În Moldova încă se mimează democrația, chiar dacă într-un mod caraghios și scârbos. Binomul Plahotniuc-Dodon, deși în aparență părea o absurditate, devine tot mai articulat când e vorba de mișcări care nu le convin pediștilor și peseremiștilor. E clar că întărirea curentului unionist îi irită pe socialiști, iar PD-ul e ca o pădure plină cu uscăciuni: foști comuniști, peledemiști, toți cărora le place să rămână la putere, acesta fiind idealul lor, în rest îi cam doare în cot.

Cum era de așteptat, atât guvernarea, cât și președinția socialistă încearcă să pună bețe în roate atât Marșului Centenar, cât și Marii Adunări Centenare. Totul e atât de primitiv și de brutal că deja se miră presa internațională. Unde e acum Pavel Filip, care reacționa la cele mai mici abateri ale poliției de frontieră? Filip tace, deși poliția de frontieră moldovenească a împiedicat circulația liberă a participanților la marș, mai mult, șeful PF a avut un comportament neadecvat pentru înaltul său post. Nu-s reacții, înseamnă că îi convine conducerii PD-ului, e armonie cu PSRM-ul.

Poliția de Frontieră moldovenească a acționat ca o gașcă de gopnici sau de slugi care ascultă orbește poruncile. Marșul Centenar e compus nu doar din cetățeni români, ci și moldoveni. Situația a fost absurdă, au fost opriți cu toții ca nu cumva să ajungă în Moldova sau la Chișinău de Ziua Independenței și să le strice stăpânilor „șașlâcioacele" și băutele.

PD-ul și-a îndeplinit o parte din sarcini, acum e rândul PSRM-ului, care vrea proteste anume în PMAN, anume pe 1 septembrie, când va avea loc Marea Adunare Centenară. Tot atunci sunt reactivate câteva fantome: Asociația Obștească „Credință Patriei" pentru o manifestare național-patriotică și deja cunoscutul-necunoscut Aurel Bucureanu, deranjat de mărirea prețurilor la carburanți. Bucureanu era unul dintre cei mai activi atacatori ai Parlamentului (deși locuia în regiunea separatistă), atunci când Năstase, Dodon și Usatâi umblau la braț, înainte de investirea Guvernului.

Între timp participanților la Marșul Centenar li s-a refuzat cazarea în Strășeni, chiar dacă existase o înțelegere din timp. Unioniștii spun că e mâna guvernării și probabil că ăsta e adevărul.

De ce apar atâtea piedici pentru unioniști, atât din partea guvernării și a președinției, cât și a simpatizanților lui Năstase? Devine tot mai clar: mișcarea unionistă e în creștere, ceea ce nu convine absolut deloc puterii anemice, nici opoziției amorțite.

Totuși sunt sigur că duminică, de la 12, în PMAN, vom fi mulți. Noi, unioniștii. Iar peseremiștii și „carburanții ieftini" vor fi ca „shoricii" – vor încasa plata, își vor lua cârnațul și vodca și vor merge înapoi la autobuze. Place sau nu, mișcarea unionistă din Moldova e singura care nu s-a compromis, singura în stare să adune oameni în număr foarte mare. Dacă unioniștii ar vota un singur partid, acum nu am mai face proteste, ci am sărbători.