Dacă cineva mai dorea să aibă o dovadă în plus că Partidul Platforma DA nu-i nici românesc, nici proeuropean, fiind doar anti-Plahotniuc – acum o are. N-a trecut nicio zi de la victoria sa în alegeri, că Andrei Năstase și-a amintit public de dușmanul său de moarte. Dar de data asta numai ca pretext pentru a ataca furios România.

Ca la comandă

Liderul PPDA s-a luat de Guvernul de la București, înfierându-l pentru asistența economică oferită Republicii Moldova. În opinia sa, sprijinul românesc n-a făcut altceva decât să dea apă la moară lui Plahotniuc. 

N-a trebuit să așteptăm mult ca să ne convingem că acest atac n-a fost nici întâmplător, nici impulsiv, nici izolat. Ca la comandă, au ieșit la rampă câțiva cunoscuți propagandiști și lobby-iști ai partidei Țopilor. 

Armand Goșu și fostul deputat comunist, pro-rus, Iurie Muntean

Armand Goșu și fostul deputat comunist, pro-rus, Iurie Muntean

Armand Goșu, un notoriu antiunionist disperat, care acum trei ani mințea cu nerușinare că unirea Basarabiei ar aduce în România mai mult de un milion de ruși, a lovit vehement, pe o rețea socială, instituțiile statului român. Potrivit lui, toate acestea, de la MAI și administrația prezidențială la SRI și SIE, ar fi „jucat pe mâna lui Plahotniuc”. 

Ce-i drept, speriat, pesemne, de propriile scorniri aiuritoare, a șters grabnic propria postare. Prea  târziu însă. Afirmațiile sale deșucheate fuseseră deja difuzate de Jurnal.md, nimeni altul decât organul de presă al Partidei Țopilor. De bună seamă, ce scrii cu penița (chiar și cu cea electronică) nu tai că bărdița. 

Lui Armand Goșu îi ține isonul un alt personaj controversat care acum un deceniu a scandalizat întreaga suflare românească din Basarabia. Este vorba de Pavel Lucescu, consultantul electoral al lui Andrei Năstase. Acum zece ani, acesta a fost strategul unui grup rău famat de la Iași numit Partidul Moldovenilor care a cochetat cu moldoveniștii comunistului Voronin. Formațiunea cu pricina a dispărut, nu însă și cauza ei. Prin 2012, nucleul dur al acesteia i-a manevrat din spate pe răzvrătiții din Pungești în lupta cu gazele de șist. Protestul împotriva companiei Chevron a fost o acțiune antiamericană și antiromânească instigată și finanțată din umbră de SVR, serviciul de spionaj extern al Rusiei.  

Dar să revenim la oile noastre. Acest Pavel Lucescu a recidivat într-un recent interviu pentru Newsweek România. După ce a acuzat serviciile secrete ale României și pe președintele Iohannis că l-ar apără pe Plahotniuc, el a negat caracterul geopolitic al votului din Chișinău, susținând cum că în Republica Moldova s-ar bate nu prorușii cu proeuropenii, ci adepții oligarhiei cu adversarii ei. 

Aceste afirmații sunt în egală măsură și mincinoase, și jignitoare pentru majoritatea românească a electoratului care, în lipsa unor candidați unioniști și pro-occidentali credibili și refuzând să participe la o reglare de conturi între actualii și foștii oligarhi, a boicotat în mare parte primul tur de scrutin. Alegătorii s-au mobilizat însă, ca întotdeauna, în turul de balotaj pentru a nu permite socialiștilor să pună stăpânire pe capitală. În Chișinău votul a fost și rămâne geopolitic atâta timp cât grupările stângiste se dau de ceasul morții să readucă Republica Moldova pe orbita Kremlinului. 

Gustul și conținutul cârnațului

Atrag atenția asupra  insinuărilor sublimate în retorica pretins antioligarhică a oamenilor lui Andrei Năstase . Pentru că, vorba lui Otto Von Bismarck, oricât de delicios ar fi gustul cârnațului, nimeni nu l-ar mânca dacă ar ști ce conține. 

Partida Țopilor, pe de o parte, încearcă să compromită autoritățile de la București în fața opiniei publice românești și internaționale, să inducă ideea că acestea ajută nu cel de-al doilea stat românesc, ci un regim ticăloșit. Pe de altă parte, se căznește să strecoare un vechi și demoralizant tertip rusesc potrivit căruia dracul amenințării ruse nu-i așa de negru după cum pare. 

