La 9 iunie, la Kiev, s-a anunțat crearea Asambleei interparlamentare Georgia-Republica Moldova-Ucraina. Deși procesul de constituire a Asambleei va fi finalizat în toamna acestui an la Tbilisi, deja se pot trage câteva concluzii.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a declarat nu demult că Ucraina, R. Moldova și Georgia sunt parte a Occidentului Colectiv și în această declarație este un grăunte de rațiune. Aceste trei țări au semnate Acorduri de Asociere cu Uniunea Europeană, ale căror îndeplinire este un indicator direct spre integrarea europeană. Încă o țară membră GUAM, Azerbadjan, nu are un asemenea acord semnat. În luna iunie, la Chișinău va avea loc reuniunea prim-miniștrilor GUAM, unde se va discuta despre perspectiva cooperării în acest format.

În ceea ce ține de cooperarea interparlamentară, atunci acest model de conlucrare este larg răspândit în Europa și în lume. În cazul nostru, trioul organelor legislative trebuie să permită formarea efectivă a unei poziții comune pe probleme de interes major. Amintesc faptul că Georgia și Moldova sunt țări cu formă de guvernare parlamentară, iar Ucraina semi-parlamentară, iar cooperarea legislativă poate fi analizată ca un principiu al practicii politice europene.

Sinceri să fim, este naiv să credem că Uniunea Europeană va aștepta cu brațele deschise pe cineva din fostul lagăr sovietic care parcurge drumul european în singurătate. Cele trei țări care tind să ajungă membre ale UE vor fi nevoite să concureze între ele, dar și să se sprijine reciproc pentru a atinge scopul propus. De aceea, o asemenea unire a forțelor arată logic.

Dar sarcina cea mai apropiată a Asambleei interparlamentare are un caracter mai mult geopolitic. În pimul rând este vorba despre contracararea construcției de către Gazprom a gazoductului NordStream-2 și combaterea agresiunii hibride din partea Rusiei,

Despre acest lucru, șefii Parlamentelor din Georgia, R. Moldova și Ucraina vor discuta la Washington, la finalul lunii iunie, cu colegul lor Paul  Ryan. Amintesc faptul că Washingtonul a început încă de acum 20 de ani sa susțină procesele integraționiste în spațiul ex-sovietic fără participarea Rusiei. Cu siguranță și acum ar putea ajuta.

Evghenii MAGDA, director al Institutului de Politică Mondială, special pentru DESCHIDE.MD