Tinerii, și nu doar tinerii, au ieșit în stradă în Chișinău să protesteze împotriva fraudării alegerilor și pentru demisia ministrului de externe și a președintelui CEC. Oare au ei dreptate sau nu? Voi încerca să analizez datele la rece, ceea ce ar trebui să facă fiecare interesat de votul de duminică.

1. Votul din diaspora. O parte din cetățenii moldoveni din diaspora nu și-au putut exercita dreptul de vot. Fiecare moldovean care a vrut să voteze, dar nu a putut (că nu au ajuns buletine de vot, că s-au închis secțiile de votare) - a fost furat. Drepturile au fost încălcate.

2. Microbuze cu transnistreni. În multe localități scorul s-a schimbat din cauza alegătorilor din republica separatistă, care au fost mobilizați să vină să-l voteze pe Dodon. Ei erau aduși cu microbuzele, iar la întoarcere erau plătiți. Reporterii au surprins imagini în care le erau fotografiate buletinele transnistrenilor, ca o dovadă că au votat. Un caz halucinant am văzut ieri, când un bărbat adus din Transnistria la vot a întrebat tocmai un reporter unde se dau banii în schimbul votului. Fiecare vot cumpărat înseamnă fraudă electorală. Cred că ar fi normal ca CEC-ul să anuleze voturile din secțiile de votare unde ștampila a fost pusă în schimbul rublelor. Fiecare transnistrean adus cu microbuzul la vot înseamnă și imixtiunea Rusiei în alegerile altei țări.

3. Voturi cumpărate de la moldoveni. Au fost multe, dar nimeni nu le numără. Cei de la CEC ori dorm, ori se prefac că dorm. În multe localități se făcea agitație electorală chiar la secție. În Prier, ziarul raional din Ștefan-Vodă, s-a scris că cei care împărțeau ziarele și pliantele lui Dodon ofereau 50 de lei în schimbul votului. Numele celor fraudați era trecut pe o listă. Oare au ajuns listele la Dodon?

4. Inversarea datelor în localitățile în care Dodon a pierdut la scor mare, chiar la "numărătoarea" de la CEC. Până acum se știe de trei localități ale căror rezultate au fost inversate la CEC. Cică "greșală". Oare câte greșeli or mai fi?

În aceste condiții moldovenii au dreptul să protesteze și să ceară demisii. Dar cei de la CEC ar avea obligația să ne spună câte voturi au fost fraudate. O vor face? Mă îndoiesc. Ei sunt sistemul, iar sistemul de data aceasta a jucat cu Dodon, cel care s-a prefăcut în opozant al puterii. Dacă sunt zeci de mii de voturi furate, într-un fel sau altul, atunci înseamnă că alegerile au fost fraudate. Diferența dintre voturile lui Dodon și Maia Sandu e de 70 de mii, dar oare cât s-a furat în realitate?