Am scris vara asta despre cum am văzut femei de la o grădiniţă (educatoare, femei de serviciu, bucătărese – ce or fi fost), aruncând mâncarea direct cu oala în containerele de gunoi, undeva prin Buiucani. Mă indignam: pe de o parte există containere de sortat gunoiul, dar nu există civilizaţie pentru asta, dacă oamenii aruncă borșul să se împuţească în containere. Pe de altă parte, ştiam că la orice instituţii din Moldova nu se prea aruncă din cantină: ce rămâne se duce acasă sau se dă la altă masă, deci vă daţi seama în ce stare era mâncarea dacă era aruncată la gunoi? Probabil fermenta sau era plină de viermi. Într-adevăr, acum, că s-a făcut mai frig, n-am mai văzut doamnele ducând oalele de mâncare la gunoi: se strică mai greu…

Ieri CNA-ul a reţinut 18 persoane bănuite că ar fi participat la aranjarea unor licitaţii legate de alimentaţia din şcoli şi grădiniţe. Deja ne-am obişnuit cu corupţia de la noi şi că încetul-cu încetul şi CNA-ul îşi face treaba. Dar au urmat stenogramele interceptărilor, care ne-au arătat cum corupţia îmbolnăveşte şi ucide. Firmele care au câştigat licitaţia aprovizionau grădiniţele şi şcolile cu produse stricate: peşte cu paraziţi, pui împuţit, cartofi otrăviţi, macaroane cleioase, mere „ucise”, ulei puturos etc.

Stenogramele ne arată un cinism bolnav, ucigător. Câştigătorii licitaţilor n-ar mânca ceea ce le duc copiilor:

„G – Da.
I- Ghena eu am luat cartofii, da ei într-adevăr îs curăţiţi ble*di.
G- Ei, ap dacă eu? Tu ai ştiut de asta?
I- Eu, eu nici eu nu m-am uitat ăi. Eu m-am uitat că-s curaţi, da ei îs curăţiţi gata. Da Evghenia Ivanovna zice că: „Nu, nu, nu. Adu-mi mai mărunţei". Da cu aiştia ce să fac eu bl*adi?
G- Dă-le cuiva. Şi bl*a?
I- Şi? Cu 3 lei a să le dău b*ea ori şi?
G- Da şi să fac, şi să fac? Dacă nu, aruncă-le hai, mănîncă-le tu dar.
I- Eiiii!
G- Oi bl*a!
I- Nah*i îmi trebuie? Să mă otrăjesc?! Bun, hai Ghena.
G- Hai!”

Cei care duc alimentele la grădiniţe par dintr-un film mai aproape de interlopii, de care copiii ar trebui ţinuţi departe:

„G- Treşi în pu*ă să iei b*ea cartofele şelia, Evghenia Ivanovna m-o zai*it!!! Că o zis că „зачем ты взял чищеные и б*ля они оброботавыний"? Chi*da mamii ei nu ştiu şi acolo b*ea mă fu*e na!
I- Da în pu*a mea!!! Tu ai spus să-i iau pe iştia ble*di! Da le-or crăpa!!!
G- Da dapă ştii de asta? Eu şi ştiem că-s spălate nu-s spălate? În chi*da mamii lor na? Te-ai uitat şi tu la dînsele dar?
I- Da, da şi? Îs urîte cartoafele Ghena?
G- Îs spălate cu sulfat nu ştiu ce acolo? Şi ea se teme de amu să le pui în mîncare.
I- Eiiii! Frea*ă capul cu sulfat bl*adi! Bun, hai Ghena”.

Tot auzim texte cu „copiii, viitorul nostru”. Fiecare părinte face sacrificii să-i ducă la grădinuţă, să le dea ce e mai bun. Sunt fragili, nu te poţi juca cu sănătatea lor şi în nici un caz nu le dai peşte stricat şi pui cu viermi. Părinţii rămân flămânzi, pleacă în străinătate, doar ei să fie sătuli şi sănătoşi. Dar uite cum corupţia îi îmbolnăveşte şi-i omoară cu alimente stricate şi otrăvite. Cu cât depindem mai mult de astfel de indivizi corupţi, cu atât doza noastră zilnică de otravă creşte. Aşa-i, Ghena? Dacă pe vremuri educatoarele şi mamele ne spuneau: „papă şi o să creşti mare”, acum, în aceste circumstanţe, ar putea spune: „papă şi o să crapi, puişor”.