Dacă până mai ieri exista vreun dubiu, acesta s-a spulberat în ziua de joi. Maia Sandu și Andrei Năstase nu au simț național.

Absențe simptomatice 

PAS și PPDA nu au consemnat în niciun fel la 23 august împlinirea a 79 de ani de la semnarea Pactului  Molotov-Ribbentrop. Ele au neglijat ostentativ evenimentul, refuzând să se alăture acțiunii PUN care a comemorat cârdășia dintre Hitler și Stalin printr-un flashmob.

În fața Reprezentanței Diplomatice a  Germaniei la Chișinău s-au prezentat doar unioniștii. Ei au cerut statului german să sprijine înlăturarea hotarului de la Prut așa cum și noi am susținut demolarea zidului Berlinului. În fața Ambasadei Rusiei unioniștii au condamnat Moscova pentru perpetuarea consecințelor Pactului Molotov-Ribbentrop. 

 Ziua de 23 august 1939 este de neuitat, fiind scrisă cu sânge pe răbojul anilor. Așa-zisul tratat de neagresiune, încheiat între Rusia bolșevică și Germania nazistă, a provocat cel de-al Doilea Război Mondial, a sfârtecat România și s-a soldat cu anexarea sovietică a Basarabiei. Efectele lui nefaste se resimt cu putere și astăzi. 

Ignorarea acestei date istorice de către două cele mai mari partide ale opoziției pro-europene  din Republica Moldova este o gafă monumentală. Absențele Maiei Sandu și ale lui Andrei Năstase sunt   simptomatice, arătând de fapt ce reprezintă în realitate, nu în vorbe, PAS și PPDA.

„Am invitat și celelalte partide, declara după încheierea acțiunii președintele PUN, Anatol Șalaru. Cu părere de rău, constată el, unii consideră că e mai bine să protesteze la Ambasada României, în loc să protesteze la cea a Rusiei”.

Calcă în străchini

Când e să te ia dracul, te ia şi din uşa bisericii. Partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase se dau de gol chiar în momentul când le este lumea mai dragă. Calcă în străchini pe mică pe ceas.  

În toiul pregătirii pentru manifestația din 26 august, acestora, de exemplu, le-a venit nefericita idee de a protesta în fața Ambasadei  României la Chișinău, simpatizanții PPDA scandând „Jandarmeria apără hoția”. I-am urmărit stupefiat. În aceste clipe nu era nicio deosebire între opoziția pro-europeană și cea filorusă care adesea împroașcă cu noroi în România.  

Cu toate că și-au propus să condamne Guvernul PSD, până la urmă s-a creat impresia că opoziția anti - Plahotniuc apostrofează statul român și instituțiile sale fundamentale. Astfel, declarata opoziție pro-europeană a deschis cutia Pandorei a propagandei sovietice care timp de șapte decenii l-a diabolizat pe jandarmul român, transformându-l în întruchiparea răului pe pământ. 

În RSS Moldovenească au existat câteva categorii de proscriși. Pe locul întâi erau „contrarevoluționarii burghezi”, pe al doilea se situa „jandarmul român” și pe al treilea „chiaburii”.  Descendenții lor nu aveau nicio șansă să se afirme în societatea sovietică, fiindu-le rezervat locul de eterni luzări.

Aceste prejudecăți și resentimente inoculate de propaganda bolșevică nu au fost depășite încă. Nu întâmplător vicepreședintele PPDA, Stanislav Pavlovschi, persifla malițios pe o rețea socială: „cine a spus că jandarmul român s-a schimbat?”.

Cazul Kozlovska

Și ca tacâmul să fie complet, în luna august a izbucnit scandalul Ludmila Kozlovska. S-a aflat că PAS și PPDA s-au plimbat prin Europa pe cheltuiala unei făcături a spionajului rus numite Open Dialog, finanțate de oligarhul fugar kazah Muhtar Abliazov. Acesta din urmă nu ascunde că finanțează diverse proiecte în fostele republici sovietice menite să destabilizeze situația internă și să conducă la răsturnări violente a puterii politice. 

Șefa oficială a Open Dialog, Ludmila Kozlovska, s-a dovedit a fi un agent de influență al Moscovei care, deghizată în luptător pentru drepturile omului, pledează cauza unor scule ale Kremlinului, printre acestea numărându-se interlopii Veaceslav Platon și Renato Usatîi. Deunăzi, favorita oligarhului penal  Abliazov, pentru legăturile ei cu serviciile de spionaj ale Rusiei, a fost expulzată din UE. 

