Femeia de serviciu, doamna Galina, spăla coridorul când domnul Munteanu a ieșit val-vârtej din cabinetul său și a traversat de-a curmezișul culoarul curat și a deschis ușa care ducea în curte, unde, doamna Galina a văzut asta pe geam, și-a aprins o țigară.

De regulă, domnul Munteanu îi cerea scuze când lăsa după el urme pe podeaua proaspăt spălată, dar acum nici măcar nu a privit-o. Nu se purta ca de obicei. Adică nu și-a cerut scuze și nu i-a vorbit. Când lăsa urme după el pe coridor, mai zicea vreo glumă ceva, după care o întreba ce mai face și cum se mai simte mama ei bolnavă de diabet, dar acum nu i-a adresat nicio vorbă, nu i-a spus absolut nimic și doamna Galina a înțeles că ceva îl chinuia și i s-a făcut milă de el.

Prin geam îl vedea cum pufăia nervos din țigară și parcă nu-și amintea să-l mai fi zărit vreodată până atunci fumând. După doamna Galina, să fumezi era cel mai nasol lucru din lume. Era chiar mai aiurea și decât să bei sau să înjuri, pentru că soțul ei a dat colțul din cauza fumatului. De aia, ea se gândea să-i spună domnului Munteanu să se lase de fumat. Se gândea să-l prindă undeva într-un ungher, unde nu o să-i audă nimeni și să-l roage să nu mai fumeze, orice ar fi și orice i s-ar întâmpla. Bineînțelesc însă că acum nu era momentul cel mai bun pentru asta. Acum pur și simplu se făcu și ea că plouă când domnul Munteanu a revenit pe coridor din curte și a trecut glonț pe lângă ea, fără a-i spune ceva. 

Doamna Galina auzea strigăte din cabinetul domnului Munteanu. Și vocea nu era a domnului Munteanu, ceea ce însemna că nu el striga, dar oare cine? Era o voce străină, o voce joasă, o voce aspră ca șmirghelul, un glas bubuitor, ca tunetul, o voce pe care femeia de serviciu nu o mai auzise niciodată în cabinetul domnului Munteanu, dar și în general în încăperile SIS-ului, era o voce atât de neplăcută, că pe doamna Galina o trecură fiorii și i se zburli părul în cap.

Vocea aia străină, poruncitoare, batjocoritoare, tăioasă, din ce în ce mai bubuitoare o băgă în boale. Doamna Galina își ciuli urechile ca să deslușească măcar vreun cuvânt ceva, dar nu reuși să distingă nimic. De parcă toate cuvintele alea s-ar fi contopit în unul singur sau ar fi fost deformate dinadins.

Nu auzea însă și vocea domnului Munteanu. Ba da, o dată, o singură dată a auzit-o, atunci când s-a auzit afară și sirena unei ambulanțe. Domnul Munteanu avea o voce stinsă, pierită, ștearsă, apoi iar se auzi vocea străinului ăla, vocea aia poruncitoare, metalică, stridentă, asurzitoare, de la care doamnei Galina i se făcu rău și ca să nu leșine în mijlocul coridorului, preferă să se apuce iar de spălat podeaua. Se apropie de ea un domn în uniformă și o întrebă:

-Ați terminat déjà de făcut curat?

-Mai am un pic.

-Dar nu mai e nevoie.

-Cum așa?

-Sunteți concediată. Începând de mâine, va trebui să vă căutați în altă parte de lucru, i-a mai spus el și i-a luat doamnei Galina mopul și căldarea din mâini, iar pe ea a împins-o bland spre ieșire.

Doamna Galina a ieșit pe ușa din spate, fiind ferm convinsă că domnul care a măturat-o din SIS avea aceeași voce cu cel care strigase la domnul Munteanu în toată dimineața asta. Era sigură de asta. Un singur lucru însă nu-l știa: ce-i strigase domnului Ruslan. Abia când a ajuns acasă a aflat: îi ceruse și lui să-și dea demisia.

NOTĂ AUTOR: Parantezele deschise de mine au un caracter de ficțiune și trebuie abordate ca atare