După ce a făcut carieră ca sociolog şi politolog, Sebastian Lăzăroiu a debutat anul trecut ca scriitor. Romanul său de debut, Balena albastră, publicat la editura Polirom, face trimitere directă spre jocul sinucigaş apărut în Rusia, dar e mai mult de atât.

Iată rezumatul romanului de pe site-ul Polirom: „Aleksei Sokolov, agent rus, este trimis sub acoperire în înghețatul Oimiakon, la capătul Rusiei, pentru a-i lua urma lui Znaiușki, ideologul din spatele celebrului joc fatal Balena Albastră.

Departe de familie, într-un loc izolat, în care temperatura nu depășește minus cincizeci de grade, Aleksei trebuie să se integreze în peisaj, să se amestece cu localnicii și să încerce să identifice persoane de interes care să-l conducă la cel mai căutat răufăcător al momentului.

Drumul spre țintă este însă lung, cu așteptări apăsătoare, cu obstacole neprevăzute, cu alianțe neașteptate și dușmani ascunși, dar totodată un bun prilej de autodescoperire și reflecție. În Balena Albastră răsturnările de situație abundă, iar adevărul are numeroase fețe, totul pe fondul unui joc de-a șoarecele și pisica în care nu se știe cine urmărește pe cine”.

Balena albastră mi s-a părut un roman postmodern, care combină elemente de roman poliţist, roman psihologic sau roman ludic.

Cartea e plină de intertexte, de trimiteri atât spre poezia rusească, cât şi spre proză. Jocul care i-a trimis spre sinucidere pe mulţi adolescenţi din Rusia, România, chiar şi din R. Moldova este un pretext pentru Lăzăroiu de-a coborî într-o Siberie din care gerul nu pleacă, în care trebuie să spargi permafrostul dacă vrei să îngropi pe cineva, în care populaţia băştinaşă s-a amestecat cu exilaţi, deportaţi sau pur şi simplu fugari.

Ca antropolog şi sociolog, Sebastian Lăzăroiu ne oferă şi multă informaţie despre miturile şi obiceiurile iacutilor, dar şi în general a populaţiei postsovietice. Deşi ca basarabean eşti tentant să crezi că ştii mai multe despre acea lume, după primele capitole îţi dai repede seama că nu e aşa. 

Balena albastră pare un roman veritabil rusesc, aşa cum ne-am obişnuit noi cu proza rusească. Răsturnările de situaţie şi chinurile personajelor par desprinse din Dostoievski, câteva fragmente par rupte din cărţile ortodoxe populare, ca Pelerinul rus, iar un capitol care descrie delirul te trimite la Moscova – Petuşki a lui Venedikt Erofeev.

Desigur că volumul are şi scene cu iubiri zbuciumate şi beţii crunte ruseşti. Sunt şi trimiteri directe spre Biblie, mai ales spre Iona. Personajul principal, Aleksei Sokolov, ne oferă, la rândul lui, multe informaţii despre spionaj şi securiştii ruşi.

Deşi romanul e trecut de editură la categoria Thriller & Mystery, e mai mult de atât, dar depinde de cititori. Limbajul e unul viu, Sebastial Lăzăroiu scriind ficţiune cu poftă, cu o deprindere care te face să crezi că nu astea sunt primele pagini de literatură pe care le-a scris. 

Romanul Balena albastră de Sebastian Lăzăroiu va fi lansat în prezenţa autorului în cadrul cenaclului Republica duminică, 24 iunie, la Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu, la ora 15.00.

 

*Sebastian Lăzăroiu, Balena albastră, Ed. Polirom, Iaşi, 2017