Am văzut două știri succesive, în această săptămână, care m-au fascinat prin lucrurile comune, reacțiile similare și elementele de substrat cultural și societal care subliniază faptul că mulți din cei vizați nu au părăsit încă epoca imperială sovietică, despre care cu nostalgie însuși Vladimir Putin afirma că prăbușirea sa a fost cea mai mare catastrofă a secolului 21. Și trecerea în revistă a acestei realități ne arată cât de cumplite sunt nevrozele memoriei și somnul rațiunii care, evident, naște monștri, după cum bine ne spunea Francisco Goya.

Putin, Putin uber ales!

Prima știre șocantă, difuzată și de către deschide.md, arată că peste 50% din populația rusă și-ar dori ca Vladimir Putin să rămână șeful statului şi după 2024, când expiră cel de-al doilea mandat consecutiv al său și, totodată, cel de-al patrulea din cariera de până acum a liderului de la Kremlin. Împotrivă ar fi doar 27%, potrivit unui sondaj realizat de "Levada Center", citat de echo.msk.ru. În același timp, a crescut numărul celor care vor schimbări radicale în țară: de la 27 la 57%.

Rușii își doresc, în primul rând, ridicarea nivelului de trai, combaterea corupției, mărirea salariilor, a pensiilor și rezolvarea problemelor sociale. Unde greșesc, evident, este atunci când aleg același lider și așteaptă de la el o altă politică sau alt rezultat. Cam ca atunci când faci un experiment în aceleași condiții, dar aștepți un rezultat diferit(una din definițiile prostiei colective).

Vladimir Putin și-a început cel de-al patrulea mandat la 7 mai. Acesta va fi al doilea mandat de 6 ani. Constituția Federației Ruse prevede că șeful statului nu poate deține mai mult de două mandate consecutive. Nici nu vorbim despre faptul că, printr-un nou mandat la 71 de ani, Vladimir Putin ar ajunge liderul cel mai longeviv din istoria contemporană a statului rus, devansându-l pe Iosif Visarionovici Stalin.

Nostalgii găgăuze. Mama Rusie și fosta Uniune Sovietică

Cea de a doua știre vorbește despre nostalgia după defuncta URSS în Autonomia Găgăuză, care ia forme ce pot interesa deopotrivă psihanaliza şi codul penal. Cazul cel mai recent este harta fostului imperiu sovietic, gravată pe monumentul grănicerilor de la Comrat, în dispreţul realităţilor istorice şi al bunului simţ, după cum arată agențiile de știri.

Găgăuzii nu se pot împăca nici ei cu gândul că Uniunea Sovietică s-a prăbușit și se cer din noi ocupați. Aceștia au extins harta Rusiei – deja o enormitate pe un monument modern -, hartă gravată pe monumentul de la Comrat dedicat grănicerilor, refăcând harta Imperiului Sovietic, sub a cărui ocupație s-a aflat teritoriul Republicii Moldova din care fac parte mai mult de jumătate de secol.

Autoritățile locale din Găgăuzia spun că nu cunosc nimic despre modificarea hărții gravate pe piatră în timp ce Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova, instituție responsabilă de această activitate, a sesizat Procuratura Generală în legătură cu inaugurarea la Comrat a monumentului cu pricina. Mai exact, „lucrările au fost executate cu abatere de la cadrul legal în domeniu” și nu există nici o aprobare a autorității de resort pentru a putea construi monumentul.

Sindromul Stockholm

Cele două știri par desprinse direct din cartea de psihiatrie care tratează pe îndelete sindromul Stockholm. Este vorba despre un proces ciudat, desfășurat la nivelul ființelor umane aflate în captivitate. Că este vorba despre victimă și agresor, despre răpit și răpitor – în acest cadru s-a desfășurat cel mai adesea și a fost studiat sindromul – despre teroriști și răpiții din Irak, despre încarcerat și paznic, în toate aceste cazuri apare, cu o anumită ritmicitate discutabilă, cu procente distincte ce țin nu atât de educație sau putere interioară sau caracter cât de tipul de constrângere și de orizontul profund cultural și spiritual al victimei, apropieri improbabile față de agresor.

Sindromul e studiat extensiv și funcționează la nivel larg, l-am întâlnit și în lagăre de exterminare naziste, și la închisorile comuniste ale dizidenților, și în lagărele de muncă din Siberia, peste tot. Cei cuprinși de sindromul Stockholm îmbracă această forma aberantă de adaptare la situația pe care o traversează, contrar comportamentului majoritar al celor care continue să lupte, să se opună distrugerii personale morale și sufletești, care rezistă pentru eternitate.

Nu întâmplător relatările din temnițele rezistenței comuniste, a dizidenților și personalităților istorice, ne arată că forța internă e dată nu rareori de credință, de credința adevărată și absorbită în profunzimea sufletului victimei, nu de aparența de credință jucată și ritualizată excesiv, care e reflectată de pretinsul conservatorism panslavist velicorus. Din contra, cei expuși mai degrabă la Sindromul Stockholm sunt cei care ajung să coopereze cu asupritorul, ocupantul și agresorul și care nu rareori devin la rândul lor purtători ai celor mai înfiorătoare și teribile torturi la adresa semenilor. Experimentul Pitești, întâmplat în temnițele comuniste din România ocupată de trupele ruse, este cea mai vie expresie a acestei metamorfozări.

Cine-au îndrăgit străinii...

Dacă e să revenim la cele două orizonturi culturale și spirituale în discuție, Rusia lui Putin și susținătorii săi, pe de o parte, și locuitorii Găgăuz Eri, pe de alta, vedem că ambii au aceleași obișnuințe mediatice și culturale, consumă aceleași programe ruse de îndobitocire și spălare pe creiere, de propagandă de cea mai joasă speță, de operațiune psihologică împotriva propriului popor, dusă de propaganda rusă. Nu întâmplător și aspirațiile, și orientările, și opțiunile celor două grupuri sociale au aceeași orientare: Putin, Rusia, Uniunea Vamală, Uniunea Eurasiatică, temerea de România, UE și NATO, chiar dacă profită în mod extins de sprijinul și finanțările actorilor din acest areal, nicidecum de o pretinsă bunăstare produsă de către Moscova și Rusia.

Lecțiile învățate sunt însă extrem de importante pentru Republica Moldova. Pentru că ele relevă, la altă scară, o anumită tendință a propriei populații, iar reacțiile găgăuzilor reflectă o formă mai avansată a aceleiași boli produse de capturarea spațiului public de către purtătorii de mesaje create la Moscova. Iar pierderea luptei pentru recâștigarea spațiului public poate duce la această aberație evidentă azi în abordarea vetustă, paseistă și nostalgică pentru ocupantul de ieri, deși trăiesc într-o realitate de astăzi beneficiind exact de cele aduse de către noua realitate a apropierii de UE și a Acordului de Asociere, de la care tocmai s-au împlinit 4 ani.

Și vor mai beneficia, atât timp cât Chișinăul va opta pentru acest drum consecvent și fără sincope. Ceea ce nu pare foarte lesne de realizat, după experiența anulării alegerilor locale prin hotărârea instanțelor de judecată. Halal înțelegere a ideii de stat de drept și independență a justiției!