Înțeleg angoasele opoziției extraparlamentare legate de sistemul electoral mixt. Asupra viitoarelor alegeri parlamentare planează însă un pericol și mai mare care ar urma să pună în garda și pe guvernanți, și pe adversarii lor.

Rusia s-a implicat în alegerile noastre

Deunăzi, Paul Ryan, președintele Camerei Reprezentanților, a declarat că Moscova s-a amestecat nu doar în procesul electoral din SUA. Potrivit lui, rușii au intervenit și în alegerile din alte țări, iar printre acestea se numără și Republica Moldova. 

„Să spunem adevărul: Rusia s-a implicat în alegerile noastre. Și nu doar în ale noastre, o face în toată lumea. A făcut-o în Franța, în Moldova, în statele baltice. Rusia încearcă să submineze democrația, să o transforme în una nelegitimă”, a punctat Paul Ryan.

De altfel, președintele Camerei Reprezentanților nu pentru prima oară atrage atenția asupra implicării Rusiei în alegerile din Republica Moldova. În cadrul întrevederii recente de la Washington cu Andrian Candu, el a avertizat că Moscova urmărește deturnarea scrutinului legislativ de la finele anului curent. 

Este la mintea oricui că unul dintre cei mai puternici decidenți americani nu spune povești. Paul Ryan formulează niște acuzații concrete la adresa Rusiei. Un atare demers este posibil doar în baza unor probe indubitabile. 

Pe de altă parte, ceea ce afirmă Ryan nu-i decât un secret al lui Polichinelle. Implicarea Rusiei în alegerile din SUA e un lucru arhicunoscut și face obiectul unei anchete oficiale. Kremlinul este inculpat pentru intervenția ilegală și în afacerile interne ale altor state occidentale. 

Dodon a devenit președinte cu ajutorul Kremlinului

O noutate constituie  afirmația sa că Rusia a intervenit în procesul electoral din Republica Moldova. Nu pentru că noi aici, la Chișinău, nu am fi bănuit acest lucru. Kremlinul este suspectat de ani buni de amestec direct, brutal  și agresiv în viața politică din Republica Moldova. 

Mass-media în repetate rânduri  a adus dovezi de implicare a Rusiei în campaniile electorale de la noi. Subsemnatul, bunăoară, a scris acum doi ani că Igor Dodon a câștigat alegerile prezidențiale doar în urma ingerințelor Rusiei.

Altceva e că, spre deosebire de țările baltice, de Franța, Germania sau SUA, în Republica Moldova societatea civilă nu a avut nicio reacție mai de Doamne ajută în urma acestor dezvăluiri. Nici politicienii pro-europeni nu s-au arătat îngrijorați. Ca să nu mai vorbesc de justiția noastră care doarme în ghete și astăzi. 

Dacă Ryan vorbește despre implicarea Rusiei în alegerile din Republica Moldova, înseamnă că SUA dispun de informații concludente care dovedesc acest fapt. Este limpede că Washingtonul a atenționat Chișinăul asupra pericolului care îl paște. 

Cauza europeană a fost furată de Moscova

Și dacă așa stau lucrurile, de ce Parlamentul nu mișcă un deget? De ce nu s-au sesizat procurorii? De ce nu a fost declanșată și la Chișinău, ca la Washington, o anchetă oficială pe marginea imixtiunilor ruse în procesul electoral? De ce nimeni nu se arată impacientat de o posibilă trântire rusească a scrutinului legislativ de la finele anului?

Degeaba opoziția cere revenirea la sistemul electoral proporțional dacă uneltirile Rusiei nu vor fi dejucate. De-a lungul anilor, partidele de dreapta au pierdut mai multe alegeri în mare parte în urma ingerințelor ruse. Cauza europeană a fost mereu furată de Moscova. 

În alegerile prezidențiale din1996, de exemplu, balanța s-a înclinat brusc în favoarea lui Lucinschi și în dauna lui Snegur după ce pentru câteva minute la CEC computerele au ieșit din funcție în urma unui scurtcircuit suspect. Accidente stranii s-au înregistrat și în scrutinele ulterioare. 

