Au trecut și alegerile pentru Primăria Chișinău. Cu bine. Capitala Republicii Moldova nu a căzut în brațele socialiștilor pro-ruși ai președintelui Igor Dodon, ci au rămas la opoziția pro-europeană din stradă. Andrei Năstase, candidatul PPDD-PAS-PLDM, susținut de către toți candidații pro-români și unioniști din cursă, în turul I, a câștigat cu bine alegerile anticipate pentru Primăria Chișinău pentru următorul an, până la alegerile locale la termen.

Practic, scena politică s-a reechilibrat: și PDM și cei din jurul său și Vladimir Plahotniuc, autoasumați pro-europeni, au propriile resurse, și PCRM și Igor Dodon își are un representant vizibil, iar alegerea lui Ceban nu mai produce turbulențe interne în partid, și mai ales opoziția pro-europeană din stradă are acces la o funcție de vizibilitate și cu resurse, cu posibilitatea unei trambuline pentru alegerile generale din 2 decembrie anul acesta. Un echilibru bun, care mai trebuie dublat de câteva gesturi importante ale autorităților actuale pentru a credibiliza pe deplin rezultatele electorale din toamnă.

Lecții învățate pentru Guvernanți. Nevoia schimbărilor urgente pentru credibilitatea și legitimitatea alegerilor viitoare

Este vorba în primul rând despre accesul la resurse și posibilitatea trimiterii de sume de susținere de către cetățenii din diaspora europeană, din țările care respectă regulile spălării banilor și a comunicării și verificării sursei finanțelor transmise către partide. Dezlegarea nebuniei actuale, care restrânge în mod substanțial posibilitatea de mișcare a partidelor de opoziție în domeniul financiar, este o problemă majoră ce afectează alegerile și corectitudinea lor, mai ales prin tratamentul diferit al altor partide. A plătit doar Partidul Shor, nu și Igor Dodon și PSRM. Nu mai vorbim despre folosirea abuzivă, evidentă, a resurselor administrative de către actuala putere.

Apoi e vorba despre componenta mediatică. Aici lucrurile par să se fi echilibrat, Jurnal TV, Pro TV și TV 8 reprezentând platforme importante pro-opoziție, alături de site-urile și televiziunile independente. Doar că audiențele ar trebui măsurate realist și publicitatea distribuită corect, pe baza impactului real al acestor televiziuni, și nu dirijată unilateral de către un cvasi-monopolist. Firmele de publicitate ar trebui, de asemenea, să se dezvolte și să se diversifice, pe piața liberă.

Cât despre CCA, organismal audiovizual trebuie profund întărit și eliberat din strictele chingi politice pentru a putea aplica măcar legislația existentă, inclusiv monitorizarea activității tuturor instrumentelor mass-media în timpul campaniei, nu numai a celor care anunță că intră în dezbaterile electorale, în timp ce aplicarea legii anti-propagandă nu trebuie să fie facultativă și secvențială, iar rezultatele trebuie să se vadă și asupra trustului de televiziuni și radiouri ale lui Dodon.

În al treilea rând, e foarte important de văzut cum se așează lucrurile în privința justiției selective, a dosarelor cu iz politic, al eliminării candidaților cu șanse ai opoziției și a combaterii reale a corupției și funcționării organismului de integritate. Lupta împotriva corupției este deja afectată de faptul că, în cazul furtului miliardului, sunt excluși din anchetă și de la pedepse în justiție și premierul Leancă, cel care a semnat actul de bail out, deci trebuia judecat, și făptuitorul Ilan Shor, care e liber mersi, ba e și primar, și om politic, șef de partid, și nu-l deranjează nimeni. Iar cercetarea trebuie încheiată și banii recuperați până anul viitor, cu accente credibile până la alegeri, pentru ca exercițiul electoral să fie cu adevărat recunoscut de instituțiile internaționale ca fiind alegeri libere și corecte.

Și mai rămâne o nemulțumire profundă a SUA, UE, Comisiei de la Veneția deopotrivă: votul mixt. Știu că e târziu și sunt toate argumentele pentru ca regulile jocului să nu se mai schimbe, dar cred că, pe baza unei mese rotunde a tuturor partidelor, de la care să nu lipsească în nici un caz opoziția, să se treacă la votul mixt în două tururi măcar. În caz contrar, rezultatele nu pot fi prevăzute, mai mult, există o șansă importantă ca rezultatele să fie defavorabile tuturor.

Lecții învățate de către Igor Dodon

Aici lucrurile sunt clare: Igor Dodon trebuie să înțeleagă cât costă jocul său de-a seducția cu Putin și cu rușii. Cât de libidinos și respingător este tangoul său excesiv și inutil pe după liderul rus, care trebuie și el să fie exasperat de un personaj politic atât de colant.

