Ambasadorul rus cu misiuni speciale Serghei Gubarev lucrează în draci. Forțează noi întâlniri în formatul 5+2. Ce l-o fi apucat oare?

Moscova îi dă ghes Tiraspolului

Diplomatul rus, care anterior venea în Republica Moldova din joi în paști, de la un timp încoace o îndesește cu voiajurile sale. Face naveta între Moscova și Tiraspol, unde le dă ghes separatiștilor să abordeze Chișinăul pentru a urgenta rezolvarea unor chestiuni curente cu malul drept. 

Însărcinat al MID-ului cu negocierile în problema transnistreană, Serghei Gubarev a vizitat regiunea separatistă în ziua de 2 septembrie curent. La Tiraspol, ambasadorul rus s-a întreținut cu pretinsul ministru de externe al autoproclamatei republici, Vitali Ignatiev, sugerându-i acestuia să dea mai multă atenție formatului de negocieri 5+2. Să poarte un dialog regulat cu Chișinăul. Nici mai mult, nici mai puțin. 

Subliniind că formatul 5+2 constituie una dintre puținele platforme internaționale care permite rezolvarea unor probleme de stringentă actualitate, trimisul Moscovei a declarat că marginalizarea lui ar fi contraproductivă. Că trebuie, în ciuda tuturor dificultăților,  să se persevereze pe această cale.

După cum era de așteptat, Ignatiev i-a cântat  în strună ambasadorului rus. A amintit că, potrivit acordurilor anterioare, negocierile în formatul 5+2 ar urma să aibă loc de cel puțin șase ori pe an.

La foc continuu

Așadar, sunt deschiși la dialog. Vor negocieri pe bandă rulantă. Sunt dispuși să muncească la foc continuu. Fără istov.  

Ce se întâmplă? Rusia, care de-a lungul anilor a obstrucționat procesul de reglementare transnistreană, brusc a devenit dornică să discute cu Republica Moldova. Îi crapă răbdarea. De unde și până unde atâta neastâmpăr?

Vrea Kremlinul o soluționarea grabnică a diferendului transnistrean? Abandonează regiunea separatistă, oferindu-i-o pe tavă Chișinăului? Haideți să fim serioși. Nici vorbă de așa ceva. 

Nu există niciun semn că rușii renunță la Transnistria. Din contră. Ei caută să-și fortifice pe zi ce trece prezența politică, administrativă și militară în zonă. 

Îndată după plecarea lui Gubarev de la Tiraspol, Moscova s-a dedat unei noi provocări. Grupul Operativ al Trupelor Ruse, staţionat în stânga Nistrului, a demarat un exerciţiu militar de proporții, antrenându-i în această acțiune şi pe pacificatori.

Ca să nu mai spun că Rusia refuză să deschidă cel de-al treilea coş al negocierilor care vizează soluţionarea politică. Orice încercare de a pune problema evacuării trupelor străine generează la Moscova reacții bolnăvicioase. 

În cadrul ultimei sale șederi la Tiraspol, bunăoară, Serghei Gubarev a dat de înțeles că de retragerea contingentului militar nici nu poate fi vorba. El s-a arătat extrem de nemulțumit de Rezoluția Adunării Generale a ONU din luna iunie 2018 care cere evacuarea trupelor străine din estul Republicii Moldova, catalogând-o ca fiind „o lovitură aplicată rezultatelor pozitive obținute în procesul de negocieri și rezultatelor care urmează încă să fie obținute”.

Curios, nu? Ce „rezultate pozitive” își dorește oare Moscova să obțină în cursul negocierilor în formatul 5+2 fără să renunțe la prezența militară în regiunea separatistă? Răspunsul la această întrebare ni l-a oferit chiar întâlnirea dintre Gubarev și Ignatiev. 

Vrabia mălai visează

Vrabia, vorba ceea, mălai visează. Vitali Ignatiev la întrevederea cu ambasadorul rus s-a plâns că deocamdată nu s-a ajuns la o înțelegere cu autoritățile moldovene în ceea ce privește telecomunicațiile și relațiile bancare. Moscova și Tiraspolul sunt de asemenea nerăbdători să soluționeze chestiunea importului de combustibil prin nordul regiunii separatiste.