Or, subestimarea riscurilor geopolitice pentru Republica Moldova și provocarea unor păruieli  de tip mafiot sub stindardul luptei cu oligarhia – asta-i tot ce își dorește Putin la Chișinău. Prin aceste lovituri aplicate Bucureștiului, prin prezentarea României drept o țară complice a „statului capturat”, PPDA, cu voie sau fără voie, ridică mingea la fileu Moscovei. 

Ocultarea mesajului politic, la care PPDA renunțase parțial în turul 2 din rațiuni electorale, și virulenta-i escapadă antiromânească nu sunt întâmplătoare, bineînțeles. Vehemența lui A. Năstase și a oamenilor săi care nu lasă loc de compromis între forțele proeuropene are o dublă semnificație.  

Mai întâi, se urmărește salvarea  discursului  anti-Plahotniuc care și-a pierdut între timp forța percutantă de altădată. Ultimele alegeri care au fost în linii mari libere și corecte atât în opinia observatorilor naționali, cât și a celor internaționali, au șifonat puternic mitul primitiv potrivit căruia ar exista un singur personaj malefic care controlează tot ce mișcă în Republica Moldova. Dacă ar fi fost așa cum spune Andrei Năstase, el s-ar fi pomenit la coada clasamentului în urma primului tur, iar scrutinul îl câștiga la pas Silvia Radu. 

Mai apoi, partida Țopilor se pare că pregătește terenul pentru niște surprinzătoare alianțe postelectorale după alegerile parlamentare, altele  decât cele cu partidele pro-europene și unioniste. Chiar Andrei Năstase, de altfel, deunăzi a făcut cu degetul cancelariilor occidentale, avertizând că niciodată nu va intra într-o coaliție cu Vlad Plahotniuc. 

Acest gest al liderului PPDA a trezit deja consternarea Washingtonului. Într-un recent interviu pentru postul național de televiziune, ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, a declarat fără ambiguități că o coaliție postelectorală largă după alegeri este inevitabilă. Totodată, el a lăsat să se întrevadă că la ora actuală cursul pro-occidental, de bine, de rău, este menținut de Partidul Democrat și de aceea, actuala formațiune de guvernământ ar urma să facă parte dintr-o viitoare alianță pro-occidentală . 

Două partide revanșarde

Suspiciunile partenerilor Republicii Moldova în ceea ce privește scopurile  ascunse ale PPDA sunt alimentate de realitățile politice, nu de teoriile conspirației. Dughinistul Iurie Roșca, mentorul din umbră al fraților Andrei și Vasile Năstase, îndeamnă pe față la o coaliție a PPDA cu „Partidul Nostru”.  „Dacă se creează tandemul Renato – Andrei, scrie el pe Faceboock,  la toamnă puterea va fi a lor”. 

Astfel, în curând s-ar putea pomeni trași pe sfoară și Maia Sandu, și Partidul Popular European care a avut imprudența să primească PPDA în rândurile sale. Anume în urma cârdășiei cu Renato Usatîi, Andrei Năstase va pune batista pe țambal, după cum a promis, îngropând cursul european.

Coabitarea dintre PPDA și „Partidul Nostru” era previzibilă. Cei doi actori sunt aliați naturali. Scopurile lor coincid aproape întru totul. 

Ambele partide au un caracter revanșard. Renato Usatîi este vrăjeala serviciilor secrete ruse și a plutocraților din anturajul  lui Putin care urmăresc răzbunarea pentru pierderile suferite anterior în Republica Moldova. Andrei Năstase este creatura Țopilor care trebuie să-i ajute pe cei doi oligarhi scăpătați să-și ia revanșa la Chișinău, să revină acasă pentru a-l pedepsi pe Plahotniuc și a-i lua locul la timona puterii politice. 

PPDA și-a agățat o etichetă proeuropeană din considerente exclusiv conjuncturale. În alte împrejurări, putea fi cu același succes de stânga.  

Un partid cu origini oligarhice, cumpărat de la spionul sovietic Nicolae Chirtoacă, nu poate fi prin definiție nici pro-occidental, nici pro-UE. Andrei Năstase nu are treabă cu politica. Singura lui sarcină este răzbunarea Țopilor , iar pentru îndeplinirea ei întovărășirea cu Renato Usatîi îi vine ca o mănușă.  

Cui îi pare neverosimilă transformarea aparent cardinală a lui Andrei Năstase din politician pro-european în unul pro-rus, să-și amintească de sucirea șocantă a lui Iurie Roșca. Ca să nu mai vorbesc de alierea de acum doi ani și ceva a Platformei DA cu PSRM și „Partidul Nostru”. Există o penibilă experiență de cameleonism politic în Republica Moldova pe care PPDA deja o valorifică.