Două partide de tradiție oarecum recentă încearcă să se reseteze cu jumătate de an înainte de viitoarele alegeri parlamentare. PLDM și-a ales un nou lider și s-a declarat unionist. PDM s-a autodefinit ca fiind „Pro-Moldova”, insistând că anume acest slogan îl va reprezenta din plin de acum încolo.

Noul look

Să începem cu o mică recapitulare a furtunii politice declanșate de noul look al Partidului Democrat. Deviza „Pro-Moldova” a făcut presa și blogosfera să explodeze. Observatorii politici s-au întrecut în pronosticuri și speculații legate de viitorul partidului de guvernământ.

S-a afirmat că astfel PDM schimbă macazul și își dă arama pe față. Că întoarce spatele Occidentului și se complace în izolare. Că renunță la integrarea europeană și se refugiază în moldovenismul primitiv. Că își revizuiește strategia politică pentru a crea după alegeri o alianță cu Igor Dodon.  

Șu cum acuzațiile și suspiciunile au curs valuri, PDM s-a văzut silit să se explice. Mai mulți fruntași ai partidului (Plahotniuc, Lupu, Diacov, Gămurari ș.a.) au precizat că „Pro-Moldova” nu înseamnă renunțarea la obiectivul integrării în UE. Formațiunea rămâne pe făgaș european, dar va da mai multă atenție intereselor celor mulți. S-a reiterat că după alegeri PDM va bate palma doar cu partidele pro-occidentale, nu cu filorușii. 

Oul lui Columb

În ciuda faptul că Partidul Democrat a lămurit lucrurile, noul său slogan este privit cu neîncredere nu de puțină lume. Diferiți comentatori îl întorc pe o parte și pe altă, căutând să-i descifreze intențiile ascunse.  

Or, deși misterul devizei „Pro-Moldova” pare dificil de decodat, rezolvarea este simplă. Avem de a face într-un fel cu oul lui Columb. Noua lozincă a PDM era previzibilă și se întrezărea încă acum trei luni. 

Plahotniuc, de fapt, a sugerat din timp schimbarea. Cam pe la mijlocul verii a lăsat să se întrevadă că partidul său, rămânând pro-european, va fi în primul rând pro-Moldova. Și acest fapt nu-i întâmplător. Republica Moldova tocmai fusese sancționată nemilos de UE pentru anularea alegerilor locale din capitală, suspendându-i-se asistența financiară europeană. 

Au schimbat registrul

Dacă privim lucrurile fără părtinire, vom constata că nemulțumirea Bruxellesului, cu toate că a stresat cumplit autoritățile de la Chișinău, nu avea cum să dea peste cap cursul pro-european al guvernării. În actuala conjunctură geopolitică, Republica Moldova nu are  nicio alternativă vectorului occidental, orice s-ar spune. 

Pe de altă parte, PDM, care marșa până mai ieri în ipostaza de campion al integrării europene și promitea să introducă în Constituție orientarea pro-UE, în noile împrejurări nu avea cum să intre în campanie electorală sub stindardul Bruxellesului. Democrații ar fi fost penibili dacă ar fi continuat tot așa într-o veselie. După ce fuseseră dur pedepsiți de UE, nu mai puteau să pretindă în alegeri că anume ei întruchipează cel mai bine europenismul în Republica Moldova. 

Se impunea, deci, o schimbare a registrului, nu a timbrului. Era nevoie, altfel spus, de o lozincă nouă fără modificarea direcției strategice care, după cum am arătat, nu se pretează revizuirii. 

Așa  a apărut sloganul „Pro-Moldova”. Acesta nu-i decât noul strigăt de luptă electorală al PDM. 

Versiunea autohtonă a sintagmei „America First”  

Lozinca, de altfel, nu a căzut din pod. „Pro-Moldova”, păstrând proporțiile și simțul umorului, desigur, nu-i decât versiunea autohtonă a sintagmei „America First” din campania electorală a republicanului Donald Trump.  

Deși este un partid de centru-stânga, PDM încearcă la ora actuală să se conecteze la trendul patriotic și anticosmopolit care prinde contur în lume pe segmentul de dreapta al scenei politice internaționale. Presa mainstream îl cataloghează că fiind populist, pentru a-i conferi niște conotații depreciative. 

În condițiile în care Donald Trump a învins în alegerile prezidențiale din SUA cu sintagma  „Make America Great Again” (Să facem America măreaţă din nou), iar curentul patriotic câștigă teren în Italia, Austria, Polonia, Ungaria și în alte state europene, Partidul Democrat încearcă astăzi marea cu degetul, propunându-și să întoarcă această tendință globală în propriul beneficiu. 

„Pro-Moldova” va fi pentru democrați și cuvântul cheie în discursul politic, și tematică de campanie pentru alegerile parlamentare. Pentru unii alegători, sintagma are o anumită muzicalitate nealterată deocamdată. Aceasta se va întipări în mintea votantului mai mult sau mai puțin apolitic care pune interesele personale mai presus decât cele geopolitice.

Lasă loc de interpretări

Totuși, noul slogan ridică anumite semne de întrebare. Oricum ai suci-o, Republica Moldova nu-i nici SUA și nici Austria. 

La noi sentimentul patriotic este împărțit între unioniști și nostalgicii proruși. Divizarea societății pe criterii geopolitice nu este opera partidelor, după cum susține PDM, ci un fenomen extern impus din afară de competiția dintre Rusia, pe de o parte, și Occident, pe de alta.

Și pe urmă, sintagma „Pro-Moldova”  este echivocă și lasă loc de interpretări. PDM se va vedea forțat să răspundă la întrebarea dacă nu cumva consideră că ceilalți actori politici sunt anti-Moldova. Or un slogan electoral care mereu trebuie lămurit este vulnerabil. 

Îi lipsește penitența

De cealaltă parte, PLDM, într-o acută criză de formă și de timp, caută soluții pentru a se relansa. Tudor Deliu l-a înlocuit pe Viorel Ciubotaru în fruntea Partidului Liberal Democrat care, pe deasupra, s-a declarat și adept al unirii cu România. 

Chiar dacă virajul politic făcut de liberal-democrați este destul de brusc, schimbarea pare a fi superficială. E prea puțin pentru un nou start.

Partidului îi lipsește penitența. Liderii săi nu-și dau seama, probabil, că PLDM a dezamăgit crunt cam o treime din electoratul care l-a votat masiv în 2010. Prăbușirea sa în intențiile de vot este direct proporțională cu sentimentele de decepție pe care le încearcă alegătorul.   

Ca să se reseteze, formațiunea trebuie mai întâi să-și recunoască propriile erori. Să-și pună cenușă pe creștet. Să-și asume răspunderea pentru isprăvile fostului lider Vlad Filat, pentru devalizarea băncilor, pentru injustiția și corupția care dau peste margini de pe timpul când se aflau la guvernare. Fără pocăință schimbarea de obiective, sloganuri și lideri nu are niciun rost.

Oricum, și asumarea unionismului de către  PLDM, și noul slogan al PDM urmăresc să transforme spectrul unui sfârșit de drum într-un nou început. Ambele partide se expun astfel riscului de-a păși pe o cale neumblată și necunoscută cu un final imprevizibil.