Cel care îmi vorbea - un bărbat între două vârste - a prins rând după mine la taraba cu căpșuni. Erau cele mai ieftine căpșuni din tot orașul și oamenii au dat năvală.

În fața mea tălăzuiau vreo cinci bătrâni și în spate, încă vreo cinci. Coada se mișca repede și îmi veni și mie rândul și am cumpărat patru kile, cedându-i locul bărbatului din spatele meu care m-a rugat să-l aștept că ar mai vrea să-mi spună ceva. L-am așteptat lipit cu spatele de un stâlp de beton, pentru a nu bloca circulația. Bărbatul între două vârste, după ce a cumpărat și el patru kile de căpșuni, s-a apropiat îndată și mi-a spus:

- Ei, acum spune-mi, ce vei face duminică?

Îl priveam încurcat. Ce întrebare și asta. Ce voi face duminica? Da ce treabă are dânsul ce voi face eu duminică? Și apoi, ce îl leagă pe tip de mine, în afară că am cumpărat căpșuni ieftine, ca să-mi pună o întrebare atât de personală? Ce-i treaba lui? Ce-l privește ce voi face eu duminică? Oamenii se cam poticneau de noi și se ofticau și tipul și-a da seama de asta și m-a invitat la o bere pe terasa din inima pieței. Am mers, mai mult pentru a-mi ogoi setea, pentru că afară era foarte și foarte cald. Abia ne-am așezat la o masă că el mi-a și spus:

-Eu, duminică, o să mă îmbăt ca porcul.

De parcă acum ar fi făcut altceva. Eu mi-am luat o bere fără alcool și îl ascultam cu gândurile împrăștiate când individul m-a întrebat.

-Da știi de ce?

Nu știam, firește.

- De ciudă și de scârbă.

Terasa aia era plină ochi cu fel de fel de oameni, care roiau încolo și încoace ca la miting.

-Și știi de ce?

Dacă e să fiu sincer, nu știam, dar nu-i puteam spune asta în față și am preferat să tac. În timp ce tipul îmi vorbea, eu mă gândeam cum oare să scap de individ și să ajung mai repede în stradă. Omul m-a apucat de mână.

-Pentru că-mi pasă de soarta țării? 

-Adică?

-Duminică o să merg la vot.

-Aha.

- Da, da, o să merg la vot și o să-l votez pe Andrei Năstase și știi de ce? Nu, nu de aia că acesta ar fi cu stea în frunte, că ar fi liderul pe care-l aștept de o viață, că ar fi salvatorul nației, nu de asta îl voi vota, ci ca să nu ajungă Ion Ceban primar. Iar după ce o să-l votez, o să mă îmbăt ca porcul, de ciudă că l-am votat pe un tip pe care nu-l simpatizez deloc. Ai înțeles?

-Da. Cum să nu înțeleg.

-Pentru ca să nu iasă Ion Ceban, o să-l votez pe Andrei Năstase, o să-l votez scrâșnind din dinți, pentru că nu-mi iese nicidecum din cap, cum acum doi ani, când Chirtoacă o înfrunta pe Zina carabina în turul doi, individul își îndemna alegătorii să nu-și dea votul pe considerente geopolitice, nu pot uita asta, după cum nu pot uita că ieșea la mitinguri alături de Dodon și că pe unioniști i-a alungat din Piața Marii Adunări Naționale, numai ca să poată face o alianță cu socialiștii. 

Tipul se ridicase în picioare de parcă ar fi fost la un miting. Doar că în loc de steag ținea o halbă plină de bere. Și zicea.

-Eu o să-mi calc pe conștiință, și îl voi vota pe Andrei Năstase, cu toate că nu-l simpatizez deloc. Dar nu-l simpatizez pentru că sunt unionist. Da tu ce vei face duminică?

-Da eu nu am să merg la vot.

Când m-a auzit spunând asta, bărbatul era gata să-mi sară în gât. 

-Din cauza unora ca tine suntem la fundul bălții. Iuda!

Dacă m-ar fi ascultat și m-ar fi lăsat să-i spun, ar fi aflat că și eu aș fi vrut să merg duminică la vot, dacă aș fi avut viză de Chișinău, dar bărbatul se înroșise la față și nu mă asculta.

Cred că m-ar fi luat la palme, dacă ochii nu i-ar fi căzut pe punga sa cu căpșuni și nu ar fi descoperit că acestea se făcuseră terci și se zemuiseră și că un lichid roșu i se scurgea pe picioare.

Același lucru se întâmplase și cu punga mea și am sărit ca arși amândoi în picioare și am alergat glonț spre taraba de unde le-am cumpărat ca să-i cerem socoteală vânzătorului. Totuși era și ceva care ne unea. Căpșunile alea stricate!

NOTĂ AUTOR: Parantezele deschise de mine au un caracter de ficțiune și trebuie abordate ca atare