Aș vrea să fiu bineînțeles. Nu afirm că stânga pro-rusă a câștigat alegerile în Republica Moldova numai în urma amestecului Moscovei. Nu spun că factorii interni nu contează. Nu subestimez rolul nociv al mafiei care a acaparat multe din pârghiile politice ale statului. 

Nu încape îndoială însă că serviciile secrete ruse se simt la Chișinău în largul lor. Își fac de cap în voie. Fără implicarea lor alta era astăzi situația Republicii Moldova. Democrația noastră este serios compromisă de imixtiunile Kremlinului în procesele politice. 

Nu este vorba doar de măsluirea rezultatelor unui scrutin. Dezinformarea publicului și, ceea ce este mai grav, intoxicarea clasei politice, adesea privează de orice șansă democrația autohtonă. 

Toate aceste lucruri sunt arhicunoscute. Nimeni însă până acum nu a luat măsuri concrete pentru a apăra statul de acest tip de război hibrid pe care îl poartă Kremlinul împotriva noastră. 

A trebuit să fie atacat Occidentul ca agresivitatea Rusiei să sensibilizeze toată lumea. Țările occidentale sunt alertate și își iau măsuri de precauție. Asta deoarece își dau foarte bine seama că, în condițiile în care sunt agresate SUA, Regatul Unit, Franța sau Spania, statele mai mici, cum ar fi Olanda, Belgia, Austria sau Islanda sunt și mai vulnerabile. 

De securizarea proceselor electorale și a sistemelor informaționale sunt preocupate mai cu seamă  țările din fostul bloc sovietic. România, Polonia Cehia, Croația încearcă să se pună la adăpost de ingerințele Rusiei. 

Și numai în Republica Moldova lumea e preocupată de orice, numai nu de pericolul rusesc. Or tocmai asta își dorește Moscova, care întotdeauna a scos castanele din foc cu mâinile altora. Agită spiritele, distrage atenția de la riscurile reale, învrăjbește tabără proeuropeană pentru a pescui în voie în apele tulburi. 

De implicarea Rusiei în procesul electoral trebuie să se teamă în egală măsură și puterea, și opoziția de la Chișinău. Putin își propune, după cum a avertizat Paul Ryan, se delegitimeze sufragiul universal și pluralismul politic. Iată de ce, dacă nu vor fi înlăturate suspiciunile asupra amestecului rusesc,  rezultatul viitorului scrutin, oricare ar fi acesta, va fi lipsit de credibilitate și se va întoarce ca un bumerang împotriva guvernanților. 

Numai că și opoziția luptă în van pentru schimbare dacă n-are siguranța că implicarea Kremlinului în alegeri va fi anihilată. Indiferent de prestația ei în viitoarea campanie electorală, aceasta nu va avea sorți de izbândă în condițiile în care amestecul Moscovei nu va fi dat peste cap. 

Rusia nu este aliatul nostru

Rusia nu este aliatul nostru, spunea Paul Ryan, întrucât aceasta „rămâne ostilă celor mai fundamentale valori şi idealuri ale noastre”, atacurile ei „josnice” asupra democrației urmând a fi curmate cu promptitudine. Iată de ce, a subliniat el, SUA sunt dispuse să impună noi sancțiuni, să ia alte măsuri pentru a descuraja agresivitatea Kremlinului. 

Ce-i de făcut la Chișinău în această situație? Trei lucruri sunt indispensabile.

Mai întâi, urmează să ne descotorosim de condiția umilitoare de stat tampon, să ne punem la adăpostul NATO și să renunțăm la statutul desuet de neutralitate care este nu numai inutil, ci și contraproductiv. Mai apoi, este necesar să ne raliem la politicile de securitate occidentale pe diverse planuri pentru a contracara imixtiunile Kremlinului în afacerile noastre interne. În fine, dar nu și în ultimul rând, trebuie să întărim statul de drept, să asigurăm o separație efectivă a puterilor, să emancipăm justiția. 

Fără toate acestea, orice efort este zădarnic. Imitația democrației și europenismului nu-i decât o autoamăgire cumplită. Bălăcindu-ne la nesfârșit între Vest și Est, ne condamnăm pe noi înșine să fim striviți până la urmă între ciocan și nicovală.