De unde și impresia că anume aceste probleme urmează să fie discutate, la solicitarea rușilor, în cadrul viitoarei reuniuni în formatul 5+2. Mai mult. Ei vor să tranșeze rezolvarea lor cât mai curând cu putință și de aceea se pripesc, zorind să convoace o nouă rundă de negocieri. 

Lucrurile sunt limpezi. MID-ul caută cu înfrigurare să asigure supraviețuirea economică a Transnistriei care, în urma războiului din Ucraina, a pierdut contactul geografic cu Federația Rusă. Iată de ce se grăbește să golească primul și cel de-l doilea coș al negocierilor din care fac parte problemele sociale și cele comerciale, procedurile vamale, sistemul bancar, educația, sănătatea, libertatea circulației etc. 

Cu alte cuvinte, Putin își dorește garanții internaționale că regiunea separatistă va putea funcționa normal în viitor, chit că trupele ruse nu vor fi retrase din zonă, iar conflictul nu va fi rezolvat politic. Tocmai de aceea forțează negocierile în formatul 5+2 care, precum se știe, se desfășoară sub auspiciile diplomației germane.  

Rușii au obținut deja intrarea mărfurilor transnistrene în Zona de Liber Schimb și Aprofundat, recunoașterea actelor de studii ale instituțiilor de învățământ din regiunea separatistă și circulația nestingherită în lume a transportului din stânga Nistrului. Dacă li se vor deschide toate drumurile spre Apus, dacă vor fi legitimate pe plan extern sistemul de telecomunicații și cel bancar al autoproclamatei republicii nistrene, Moscova își va atinge programul maxim. Va perpetua existența regiunii separatiste fără să-și retragă trupele și fără să accepte soluționarea politică a conflictului.

Avem de a face, astfel, cu o cacealma diabolică. Rusia nu-și propune astăzi în Transnistria obiective imposibil de realizat. Nu impune cu orice preț federalizarea, un nou Memorandum Kozak, după cum ne sperie unii comentatori și politicieni.

Oricât l-ai hrăni pe lup...

Noile idei ale Moscovei în privința Transnistriei sunt realiste. Rușii acționează astăzi cu simț practic. Nu cer luna de pe cer. Nu visează cai verzi pe pereți. Nu mai construiesc proiecte utopice. 

Unde mai pui că în actuala conjunctură internațională, când a ajuns un fel de paria al planetei, Putin nici nu speră măcar să obțină în Occident concesii politice generoase. Au trecut frumoasele zile din Aranjuez. 

În această situație, Moscova caută cedări logistice și economice pentru regiunea separatistă, în niciun caz politice. Noul ei plan transnistrean abundă într-un pragmatism perfid și tocmai de aceea este mult mai periculos decât Memorandumul Kozak.

Rușii vor să-și cimenteze enclava transnistreană prin negocieri internaționale fără soluționarea politică a diferendului. Caută să bată în cuie existența regiunii separatiste cu mâinile Occidentului. 

Când va putea să desfășoare tranzacții comerciale cu Europa fără girul Republicii Moldova, când va avea căi libere spre piețele lumii, când va dispune de telecomunicații autonome legitimate pe plan internațional, când se va pricopsi cu un sistem bancar recunoscut de marea finanță mondială, Transnistria va câștiga o suveranitate informală efectivă și nu va mai avea nevoie de una formală. Și judecând după cedările mai mult decât exagerate ce i se fac astăzi Tiraspolului, lucrurile se mișcă tocmai în direcția dorită de Moscova. 

Unii dintre prietenii noștri din Occident consideră că, făcând în prezent favoruri Tiraspolului, creează condiții pentru desprinderea lui viitoare de Rusia și integrarea acestuia în spațiul moldovenesc și cel european. Iluzii. Un proverb rusesc spune că, oricât l-ai hrăni pe lup, el tot spre pădure se uită.