Mihnea Blidariu, unul dintre cei doi vocaliști și textieri de la trupa rock îndrăgită și în Moldova, Luna Amară, este un om care a protestat atât de mult, încât statul ar trebui să-i plătească pensie. An de an a stat pe baricade la Roșia Montană, a ocupat hotelul Continental din Cluj, a fost târât de polițiști în București. 

Am vorbit puțin cu el despre bizarul Campionat Mondial de Fotbal, în timpul căruia atât în România, cât și în Moldova, oamenii au ieșit din nou în stradă să protesteze.   

- Mihnea, în Moldova alegerile pentru primăria capitalei sunt invalidate pentru că Andrei Năstase, câștigătorul, a îndemnat lumea să iasă la vot chiar în ziua votului. În România, pentru că sunt arestați politicienii, aceștia schimbă legea. Cum ți se pare mai bine: judecători corupți sau legi proaste?

- Cel mai bine mi se pare: cetățenii liberi împotriva judecătorilor corupți care dau legi proaste. Politica a devenit o metodă de parvenire, consolidare a afacerii, acaparare a puterii; nu mai are nimic de-a face cu cetățeanul pe care doar îl momește cu promisiuni pentru a-i câștiga votul, încrederea. Suntem într-un punct în care singurii care mai pot face o politică veritabilă, care mai pot întoarce noțiunea de politică la sensul ei de bază, sunt cetățenii – în stradă.

- Știu că la ultimele alegeri n-ai votat, nu-ți pare rău acum?

- Nu sunt genul care să facă gesturi politice gratuite pe care mai apoi să le regrete. Nu, nu îmi pare rău, cred în continuare că democrația reprezentativă e un sistem social-politic depășit, în mare parte. Doresc mai multă participare politică din partea cetățeanului, mai multă decizie politică în mâinile lui/ei, mai multă responsabilitate civică pentru comunități, mai multă autonomie economică și politică pentru comunități – toate astea nu se pot realiza dacă fetișizăm votul, îl transformăm în unica soluție și îi punem la colț pe cei care nu sunt așa entuziasmați de el...

- Mi se pare mie sau în ultimii ani ai devenit tot mai pesimist în legătură cu schimbările politice și sociale din România, Moldova?

- Ne-a luat 15 ani să salvăm un sat (Roșia Montană) și, iată, nici acum nu e în siguranță. Cred și eu că am devenit mai obosit și mai pesimist...

- Ești unul dintre oamenii care râd când aud că trebuie să le dăm flori jandarmilor. De ce?

- Că nu pot să nu-mi închipui că poate sunt din florile alea de le-au plantat minerii în 1990 în Piața Universității...

- Piesa voastră, Folclor, rămâne actuală de 20 de ani, de când vă dădeau jos de pe scenă. Ce sentiment ai în legătură cu asta?

- De iremediabilă tristețe...

- Suntem în plin Campionat Mondial de Fotbal, dar atât în România, cât și în Moldova oamenii protestează masiv în stradă. Protestul e un nou joc la nivel mondial?-

- Aș zice că mai degrabă fotbalul e noul joc al propagandei politice la nivel mondial, noua veche distracție menită să asigure abrutizarea continuă a maselor și îndepărtarea lor de protest. Cât despre protestele de aici și de acolo, să fim realiști, nu sunt “masive”, nu se ridică nici măcar la nivelul celor de anul trecut din România; or să devină masive când hoții ăștia or să fure atât de mult încât nici săracilor n-or să mai aibă ce să le dea, decât bâte pe spinare. Numai că s-a văzut, în multe ocazii și în multe colțuri ale lumii, ce se întâmplă când se iese de foame...