E clar pentru toată lumea că atât sportul, cât și arta nu trebuie să se amestece cu politica. De ce? Păi și asta e clar, politica e dizgrațioasă, e puturoasă. Totuși uneori (și adesea) ne bucurăm atunci când sportivii, dar și artiștii iau atitudine. Însă lucrurile trebuie nuanțate.

Organizarea Campionatului Mondial de Fotbal de către FIFA în Rusia a fost o hotărâre proastă, pentru că a fost o decizie politică, nu apolitică, cum s-a vrut. Campionatul are loc într-o perioadă în care Rusia este sancționată de Occident din cauza ocupării Crimeii. Era clar dinainte că atât Putin, cât și propagandiștii săi de la Kremlin se vor folosi de fotbal în scopuri politice. Dar, după cum bine știm, FIFA nu e cea mai curățică organizație, fiind implicată în multe scandaluri legate de corupție. 

La Campionatului Mondial de Fotbal pentru prima oară un președinte al țării organizatoare a ținut o cuvântare la deschidere. Fotografiile cu Putin, Medvedev și reprezentanții FIFA sunt grăitoare.

Dar nu se termină totul aici. Selecționata Rusiei a jucat mai bine ca niciodată, parcă prea bine față de rezultatele anterioare, ceea ce i-a făcut pe mulți să se îndoiască de metodele prin care a reușit să ajungă atât de sus. În presă au apărut poze cu jucătorii ruși trăgând ceva pe nas, și cu Dziuba cu vena injectată.

În fine, parcă e prea mult când te bazezi doar pe „noroc”. Pe de altă parte, atât Germania, cât şi Polonia, două selecţionate extraordinare, dar cu care ruşii au altfel de „meciuri” au plecat rapid de la acest campionat. Oare ei au aplicat o altfel de „sancţiune” Rusiei sau Rusia chiar a reuşit să-i zdrobească prin alte metode? Probabil că nu vom şti asta niciodată. 

La acelaşi Campionat Mondial au fost sancţionaţi până acum doi jucători de-ai Elveţiei născuţi în Kosovo, care în meciul cu Serbia au imitat cu palmele vulturul albanez de pe stemă.

Xhaka şi Shaqiri au scăpat însă relativ ieftin, cu câte-o amendă de 10 000 de euro. După ce Rusia a fost eliminată, croatul Domogoj Vida a dedicat victoria Ucrainei, ceea ce i-a înfuriat pe parlamentarii ruşi. Din fericire jucătorul a scăpat doar cu un avertisment.

La acest Campionat Mondial doar Moldova l-a deranjat pe Putin, pentru că la Adunarea Generală ONU din 22 iunie s-a votat ca armata rusă să-şi retragă trupele din Transnistria. 

Totuşi Vladimir Vladimirovici nu s-a lăsat intimidat, printr-o decizie stalinistă, preşedintele Rusiei a numit un regiment de artilerie „Transilvania”, iar pe altele – „Lvov”, „Varşovia” şi „Berlin”.

Nu ştiu cum vi s-a părut vouă acest campionat, mie însă nu mi-a priit, am avut impresia că la fiecare meci îi vedem pe Putin şi pe preşedintele FIFA la braţ, Vladimir Vladimirovici părând şeful.