Ca unul care stă cu ochii de mult timp pe jocurile politice de la Chișinău, spun cu mâna pe inimă: nu i-am văzut niciodată pe Maia Sandu și Andrei Năstase mai descumpăniți și mai opăriți ca acum. PAS, de exemplu, printr-o reacție leșinată, a încercat disperat să se distanțeze de Kozlovska, acuzând actuala putere că ar inventa dușmani. Jalnic și sclifosit.

Guvernării de la Chișinău multe i se pot imputa, numai nu asta. Orice s-ar spune, nu Plahotniuc a demascat legăturile Open Dialog cu FSB și nu el a expulzat-o pe Ludmila Kozlovska din UE. Se pare că PAS și PPDA încă nu au înțeles în ce mocirlă s-au băgat. 

Toate acestea, și protestul deșănțat în fața Ambasadei României, și relația descalificantă cu Ludmila Kozlovska, arată că cele două partide au pierdut contactul cu realitatea. Li s-a atrofiat discernământul şi acel simţ diafan căruia îi spunem simţul ridicolului.

Râde hârb de oala spartă

Acum a sosit vremea să tragem linie. Pro-europenilor din PAS și PPDA  le repugnă orice alianță cu unioniștii, cu PUN, cu PL, cu PNL, cu PLR, dar nu le este greață să se tragă în poză  cu Kozlovska, să stea la aceeași masă la reuniunile Open Dialog cu înrăiții putiniști Tulbure, Petcov și alții.

Ofertele de solidarizare lansate în repetate rânduri de Anatol Șalaru, Dorin Chirtoacă, Valeriu Munteanu au fost respinse cu snobism și emfază de liderii PAS și PPDA. Maia Sandu a ajuns până-n într-acolo încât să-i recomande cu dispreț aristocratic lui Mihai Ghimpu să se spele mai întâi de păcatele colaborării cu fostele guvernări compromise și numai după asta să i se alăture ei, uitând că ea însăși fusese temeinic înregimentată în Guvernul Filat.  

Vă dați seama ce se întâmplă? Culmea inconștienței. Râde hârb de oala spartă. Dacă președinta PAS se uită în oglindă și o vede acolo pe Alba ca Zăpada, această oglindă este strâmbă. 

Imaginea de sine este bazată de cele mai multe ori pe iluzii. Alierea Maiei Sandu cu penalii Victor și Viorel Țopa prin interfața numită Andrei Năstase este chiar mai compromițătoare decât colaborarea anterioară cu Vlad Filat și Vlad Plahotniuc, pentru  că nu poate fi justificată ca altădată prin rațiuni de stat sau imperative instituționale. Acest concubinaj al PAS-ului cu PPDA este din două una: ori ipocrizie, ori prostie. 

Oricum, Maia Sandu și Andrei Năstase într-un anumit punct și-au atins scopul. Au dezbinat opoziția, dând cu piciorul în unioniști.

În aceste împrejurări, PUN, PL, PNL, PLR și ceilalți trebuie să înceteze să le cerșească liderilor PAS și PPDA dreptul de a protesta, de a ajunge la microfonul lui Alexandr Slusari sau Stanislav Pavlovschi. Ei nu mai au nimic în comun. PAS și PPDA s-au deconspirat ca entități revanșarde și vindicative care nu urmăresc nimic altceva decât o reglare de conturi cu actuala putere, o înlocuire a unei clici oligarhice cu alta. 

Priceperea, nu numărul

Astfel, nu putem vorbi nici în teorie măcar de o singură opoziție pro-europeană la Chișinău. Maia Sandu și Andrei Năstase au făcut totul ca la ora actuală se fie nu una, ci cel puțin două forțe ireconciliabile care se opun guvernării. Una stricată și alta autentică.

Pe de o parte, o grupare formată din două partide (PAS și PPDA), antiunionistă, oligarhică și etatistă, care nu vrea nimic altceva decât răsturnarea piramidei, ca Plahotniuc să ajungă jos, iar Țopa, Platon și Renato Usatîi sus. Nu în zădar, acesta din urmă și-a îndemnat susținătorii să se alăture protestului de la 26 august. Pe de altă parte, un curent unionist de gândire și de acțiune care, din păcate, nu este coagulat din punct de vedere politic. 

Datoria tuturor partidelor românești autentice (PUN, PL, PNL, PLR etc.) este să găsească o soluție pentru mobilizarea exemplară a  adepților unirii cu România care constituie la ora actuală cel puțin o treime din populația Republica Moldova. Deși deocamdată nu-i majoritar, electoratul unionist este format din cei mai școliți și conștienți cetățeni ai celui de-al doilea stat românesc.

Or în democrație contează, înainte de toate, inteligența, inițiativa și îndemânarea, nu numărul de alegători. Dacă se identifică resurse pentru solidarizarea electoratului instruit, luminat, capabil de acțiune civică și politică, nimeni nu-i va putea sta în cale.