De la cafenelele unde stătea cu Virgil Ierunca și Monica Lovinescu, la parcuri, teatre, librării, fântâni, străduțe înguste pe unde crede că se plimba Balzac. Filmul surprinde însă nu doar Parisul, ci și pe Matei Vișniec în apele lui. Mie mi s-a părut un documentar foarte bun și util, în cazul în care vrei să vizitezi capitala Franței.

E și un traseu nostalgic, în care se regăsește piața Benjamin Fondane, dar și cimitirul Montparnasse cu mormintele lui Emil Cioran, Eugen Ionescu, Tristan Tzara, Constantin Brâncuși. În același cimitir, pe mormântul unei femei, e și sculptura lui Brâncuși, Sărutul, păzită foarte serios. 

Spre bucuria noastră, Matei Vișniec vine tot mai des în Chișinău, unde i se joacă mai multe piese. Astfel că și dialogul de după vizionarea documentarului a fost cald, prietenos. Sala a fost arhiplină, deși evenimentul a început la 10.00. Dramaturgul român ne-a vorbit despre film, despre viața și munca lui la Paris, despre dramaturgie, despre Bucovina și Rădăuți și, desigur, despre teatru.

Mi s-a părut că el cunoaște deja foarte bine problemele de aici și din cauza asta a vorbit despre identitate și identități: că omul e prea complex ca să-l bagi într-o ramă îngustă de român, francez sau moldovean.

De exemplu el se consideră și român, și bucovinean, și rădăuțean, și francez, și european, dar și cetățean al lumii. Matei Vișniec a povestit și câteva experiențe amuzante: cum a recitat fiind pionier o poezie și a înțeles că nu e bun de actor, cum a scris când era mic, silit de învățătoare, vreo două poezii „patriotice” și și-a dat seama că vocația lui e alta.

Ne-a sfătuit și pe noi să nu fim încrâncenați, că lucrurile se vor îndrepta cu timpul, să ne comportăm ca în vorba lui Nietzsche, de parcă ar exista progres. Întâlnirea s-a încheiat cu o sesiune de autografe. 

Directorul teatrului Satiricus, Sandu Grecu, a spus că va mai difuza filme cu Matei Vișniec, văzând că interesul chișinăuienilor e atât de mare. Mă bucur că la Chișinău vin mari oameni de cultură, cum e Matei Vișniec. Când vezi din când în când astfel de oameni parcă viața nu mai e atât de banală și orașul capătă un farmec aparte, pe care nu-l observăm dacă suntem în fiecare zi prinși în știrile negative de la noi.

Festivalul Internațional de Teatru FESTIS se va încheia pe 14 octombrie.