Nici măcar tentativa de a-l face cât mai independent pe Ceban, nici promisiunea acestuia de a părăsi partidul după alegerea sa ca Primar, nici încercările sale de a aduce discuția în spațiul tehnic și administrativ nu i-au adus câștig de cauză. Bătălia la Chișinău rămâne geopolitică, cu atât mai mult la nivelul Republicii Moldova, iar susținerea lui Năstase a venit de la toate forțele pro-românești, pro-europene și unioniste tocmai pentru a bloca acapararea Chișinăului de către socialiștii pro-ruși. Chiar dacă Năstase a rămas încremenit în ideile care au menținut nucleul său electoral, cele ale luptei împotriva Oligarhului Plahotniuc și a Binomului, ignorând mesajele pro-românești și o poziționare față de unionism.

Lecțiile învățate pentru opoziția din stradă

În ceea ce privește opoziția pro-europeană din stradă, platforma lui Andrei Năstase și Maia Sandu, ei au cele mai importante lecții de absorbit, care sunt lecțiile maturității în politică. Acolo unde nu există prieteni și dușmani, ci doar interese și posibilități, cu condiția verticalității și a menținerii principiilor și valorilor, apărării lor, dar și cu flexibilitatea necesară atingerii țintelor politice din care cea mai importantă este câștigarea alegerilor. Și intrarea la guvernare, firește.

Andrei Năstase are posibilitatea penitenței și a pașilor spre ieșirea din abordările protestatare și anarhice și pentru asumarea responsabilă a unei posturi administrative concrete. De acțiunile sale la Primărie, de conducerea politică pe care o imprimă și schimbările cu profesioniști a corupților și nepricepuților din Primărie, dar și de menținerea celor meseriași și cunoscători, depinde reușita mandatului său. Iar maturizarea sa ține și de crearea unei formule de coabitare cu un Consiliu Local ostil, cu care să poată lucra și, eventual, forma o majoritate care să-i treacă proiectele. De asemenea, anunțata cooperare instituțională cu Guvernul e la fel de importantă în practică pentru administrarea cu succes a Chișinăului și pentru chișinăueni.

Deja e de remarcat primul pas, prin admiterea de către liderul PPDA a formulei de candidatură în trei, alături de PAS revenind și PLDM-ul, pronunțat fără rezerve și false pudori, pentru că partidul lui Viorel Cibotaru l-a susținut iar liderul său a muncit până a ajuns în spital, și cu riscul de a pierde formațiunea politică pe care a ținut-o strict pe linia cooperării cu partenerii aduși de el în PPE. Dar pașii trebuie să continue pe direcția tuturor celor care l-au susținut, cu grade diverse de abordare și dialog.

Dar poate cel mai important test îi revine Maiei Sandu. Lider al coaliției pro-europene, ea trebuie să găsească cea mai potrivită formulă tehnică și juridică pentru candidatura în comun la alegerile generale. Mai mult, dacă situația rămâne cea curentă, trebuie să găsească formula ca, măcar pentru circumscripțiile uninominale, cele 51, să găsească formule de asociere și susținere mutuală – dacă nu se coaliție, deodată – cu toate partidele pro-europene, pro-românești și unioniste. În caz contrar se pierd voturi, iar la sistemul uninominal într-un tur scade dramatic șansele de a câștiga mandate uninominale.

De aceea aici intervine și maturizarea prin flexibilitate și soluții posibile, compromisuri acceptabile și ne - compromițătoare pentru a reuși. Pentru a aduna și a crea coalizarea întregii facțiuni de pe dreapta, pro-europene, chiar dacă asta presupune domolirea orgoliilor proprii și tratarea cu parteneri dificili, chiar dacă presupune asocierea cu partide minuscule cu pretenții mari. Fiecare vot contează, în actuala variantă de scrutin, iar alternativele nu există decât cu riscul creșterii diferențelor și a pierderii mandatelor uninominale în marea lor majoritate.

PS. Subliniez în continuare că, personal, nu am încredere deloc în Andrei Năstase, ca persoană și om politic. E o opțiune de care nu mă dezic. Și e o alegere liberă, nu una dirijată, cum încearcă el să sugereze. Îi urez să-mi demonstreze că m-am înșelat în ceea ce-l privește, și să nu ajung vreodată să scriu un editorial – V-am zis eu? În afară de acest pas, procesul pe care i l-am intentat pentru că a vorbit prostii merge înainte. Poate ar fi bine să mai alunge din consultanții aplaudaci și să angajeze unii mai critici. Ajută!