Întâlnirea dintre Merkel și Putin în reședința cancelarului german de la Meseberg ar putea deveni o rușine pentru întreaga politică europeană. Logica evenimentelor ne vorbesc despre asta.

Și rpoblema nu este în faptul că Putin va da o raită pe la nunta ministrului austriac de Externe Karin Kneissl. Până la urmă, fiecare este liber să cheme pe cine vrea la nunta sa. Clasa politică austriacă poate fi numită o comunitate putinistă. Funcționarea căreia este încurajată de unul dintre cele mai puternice hub-uri din Baumgarten, influența căruia va crește odată cu lansarea Nord-Stream 2.

Putin și Merkel vor să discute în această sâmbătă despre soarta acestui controversat gazoduct, dar și despre Siria și Ucraina. Și sunt motive să credem că liderul de la Kremlin îi va face cancelarului german o ofertă care va fi greu de refuzat. Trebuie de menționat că cancelaria germană nu prea mai are spații de manevră după o perioadă complicată în care s-a creat coaliția de guvernare, dar și din cauza poziției agresive a lui Donald Trump.

Presupun că Putin va propune la schimb viața deținutului politic ucrainean Oleg Sențov contra finalizării Nord Stream 2, contrar poziției Danemarcei. Dacă Rusia propune țărilor europene un instrument pentru stimularea creșterii economice, atunci viața unui om poate costa foarte puțin. Și aceasta nu e cârdășia la Munchen sau pactul Ribbentrop-Molotov așa cum înclină unii să spună.

Vă amintesc cine este Oleg Sențov. Acesta este un locuitor al Crimeii, regizor de film, care a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru un motiv inventat, definit în actul de condamnare ca terorism. La 16 mai Oleg Sențov a anunțat greva foamei, cu cererea de a fi eliberați toți deținuții politici ucraineni din închisorile rusești, care acum sunt în număr de peste 70 de persoane. Sențov a încercat să folosească această grevă a foamei pentru ca în perioada CM 2018 să atragă atenția asupra acestei probleme, însă autoritățile ruse au depus un efort financiar foarte mare pentru a neutraliza informativ acest gest, iar oficialii europeni, inclusiv Emanuel Macron, nu au pus această problemă în timpul vizitelor lor în Rusia la meciurile de la Mondial. Autoritățile ruse nu au permis nici ombudsmanului ucrainean Ludmila Denisova, și nici preotului, să-l viziteze pe Sențov, iar informații despre starea lui reală este foarte puțină. Cererea de grațiere venite din partea mamei lui Sențov a fost respinsă de Kremlin: acolo se cere ca el, personal, să depună o asemenea petiție. Verișoara regizorului, Natalia Kaplan, susține că el nu se va adresa lui Putin și nici nu va renunța la greva foamei.

În cadrul ultimei discuții telefonice dintre Putin și Macron, liderul de la Kremlin i-a promis că îl va informa despre starea de sănătate a lui Sențov. Lucrurile au luat o întorsătură stranie după ce în spațiul public a apărut o informație falsă despre o presupusă eliberare a regizorului. Dar Oleg se află în continuare într-o închisoare de după Cercul Polar.

Putin îl folosește pe Sențov ca pe un ostatic care ar putea să-l ajute să revină în politica mondială ca un jucător de forță. Orice înțelegere cu Putin îi va da Kremlinului impresia propriei importanțe, care va fi transmisă de SPUTNIK, RT și de alte mijloace de informare în masă simpatizante Rusiei. Sper că Angela Merkel înțelege asta.

Evghenii MAGDA, director al Institutului de Politică Mondială, special pentru DESCHIDE.MD