În Moldova nimeni nu e hoţ până nu e prins cu sacii în căruţă. Dacă sacii au fost deja descărcaţi, chiar dacă nu poţi explica provenienţa lor – nu eşti hoţ. Noi ne conducem după nişte proverbe sovietice ale hoţilor din fabrici şi uzine: ne poiman, ne vor! Nu există nici onoare. Când aţi auzit ultima oară că şi-a dat cineva demisia de onoare dintr-o funcţie? Niciodată! Pentru că onoarea nu e ceva palpabil – s-o pui în buzunar, s-o rupi în două, s-o împarţi cu alţii. Nici măcar la CV nu se bagă, deci politicienii şi funcţionarii noştri n-au nevoie de onoare. Şi dacă nu trebu’ – nu e.

Pentru tragedia de la cantina La Soacra – nimeni nu a plătit în afară de administratori, nimeni nu şi-a dat demisia. Neregulile, dar şi tragediile, continuă în Moldova săptămânal, dar scaunele birocraţilor nici măcar nu se clatină, de parcă ar fi monumente.

Aceeaşi situaţie stupidă e şi acum, după scandalul licitaţiilor trucate a firmelor care asigurau alimentaţia în grădiniţe. CNA-ul i-a arestat pe cei direct vizaţi, iar restul n-au de gând să plece, chiar dacă primarul Chirtoacă a cerut suspendarea celor implicaţi din direcţiile de învăţământ din capitală. Şefa Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, a declarat imediat după asta că nu-şi dă demisia, că „îşi asumă responsabilitatea, dar că e nevinovată”. Asta-i cam ca în Briliantovaia ruka: „Nevinovataia ia!” Păi sunt două variante: dacă dumneaei nu ştia ce se întâmplă – înseamnă că e incompetentă pentru acest post şi trebuie să plece; dacă ştia – e vinovată şi trebuie să plece. Varianta cu „îmi asum responsabilitatea, dar nu-s vinovată” pur şi simplu nu există. Doar nu-i monument din granit să nu poată fi urnită din funcţie. La fel în cazul tuturor angajaţilor care au participat tacit şi pasiv la trucarea licitaţiilor şi otrăvirea copiilor. E foarte important să cadă capetele, de la care s-a împuţit peştele-sistem.   

Inclusiv Dorin Chirtoacă trebuie să înţeleagă că atâta timp cât are în subordine oameni care „îşi asumă responsabilitatea, dar sunt nevinovaţi”, socialiştii o să-i joace pe birou la fiecare şedinţă a primăriei şi o să câştige capital politic. Nu ne trebuie nici o luptă aprigă, în schimb funcţionarii care au călcat o dată pe bec trebuie să plece, nu să stea să aştepte CNA-ul.