Ilan Şor, ex-directorul Băncii de Economii, cel care a dirijat jaful secolului la Banca de Economii, deşi e în arest la domiciliu, s-a apucat de „stroika” partidului său. Şi cum moldovenii n-au nici o problemă în a vota toţi penalii şi corupţii, gândindu-se că numele lui este foarte cunoscut la noi, după falimentarea băncii şi în general a ţării, s-a gândit să schimbe denumirea partidului. Din Ravnopravie, cum l-a cumpărat de la Valerii Klimenko, în – aţi ghicit – partidul Şor.

Modelul schimbării numelui nu e nou la noi. Dmitri Ciubaşenco a candidat la prezidenţiale având în locul siglei partidului scris Renato Usatâi. A luat 6%, deşi lumea nu-l cunoştea. Eu zic că a luat foarte mult. Şi, în cea mai mare parte, i se datorează numelui lui Usatâi, dat în căutare internaţională acum. „Lipiciul” moldovenilor spre numele bănuite de infracţiuni este incredibil şi inimaginabil. Cu cât apare o persoană în mai multe scandaluri, cu atât reclama e mai mare în Moldova. Ai furat, eşti infractor? Super, intră în politică, fă-ţi partid, lumea te ştie, te iubeşte!

Vlad Plahotniuc, după o aprigă campanie anti-Plahotniuc, cu proteste, investigaţii şi reportaje, a schimbat denumirea fundaţiei pe care o conduce din Edelweiss în Fundaţia lui Vlad Plahotniuc Edelweiss. Totul merge ca pe roate.

Dacă ar mai fi fost viu Valeriu Rotari, faimosul hoţ în lege din Moldova, cunoscut cu numele de Zelionâi, împuşcat în 2000, ar fi putut să-şi facă un partid mai credibil decât actualii politicieni. Moldovenilor, cum spuneam, tare le mai plac infractorii. Măcar ăia vechi, hoţii în lege, aveau o etică. Ăştia noi nu mai au nimic.

Şor promite salarii mari „angajaţilor” în partid, după ce vor trece o „selecţie destul de minuţioasă”. Iar alegătorii vor fi amăgiţi cu magazine sociale. Ca pentru cretini: sărăceşti ţara, apoi pentru a avea succes maxim, le vinzi pâinea mai ieftin, că ai de unde. Succesul e garantat la moldoveni.

În acest ritm, n-ar fi rău dacă Vlad Filat ar fi reales ca lider PLDM. Şi ce dacă e la puşcărie? Şi Şor e în arest la domiciliu. Măcar lucrurile să fie pe faţă în Moldova: să se transforme Parlamentul într-o închisoare de lux a conducătorilor. Sau, ar mai fi o variantă: sediul Parlamentului să fie Penitenciarul Nr. 13.